هوش مصنوعی: در این شعر بهشتی خوشعطر و پر از نعمتها توصیف شده است، جایی که می و شیر و عسل وجود دارد. شاعر میگوید اگر ما در زندگیمان نوشیدنی و معشوق را انتخاب کنیم، نگرانی نداریم، چون در نهایت سرنوشتمان به همین خوشیها خواهد انجامید.
رضا در ۱۴ سال و ۱۰ ماه قبل، دوشنبه ۷ تیر ۱۳۸۹، ساعت ۱۱:۳۳ نوشته:
شعر خیام مرا وادار به اندیشیدن میکند و شرمگین کسی است که مطالبی را که به او گفته میشود به راحتی قبول میکند، به شعر زیر از حکیم ریاضی دان توجه کنید بر رهگذرم هزار جا دام نهی گویی که بگیرمت اگر گام نهی یک ذره جهان ز حکم تو خالی نیست حکمم تو کنی و عاصیم نام نهی!
بهرام مشهور در ۱۳ سال قبل، یکشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۱، ساعت ۱۲:۰۶ نوشته:
یک ورژن دیگر از این رباعی : گویند بهشت و حور عین خواهد بود وانجا می ناب و انگبین خواهد بود گر ما می و معشوق گزیدیم چه باک آخر نه به عاقبت همین خواهد بود
ایمان در ۸ سال و ۸ ماه قبل، دوشنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۵، ساعت ۱۲:۴۲ نوشته:
به نظر من خیام تنها شاعری است که بدون حاشیه اصل مطلب را گفته.وآن را به خوبی درک کرده است. درپاسخ به کسانی که خیام را کافر می خوانند. این رباعی رانقل می کنم که به حکیم خیام نسبت می دهند اگر چه گمان نمی رود از او باشد ولی به هر حال رباعی زیبایی در جواب این سبک مغزان است. بااین دو سه نادان که چنین می دانند /از جهل که دانای جهان ایشانند/خرباش که این جماعت از فرط خری/هرکه نه خراست کافرش می خوانند شیخ ابو علی سینا نیز به همین درد مبتلا بوده واورا نیز مانند حکیم خیام کافر میخواندند که این رباعی نیز از قول آن فیلسوف یگانه نقل کرده اند کفر چو منی گزاف وآسان نبود /محکم تر از ایمان من ایمان نبود/در دهریکی چو من وآن هم کافر /پس در همه دهر یک مسلمان نبود
Arash در ۸ سال قبل، چهارشنبه ۱۳ اردیبهشت ۱۳۹۶، ساعت ۰۲:۴۷ نوشته:
آقای شاهو جان بنده متاسفم برای نثل انسانهایی چون ما من نمیدونم چطور و از کجا این طرز تفکرات نشات میگیرد براستی که حکیمی چون خیام از بزرگترین متفکران قرن خویش و شاید حال باشد چرا ما باید فرضیات را بچسبیم و واقعیات را بیخیال شویم به قول خیام تنها فرد خوشحال بهشتی هست و افراد غمگین نمیتوانند بهشتی شوند (منظور از بهشت احتمالا خوشبختی)یک انسان غمگین نمیتواند به دیگران محبت کند واین ریشه تمام ناملایمات جهان هست
کورش در ۷ سال و ۴ ماه قبل، دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۶، ساعت ۱۱:۲۵ نوشته:
عابد عزیز: حیام دوگانه گو، مردد . دودل و پوچ گرا نیست. گرچه می گویند: "صادق هدایت به پیروی از حیام خودکشی کرذ." ولی چنین نیست. خیام اصرار به پی بردن به ارزش و بی همتایی زندکی دارد و ناکید به لذت بردن و ... دارد. تازگی هم اسقف های بزرگ اعلام کرده اند جهنم وجود ندارد/ مگر خدا بیمار است که ما را بیاورد تا خطا کنیم و عقوبت کند. یا چه نیازی به عبادت ما دارد.
