یکی را پرسیدند از مُسْتَعْرِبانِ بغداد: مٰا تَقُولُ فِی الْمُرْدِ؟
گفت: لا خَیْرَ فیهِمْ مادامَ اَحَدُهُمْ لَطیفاً یَتَخاشَنُ؛ فَاِذا خَشُنَ یَتَلاطَفُ؛ یعنی چندانکه خوب و لطیف و نازکاندام است، درشتی کند و سختی؛ چون سخت و درشت شد چنان که به کاری نیاید، تلطّف کند و درشتی نماند.
اَمْرَد آن گه که خوب و شیرین است
تلخ گفتار و تندخوی بود
چون به ریش آمد و به لعنت شد
مردم آمیز و مهرجوی بود
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، فردی از مستعربان بغداد در مورد مردان همجنسگرا (مرد) صحبت میکند. او بیان میکند که این افراد وقتی که لطیف و زیبا هستند، رفتار نازکدلی دارند، اما هنگامی که به درشتی و سختی میافتند، دیگر نازکخویی نمیکنند. او اضافه میکند که اگر این فرد زیبا و شیرینزبان باشد، ممکن است در باطن تلخخویی و تندخو باشد. در نهایت، او میگوید که وقتی به سن و سالی میرسند و موهای صورتشان در میآید، دیگر به محبت و دوستی متمایل میشوند.
مُسْتَعْرِب: غیر عربِ در عرب درآمده / مٰا تَقُولُ فِی الْمُرْدِ؟: دربارهٔ سادهرویان چه گویی؟
هوش مصنوعی: او گفت: هیچ خیری در این افراد نیست؛ تا زمانی که یکی از آنها با لطافت برخورد میکند، همواره درشتی به خود میگیرد. اما وقتی که سخت و درشت میشود، دوباره تلاش میکند تا لطیف و خوشبرخورد باشد. به عبارت دیگر، هرچقدر که آنها نازک و لطیف به نظر میرسند، وقتی که سخت و درشت میشوند، دیگر به هیچ کار نمیآیند و سپس سعی میکنند دوباره رفتار نرم و خونگرم داشته باشند.
هوش مصنوعی: وقتی کسی زیبا و دلپذیر است، سخن تلخ و تند او نشاندهندهی کاردانی یا ناپسندی اوست.
هوش مصنوعی: زمانی که انسان به زمان پیری و مشکلات میرسد، دیگر نمیتواند مانند گذشته محبوب و مورد مهر و محبت مردم باشد و به نوعی مورد نکوهش قرار میگیرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۴ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.