گویم که چون مردم را از عنایت آلهی نصیبی آمد که دیگر حیوانا ترا نیامد و آن نصیب عقل عزیزی بود یعنی دانش پذیر و لازم آید از حکم عقل که دهنده این نصیب شریف مر مردم را بسوی مردم یک مرد بفرستد که مرین عقل پذیرائی ایشانرا پرورش کند بعلم همچنانکه چون جانورانرا هم روح خورنده داده بود مر طبایع و نجوم و افلاکرا موکل کرده بر بیرون آوردن نباترا که اندر آن پرورش اجسام ایشانست و از حکمت صانع حکیم روا نباشد که حاجتمندی پدید آرد که حا جت روا کن او پدید نیاورد که این نه جود باشد بلکه بخل باشد و بخل از صانع حکیم جواد او دور است پس لازم کردیم که مرین نصیب شریف را که عقل است اندر مردم پروردگاری باید که باشد . آنگه گویم همچنانکه این عقل عزیز مر مردم را از جمله حیوانات که بتالیف ضد است یعنی ناگزیر است بلکه آن او را عطای ایزدیست از جمله حیوانات، واجب آید از پروردگار که این که این عقلهای عزیز را آن علم که ایشانرا بدان حاجتست بر یک شخص عطایی باشد نه اکتسابی، چه اگر اکتسابی بودی هر کس بجهد بد آن توانستی رسید، و چون از جمله حیوانات جز مردم را که او نوعی است از حیوان این عطا نیست لازم آید که از جمله مردم جز یک شخصی را آن عطای آموزگاری نباشد تا ترتیب اندر برهان راست باشد از طریق استقرا نظائر از آفرینش از بهر آنکه نوع زیر جنس است و شخص زیر نوع است، و چون از جنس حیوان یک نوع او که مردم است بعطا استفادت مخصوص بود تا ترتیب اندر برهان راست باشد و آن یکتن پیغمبر باشد و چون عجب نیست این یک نوع مردم از جمله حیوانات بعقل مخصوص باشد چرا عجب باید داشت از مخصوص شدن یک شخص بمرتبت پیغمبری چنانکه خدایتعالی همی فرماید که قوله تعالی اوعجبتم ان جائکم ذکر من ربکم علی رجل منکم لینذرکم همیگوید بشگفت میدارید که بیاید بسوی شما یاد کردی از پروردگار شما یک مرد از شما تا می شما را بترساند . پس گویم که آن یک شخص پیغمبر باشد اندر دور خویش و وصی او باشد اندر عصر خویش و امام روزگار باشد اندر هر روزگاری تا جهان بر پاست نوع مردم از آن یک شخص که بدین مرتبت مخصوص باشد خالی نباشد همچنانکه جنس حیوان از نوع مردم خالی نیست و نماند . و گویم غرض صانع حکیم (را) از آفرینش عالم و آنچه اندرین میان است آن یکتن داند، و هر که بجای آنکس بایستد بناحق و آن مرتبت را دعوی کند خویشتن را هلاکت کند همچنانکه از گاوان بسیار اگر یک گاو قوی تر باشد دیگرانرا نتواند نگاهداشتن چون مردی باشد برستوران تا مر ایشان از ددکان و درندگان نگاه دارد و بوقت اشان بچراند و بوقت بآرامگاه باز برد. پس درست کردیم که همیشه عالم از آن یکتن خالی نیست که خلق را از او چاره نباشد و آن یکتن صلاح خلق نگاه تواند داشت همچنانکه نوع مردم همی صلاح ستور انرا نگاه دارد و گواهی دهد بر درستی این قول گفتار رسول صلی الله علیه و آله که گفت: امرت لصلاح دنیا کم و نجات آخرتکم گفت فرموده شد بصلاح این جهانتان و رستگاری آنجهانتان، و اگر آن یکتن ازین جهان بشود صلاح از میان خلق برود همچنانکه اگر نوع مردم را بوهم از جمله جانوران برگیری همه جانوران برگرفته شوند و همه جانورانیکه اندر ایشان صلاح است هلاک شده بمانند از ددکان زیانکار.