آرش محمدی در ۵ سال و ۱۱ ماه قبل، یکشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۳۹۸، ساعت ۱۶:۴۰ نوشته:
خیام له وضوح سخن گفته . چون با اعتقادات شما نمیخواند از خودتون براش تفسیر مبذارید و میگین منظورش اونی هست که دین شما میگه ! آخرت و این نهی از منکرها مثل می و حوری خرافات شماست به خیام نسبت ندهید . اگر در آن دنیا حوری و می میدهند پس چرا این دنیا استفاده نکنیم ؟
کیارش در ۴ سال و ۸ ماه قبل، جمعه ۷ شهریور ۱۳۹۹، ساعت ۱۷:۱۹ نوشته:
آقا سخت نگیرید... بسیاری از رباعی های خیام الهی هم هست...جمع آثار این شاعر بزرگ کفرنامه نیست که... روح توحیدی اشعار ایشون این رو ثابت میکنه... اما ما چهار تا شعر هم اینچنین داریم به قول رهبری این ها منسوب به این شاعرن... این دلیل نمیشه که حتما متعلق به ایشون باشند
دانش دوست . در ۳ سال و ۵ ماه قبل، شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰، ساعت ۰۰:۲۴ نوشته:
سلام و عرض ادب خدمت همه دوستان
به نظرم رسید به چند نکته کلی برای بررسی اشعار حکیم خیام نیشابوری و ... اشاره کنم که باعث بشه بتونیم بهتر معنای این اشعار را درک کنیم:
1- قبل از قضاوت در مورد معنی اشعار، از هر گونه جهت گیری به هر سمتی خودداری کنیم. این یکی از ویژگی های روش علمی حل مسائل است. ما می خواهیم ببینیم که منظور شاعر از سرودن شعر چه بوده است نه اینکه از عقاید خودمان را به شاعر و شعرش نسبت دهیم و سعی کنیم به این وسیله از شعر برای تایید باور های خودمان استفاده کنیم. همیشه باید به خاطر داشت که هر نظری و باوری موافقان و مخالفانی دارد. لزوما همه با باور های ما موافق نیستند. این احتمال را که معنی اشعار خیام مخالف باور های ماست بپذیریم.
2- نسبت به شاعر دید کل نگر داشته باشیم. زندگی نامه، شرایط زمانی که شاعر در آن زندگی می کرده، ویژگی های اخلاقی که از او نقل شده، آثار دیگرش و ... را بررسی کنیم و بعد از است که می توانیم نظری بدهیم که به واقعیت نزدیک تر است. مثلا اگر روش تفکر یک شاعر را بدانیم، به راحتی می توانیم اشعار احتمالی که به او نسبت داده اند را تشخیص بدهیم.
3- به معانی کلمات دقت کنیم. در زبان فارسی مثل تمام زبان ها کلمات معانی مشخصی دارند. اگر می خواهیم بگوییم منظور شاعر از این کلمه چیزی جز معنای خود کلمه دارد، باید قرینه ای محکم از همان شعر یا جای دیگری بیاوریم. در غیر این صورت دلیلی وجود ندارد که شاعر از کلمه ای استفاده کند و منظورش معنایی دیگر باشد.
4- نظرات موافق و مخالف را مطالعه کنیم. تنها زمانی انسان می تواند درست قضاوت کند که استدلال دو طرف را بشنود و درباره آن فکر کند و گرنه هر که تنها به قاضی می رود، راضی برمی گردد.
در آخر از توجهتون متشکرم و امیدوارم به معنای واقعی اشعار حکیم خیام پی ببریم.
پریشان در ۱۰ ماه قبل، یکشنبه ۲۴ تیر ۱۴۰۳، ساعت ۱۲:۴۱ نوشته:
به نظرم در این رباعی خیام بهشت و وعده های بهشتی رو سخره میگیره، و در بیت دوم اشاره میکنه که اونجا جلوه ای ازین دنیاست، پس چرا نقد نگیریم و دست از آن نسیه برداریم؟
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این شعر بهشتی خوشعطر و پر از نعمتها توصیف شده است، جایی که می و شیر و عسل وجود دارد. شاعر میگوید اگر ما در زندگیمان نوشیدنی و معشوق را انتخاب کنیم، نگرانی نداریم، چون در نهایت سرنوشتمان به همین خوشیها خواهد انجامید.
(مذهبداران) می گویند که در آخرت بهشت و حورعین و شراب و شیر و عسل خواهد بود.
اگر (در همین دنیا) مِی خوردیم و با معشوقی نشستیم ، ما را باکی نیست، زیرا به هرحال در بهشت همینها خواهد بود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
همین شعر » بیت ۲
گر ما می و معشوق گزیدیم چه باک
چون عاقبت کار چنین خواهد بود
پس ما می و معشوق به کف میداریم
چون عاقبت کار همین خواهد بود
گفتم چو دلم با تو قرین خواهدبود
مستوجب شکر و آفرین خواهد بود
بالله که گمان نبردم ای جان جهان
کامید مرا فذلک این خواهد بود
گویند: بهشت و حورعین خواهدبود،
و آنجا می ناب و اَنْگَبین خواهدبود؛
گر ما می و معشوقه گُزیدیم چه باک؟
آخِر نه به عاقبت همین خواهدبود؟
ای شاه تورا ماه نگین خواهد بود
زیرِ قدمت ملک زمین خواهد بود
ملک تو ز روم تا به چین خواهد بود
ما فال زدیم و همچنین خواهد بود
گر ملک تو مصر و روم و چین خواهد بود
آفاق تو را زیر نگین خواهد بود
خوش باش که عاقبت نصیب من و تو
ده گز کفن و سه گز زمین خواهد بود
گفتم چو دلم با تو قرین خواهد بود
مستوجب شکر و آفرین خواهد بود
باللّه که گمان نبردم ای جان جهان
کامّید مرا فذلک این خواهد بود
معرفی ترانههای دیگر
تا به حال ۲۶ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.