تا چند چو گوئی تو بچوگان نکویان
بگریز از این سلسله و سلسله مویان
با این همه ناسور جراحت که به دل هست
پرهیز نداری تو از این غالیه مویان
خونت بخورند و ننمایند به تو روی
جز سنگدلی نیست در این آینه رویان
سر کرده قدم در ره کعبه بتکاپوی
از خار ندارند خبر بادیه پویان
زهاد بجز وسوسه تو به نگویند
ای باده کشان دوری از این وسوسه جویان
در رقص بیارد بفلک زهره چنگی
مطرب شود از پرده عشاق چو گویان
آشفته پی چشمه حیوان چو خضر باز
از خاک در حیدر و آبش شده جویان
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این اشعار، شاعر به تمایز میان افراد نیکو و بد اشاره میکند و از کسی که در پی زیبایی ظاهری (مو) است، میخواهد که از این مسیر دوری کند. او به دردها و زخمهایی که در دل دارد اشاره میکند و میگوید که سنگدلی در میان مردم دیده میشود. شاعر به جستجوگران حقیقت (رهروان) تأکید میکند که نباید تنها به وسوسهها و زیباییهای فریبنده توجه کنند. همچنین اشاره میکند که موسیقی و عشق میتوانند جان را شاداب کنند و در نهایت به جستجوی آب و حقیقت (خضر) در مسیر زندگی تأکید میورزد.
هوش مصنوعی: چند وقت دیگر میخواهی از خوبانی که مشغول صحبت هستند فرار کنی؟ از این جمع و از این گروه فاصله بگیر.
هوش مصنوعی: با اینکه زخمهای عمیقی بر دل دارم، تو هنوز از برقراری ارتباط با افرادی که موهایشان را لای غالیه آرایش کردهاند، پرهیز نمیکنی.
هوش مصنوعی: اگر دیگران از خوبیهای تو بهره برده و در عوض به تو کممحلی کنند، تنها دلیلی که دارد این است که دلشان سنگی است و نشانی از محبت و انسانیت ندارند.
هوش مصنوعی: این بیت نشان میدهد که کسی که در مسیر کعبه قدم میزند و به سوی هدفی بزرگ در حرکت است، از مشکلات و رنجهایی که در راه پیش میآید، بیخبر است. در واقع، افرادی که در جستجوی حقیقت و معنای زندگی هستند، به چالشها و سختیها توجهی ندارند، بلکه با اراده و شجاعت به جلو میروند.
هوش مصنوعی: زاهدان هرگز از عشق و شوق تو سخن نمیگویند، ای کسانی که به میگساری میپردازید، از این وسوسهکنندگان دوری کنید.
هوش مصنوعی: در این بیت، شاعر به زیبایی و جذابیت عشق اشاره میکند. او میگوید که زیبایی عشق مانند رقصی است که ستاره زهره را به حرکت درمیآورد و به عنوان یک مطرب، موسیقی دلپذیری را از پرده عشق به وجود میآورد، گویی که عاشقان در حال گلگویی و شادی هستند.
هوش مصنوعی: در جستجوی چشمه حیات، حیوان به دنبال آب و زندگی میباشد. همچون خضر (پیامبری که با آب حیات شناخته میشود) که از خاک به در آمده و به دنبال آب است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.