نه همین تنها مرا چون شمع، آتش قوت کرد
داد تا آبی جهان، خون در دل یاقوت کرد
عمر از بس تلخ شد بر اهل عالم، شوق مرگ
خضر را چون اهل کشتی، زنده در تابوت کرد
نیک و بد را فرق را فرق نتواند کند از یکدگر
پیری از بس این جهان کهنه را فرتوت کرد
گر دل صد پاره ی مرغی به نوک خار دید
باغبان این چمن آن را خیال توت کرد
هند شد همدوش عرش از کبریای من سلیم
جلوه ی من عرصه ی لاهور را لاهوت کرد
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به مضامین مختلفی اشاره دارد. شاعر ابتدا به تأثیر آتش شمع اشاره میکند که قدرت و نور میبخشد. سپس به تلخی عمر و شوق مرگ اشاره دارد، به گونهای که افراد خسته از زندگی، مانند خضر به فکر آرامش هستند. در ادامه، شاعر به عدم توانایی تمایز میان نیک و بد در این جهان کهنه و فرسوده میپردازد. او به تصوری از باغبان اشاره میکند که در دل سختیها، خیال میوهای شیرین را دارد. در نهایت، شاعر خود را با عظمت و کبریایی همراستا میکند و به فضایی عرفانی و الهی اشاره مینماید.
هوش مصنوعی: تنها این باعث نشده که مانند شمع داغ و سوزان شوم، بلکه به من قدرت بخشید که با وجود تنگناها، درد و رنجهای جهان را تحمل کنم و در دل خود از زیباییها و ارزشها محافظت کنم.
هوش مصنوعی: در زندگی، به دلیل تلخیها و سختیهایی که برای مردم پیش آمده، انسانها به مرگ و پایان زندگی بیشتر فکر میکنند و مانند یک نفر که به خاطر شرایط سخت دریانوردی، خود را در تابوت زنده میبیند، به مرگ تمایل پیدا کردهاند.
هوش مصنوعی: فرق نیک و بد را نمیتوان از هم تشخیص داد، چون زندگی به قدری کهنه و فرسوده شده است که انسانها مانند پیری خسته و زانواندهاند.
هوش مصنوعی: اگر دلِ مرغی که صد تکه شده را در نوک خاری ببیند، باغبان این باغ آن را به یاد توت میاندازد.
هوش مصنوعی: هند به خاطر عظمت من به مرتبهای بالاتر از عرش رسید و زیبایی من باعث شد که منطقه لاهور به مرزهای الهی تبدیل شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.