معارضه
اگر کسی گوید که امروز هر گروهی امامی گرفته مخالف یکدیگر ند و شک نیست که دو مخالف هر دو حق نباشند و همه مردم بصلاح اند در دنیا، جواب گویم که آن صلاح مر خلق را از پیشروان ناحق است که اندرین مدت گذشته بر آن همی باشند که پیشروان ناحق خویشتن را مانند پیشروان حق کرده اند و اندکی از سیرت ایشان گرفته اند و بظاهر حال رواج کار خویش را کنند ولیکن ایشان در دعوی خویش بر باطل اند، چون دروغ و تذویر و مکر و حیلت اندر میان ایشان افتاده است و این حالهای ناپسندیده گواهی همی دهند از متابعان که آنچه پیشروان ایشان همی دعوی کنند دروغ است چنانکه خدایتعالی همی فرماید که قوله تعالی و ان الظالمین بعضهم اولیا بعض و الله ولی المتقین همیگوید ستمکاران گروهی اند از ایشان و دوستان گروهی اند و خدایتعالی دوست پرهیزکارانست و مثل امام ناحق چون مثل برگ درختست که برگ درخت مر آن درخت را که برو باشد آراسته دارد و لیکن نوع درخت خویش را نگاه نتواند داشتن، و مثل امام حق چون مثل بار درخت است همان درخت را که برو باشد هم آرایش کند و هم نوع درخت را نگاه دارد بد آنچه هر دانه که از آن درختی بحاصل آید بیخ او بریده نشود و برگ نتواند که دیگر درختی پدید آرد بلکه اگر برگ غلبه کند بر بار مر بار را بسوزد و خداوند باغ مر آن درخت را ببرد از بار ناآوردنش، پس از غلبه برگ هم هلاک نوع درخت آید و هم هلاک شخص درخت و اندر بار درخت هم صلاح شخص درخت است و هم صلاح نوع اوست، و برگ مانند بار است در آرایش درخت ولیکن تفاوت میان ایشان چندین نوع است که گفته شد و خدایتعالی مرین مثل را یاد کند بدین آیت که قوله تعالی الم ترکیف ضرب الله مثلا کلمه طیبه کشجره طیبه اصلها ثابت و فرعها فی السما توتی اکلها کل حین باذن ربها و یضرب الله الامثال للناس لعلهم یتذکرون همیگوید مثل سخن خویش چون مثل درخت خوش است که بیخ او بر جاست و شاخش اندر آسمان است و بار همی آرد اندر هر وقتی به دستور خدای خویش و مثل زند خدای مردمان را مگر ایشان را که یاد کرد.
و بدین درخت خوش مر رسول را همی خواهد که بیخش استوار است که دشمنان دین ویرا بر نتوانند کندن و شاخش فرزندان او که بر آسمان پیوسته اند از راه پذیرفتن تایید از عالم علوی و بهر وقتی بار حکمت بفرمان خدایتعالی بخلق همی رسانند و هر که این مثل بداند دست در آن درخت زند و از آن درخت بخورد که زندگی جا وید در آنست و آنگاه گفت قوله تعالی و مثل کلمه خبیثه کشجره خبیثه اجتثت من فوق الارض مالها من قرار گفت مثل سخن پلید چون درخت پلید است که از زمین بریده شده است و مرورا آرام نیست و بد ترین درخت مر مخالفان (را) همیخواهد که دعوی امامت کردند و قرار نیافت امامت اندر فرزندان ایشان
و بدین بیان که کردیم درست شد که امام آنست که فرزند او امام باشد و نسل او بریده نشود و هر که دعوی امامت کند نسل او بریده شود او دروغ زن بود چنانکه خدایتعالی میفرماید قوله تعالی انا اعطیناک الکوثر فصل لربک و انهر ان شانئک هوالابترگفت ما بدادیم می ترا مرد بسیار فرزند و بدآن مر اساس را خواست پس تو نماز کن مر خدایرا یعنی دعوت حق بپای کن و اشتر بکش یعنی عهد اساس گیر که دشمن تو دم بریده است یعنی که او بیفرزند است و امامت اندرو نماند و اندر ذریت تو بماند
چو اثبات کردیم حجت خدای با خلق باز نمائیم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی ضرورت وجود پیغمبری در میان انسانها میپردازد و بیان میکند که خداوند به انسانها عقل عطا کرده و برای پرورش این عقل نیاز به یک معلم است. این معلم، پیامبر میباشد که به عنوان نماینده خداوند در میان مردم قرار میگیرد و وظیفهاش هدایت و آموزش بشر است. نویسنده توضیح میدهد که وجود یک شخص خاص به عنوان پیامبر ضروری است تا نوع انسان از علم و دانش بهرهمند شود و هدایت شود. همچنین اشاره میکند که هرگونه تلاش برای پذیرش leadership و امامت بدون نسب صحیح و از دسترفتن نسل، دروغ است و به بحران و نقصان میانجامد. در نهایت، خداوند عزت را به اهل صلاح و تقوا عطا میکند و دشمنان دین، همواره با مشکلاتی مواجه خواهند شد. این تحلیل به دنبال تأکید بر اهمیت ولایت و رهبری صحیح در جامعه انسانی است.
