اما عُجْب به علم: پس علاج آن این است که بدانی که علم حقیقی آن است که آدمی را به خود شناسا کند، و او را به خطر و تشویش و خاتمه امر دانا نماید، و او را از عظمت و عزت و جلال خداوندی آگاه کند و بفهمد که سزاوار بزرگی و کبریا اوست و بس، و به غیر از او هرچه هست هیچ و نابود، و کمال و صفات جلال از آن مفقود است.
و شکی نیست که این علم، خوف و مذلت و خواری و مسکنت را زیاد می کند، و آدمی را معترف به قصور و تقصیر خود می سازد.
و از این جهت گفته اند «هر که عملش بیشتر دردش بالاتر است».
و علمی که آدمی را به اینها متنبه نسازد یا از علوم دنیویه است، که حقیقه علم نیست بلکه از حِرَف و صناعات است و با آنکه صاحبش خبیث النفس و بداخلاق است و بدون اینکه دل خود را پاک کند و خباثت را از خود زایل کند، مشغول علم شده و درخت آن را در شوره زار دل خود نشانیده، و به این جهت به جز میوه خبیث باری نداده.
حد اعیان و عرض دانسته گیر
حد خود را دان که نبود زان گریز
و علم مانند بارانی است که از آسمان فرود می آید و در نهایت صافی و خوشگواری درختان و گیاهان از آن سیراب می گردند پس اگر درختی که بار آن تلخ است، از آن سیراب گردد، تلخی میوه اش افزون می شود، و اگر میوه اش شیرین است از آن آشامید شیرین تر گردد و همچنین علم، چون به زمین دل فرو ریزد دل ناپاک خبیث را خبیث تر و تاریک تر می گرداند و صفا و روشنی دل پاک را زیاد می کند و چون آدمی این را یافت می داند که عجب به علم، از حمق و جهالت است
و از ثمره علم آن است که بداند هر که صاحب صفت عجب است خدا او را دشمن دارد و در نزد خدا ذلت و پستی و حقارت و شکستگی محبوب است و بس.
در راه او شکسته دلی می خرند و بس
بازار خود فروشی از آن سوی دیگر است
و در احادیث قدسیه وارد است که خدا فرموده: «تا خود را بی قدر می دانی تو را در نزد ما قدر و مرتبه ایست و چون از برای خود قدری بدانی در پیش ما هیچ قدری نداری» و دیگر فرموده که «خود را خرد و کوچک بشمارید تا من محل شما را بزرگ کنم پس سزاوار عالم آن است که خود را به نوعی بدارد که مولای او می طلبد و بداند که امر به عالم شدیدتر، و حجت بر او محکم تر است از جاهل می گذرند آنچه را که «عشر آن را از عالم نمی گذرند، زیرا که چون عالم لغزید قدم جمعی کثیر می لغزد و کسی که با علم و معرفت معصیت کرد البته خباثت باطن او بیشتر است.
و از این جهت حضرت پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمود که «در روز قیامت عالم را می آورند و به جهنم می افکنند و به نوعی که روده های او بیرون می افتد و بر دور آنها می گردد، همچون خری که بر دور آسیا گردد پس او را به گرد دوزخ می گردانند تا همه اهل جهنم او را مشاهده کنند پس به او گویند که چه شده است تو را؟ گوید که من مردم را به خوبی می خواندم و خود بجا نمی آورم و از بدی منع می کردم و خود مرتکب آن می شدم» و خداوند عالم در قرآن مجید علمای یهود را به خر مثال زده و «بلعم بن باعور» را به سگ، چون به علم خود عمل نکرده بودند.
و حضرت روح الله علیه السلام فرمود «وای بر علمای بد، چگونه آتش بر آنها افروخته خواهد شد؟»
و حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود که «هفتاد گناه از جاهل می آمرزند پیش از آنکه یک گناه از عالم آمرزیده شود» آری:
چو علمت هست خدمت کن که زشت آید بر دانا
گرفته چینیان احرام و مکی خفته در بطحا
و هر عالمی که مردم را به فروتنی و انکسار امر می کند، و از کبر و عجب منع می نماید و خود متکبر و معجب باشد، البته از بدان علماء، و از کسانی که به علم خود عمل نکرده اند خواهد بود، و از اهل عذابی که از این اخبار رسیده خواهد گردید، علاوه بر معاصی دیگر که صادر می شود و کدام عالم در این زمانها یافت می شود که به همه علم خود عمل کرده باشد و هیچ یک از اوامر پرودگار خود را ضایع نکرده باشد و تمام اعمال ظاهره و صفات باطنه خود را تصحیح نموده و مطمئن شده باشد که هر چه از او خواسته اند به جا آورده و تکلیفات خود را به انجام رسانیده؟ پس تشویش او از دیگران بیشتر و تکلیف او بالاتر است.