هوش مصنوعی: سخن در این است که وقتی خداوند به انسانها نگاهی خاص عنایت کرده، این نگاه به عقل و دانش مربوط میشود. از آنجایی که خداوند نمیتواند موجودی را نیازمند بیافریند و سپس به او کمک نکند، پس ضروری است که این نعمت عقل در انسانها از طریق یک معلم یا پیامبر به آنها انتقال یابد. این معلم باید فردی باشد که از سوی خداوند مزد این عطا را دریافت کرده و نه اینکه آن را به دست آورد؛ زیرا اگر تعلیم اکتسابی بود، همه میتوانستند به آن دست یابند. از این رو، لازم میآید که تنها یک شخص مشخص باشد که معلمی و هدایت انسانها را بر عهده داشته باشد، و او باید پیامبر باشد. این فرد نباید تنها در زمان خودش بلکه در هر دورهای وجود داشته باشد تا انسانها همیشه به هدایت او نیازمند باشند. در نهایت، هدف از خلقت جهان و همه موجودات تنها بر اوست و هر کسی که بخواهد به مقام او برسد، خود را به خطر میاندازد. درست مانند اینکه اگر یک گاو قویتر از بقیه وجود داشته باشد، نمیتواند به تنهایی از دیگر گاوها محافظت کند. بنابراین، تا زمانی که آن شخص وجود داشته باشد، دنیا از صلاح و هدایت خالی نخواهد بود. اگر او از میان برود، مانند آن است که صلاح از میان همه انسانها رخت بر میبندد و این به مانند از دست رفتن تعادل مابین تمام موجودات زنده خواهد بود.
هوش مصنوعی: معارضه به معنای مخالفت یا تضاد با یک امر خاص است. در این حالت، افراد یا گروهها نظرات، عقاید یا اقداماتی را اتخاذ میکنند که ناقض یا مخالف دیدگاهها یا تصمیمات دیگران میباشد. معارضه میتواند در زمینههای مختلفی مانند سیاست، فرهنگ و اجتماعات اجتماعی رخ دهد و معمولاً نتیجهٔ نظرهای متفاوت یا کشمکشهای موجود بین طرفین است.
هوش مصنوعی: اگر کسی بگوید که امروز هر گروهی رهبر خود را دارد و این رهبران با یکدیگر اختلاف دارند، باید دانست که دو مخالف نمیتوانند هر دو حق باشند. در این دنیا، مردم باید در پی اصلاح خود باشند. اما باید توجه داشت که این اصلاح به دلیل وجود پیشروان ناحق است که در گذشته بر روی روشهای نادرست خود ایستادگی کردهاند و سعی دارند خود را مانند پیشروان حق جلوه دهند. آنها بعضی از ویژگیهای مثبت پیشروان حق را به ظاهر به خود گرفتهاند، اما در واقع در ادعای خود دروغ میگویند و از ترفندها و نیرنگها استفاده میکنند. این وضعیت ناپسند نشاندهنده این است که پیروان آنها باید آگاه باشند که آنچه پیشروان ناحق میگویند، حقیقت ندارد. خداوند میفرماید که ستمکاران همگی یکدیگر را یاری میدهند، در حالی که یاریدهندهی پرهیزکاران خداوند است. رهبران ناحق همچون برگ درخت هستند؛ این برگها ظاهراً درخت را زیبا میکنند، اما نمیتوانند درخت را حفظ کنند. در مقابل، رهبران حق مانند میوه درخت هستند که هم درخت را زیبا نگه میدارند و هم میوههایی سالم تولید میکنند. اگر برگها بر میوه غلبه کنند، میوه میسوزد و درخت از بین میرود. در نهایت، هم سلامت شخص درخت و هم سلامت نوع آن به میوه بستگی دارد. این مقایسه با درختی که ریشهاش محکم است و شاخههایش در آسماناند، بیان میشود. آن درخت میوههای خود را در هر زمان به دست فرمان خدا تولید میکند و این مثل، یادآوری میکند که انسانها باید از آنچه گفته شده عبرت بگیرند.
هوش مصنوعی: درختی که به آن اشاره شده، نماد پیامبری است که ریشهاش محکم بوده و دشمنان دین نمیتوانند آن را از ریشه جدا کنند. شاخههای این درخت که فرزندان او هستند، به آسمان متصلاند و با دریافت تأیید از جهان بالا، همواره حکمت را از خدا به مردم میرسانند. هر کس این مفهوم را درک کند، باید به این درخت نزدیک شود و از ثمرات آن بهرهمند گردد، چرا که زندگی جاودان در آن نهفته است. همچنین در متن به بیان کاری که سخنان زشت انجام میدهند، اشاره میشود و این که مانند درختی ناسالم هستند که از زمین جدا شده و هیچ پایه و اساسی ندارند. بدترین حالت برای کسانی که ادعای رهبری دارند، آن است که رهبری آنها در نسلهای آینده به ثمر نمیرسد.
هوش مصنوعی: در این متن بیان شده که امام واقعی کسی است که فرزندانش نیز امام باشند و نسل او قطع نشود. هر کس ادعای امامت کند، اما نسل او قطع شود، دروغگوست. در ادامه به یکی از آیات قرآن اشاره میشود که خداوند به پیامبرش وعده داده که او دارای نسل زیاد خواهد بود و از دشمنانش که نسلشان قطع میشود، میخواهد که به خداوند نماز بگذارند و عهد خود را حفظ کنند، زیرا دشمنانشان بینسل هستند و امامت در نسل آنها نمیماند.
هوش مصنوعی: پس از اینکه دلیل و نشانههای خدا را به مردم نشان دادیم، باید دوباره با آنها ارتباط برقرار کنیم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.