نیک می دانی یجوز و لایجوز
خود ندانی تو یجوزی یا عجوز
«روزی حذیفه امامت جمعی را در نماز کرد چون سلام داد گفت: بروید امامی غیر از من بجوئید یا تنها نماز بگذارید که در دل من گذشت که در میان اینها از من بهتری نیست» و چون مانند او کسی از چنگ شیطان خلاصی نیافت چگونه ضعفای امت از مکر او نجات می یابند؟ بخصوص در امثال این زمان که از علمای آخرت نشانی، و در آفاق ایشان بجز نامی نیست.
آری، علمای آخرت را علامتی دیگر است کسانی هستند به حالت خود پرداخته، و روی به کار خود آورده، از ابنای زمان گریزانند، و از دوستان و آشنایان پنهان، کاری بزرگ پیش دارند که ایشان را از دنیا و نعمت آن بازداشته و عزت دنیا را در نظر ایشان خوار و بی مقدار کرده، خوف خدا در ظلمت شبها ایشان را از خوابگاه خود برمی انگیزاند و به خدمت خدا باز می دارد، نه گرم دنیا را طالب اند و نه سردش را، نه بلای خدا را شکوه می کنند و نه دردش را، فکرشان جز یک فکر، و ذکرشان جز یک ذکر نیست در سرشان بجز یک سودا، و در دلشان بجز یک کس را جای نمی باشد هیهات، هیهات صفحه آخر زمان کجا و امثال ایشان کجا؟ «فهم ارباب الاقبال و اصحاب الدول و قد انقرضوا فی الصدر الاول» ایشان جماعتی بودند که کوی دولت از میان ربودند و رفتند.
حریفان باده ها خوردند و رفتند
تهی خمخانه ها کردند و رفتند
بلکه در این زمان چه بسیار کم عالمی باشد که فروتنی و تواضعش از برای غیر اغنیاء و اهل دنیا باشد، و بر فقرا و مسکینان متکبر نباشد و مطلب او از تحصیل علم، قرب خدا و رضای او باشد.
معرفتی در گل آدم نماند
اهل دلی در همه عالم نماند
درد و هنرنامه این نه دبیر
نیست یکی صورت معنی پذیر
پس سزاوار علماء آن است که در کردار و گفتار خود تأمل کنند و ببینند که از ایشان چه خواسته اند و عاقبت ایشان به کجا خواهد انجامید تا ذلت نفس خود را بشناسند و از عجب و تکبر خالی شوند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: علم واقعی باید انسان را به خودشناسی و درک اهمیت و عظمت خداوند برساند. این علم، حس مسئولیت و درک نقصان خود را در فرد افزایش میدهد و میتواند منجر به احساس خواری و تواضع در مقابل خداوند شود. علم بدون اثرگذاری مثبت بر روح انسان، ارزش واقعی ندارد و بیشتر به دانشی سطحی و بیفایده شبیه است.
افرادی که با علم خود عمل نمیکنند و در عین حال به دیگران نصیحت میکنند، در واقع از علم خود استفاده نادرست میکنند و به عذابی دچار خواهند شد. در روز قیامت، علماء که به اعمال خود توجه نکردهاند، با مجازاتهای سختی مواجه خواهند بود. در نهایت، علماء باید در کردار و گفتار خود تأمل کنند و از عجب و تکبر دور شوند تا درک بهتری از وظایف خود و خداوند داشته باشند.
هوش مصنوعی: علم واقعی باید انسان را به خودشناسی برساند و او را نسبت به خطرات و اضطرابهای زندگی و سرانجام کار آگاه کند. همچنین باید او را از عظمت و بزرگی خداوند آشنا سازد و بفهماند که تنها او شایسته عظمت و کبریایی است و همه چیز دیگری که وجود دارد، چیزی جز عدم و نابودی نیست. ویژگیها و کمالات جلال تنها از آن خداوند است.
هوش مصنوعی: بدون شک، این علم باعث افزایش ترس، خفت، ذلت و نیازمندی میشود و انسان را به نقصها و کاستیهای خودش آگاه میسازد.
هوش مصنوعی: از این منظر گفته شده که هر چه کسی کارهای بیشتری انجام دهد، درد و زحمت بیشتری هم متقبل میشود.
هوش مصنوعی: اگر فردی به علمهایی بپردازد که او را به درک صحیح و معنوی نرساند، در واقع در حال یادگیری علوم دنیا است که نمیتواند به عنوان علم واقعی شناخته شود. این علوم بیشتر به مهارتها و صنایع مربوط میشوند. حتی اگر فرد دارای اینknowledge باشد، اگر از نظر اخلاقی پاک نباشد و نتواند رذائل خود را کنار بگذارد، تنها به یادگیری میپردازد و این علم را در قلبی آلوده میکارد. در نتیجه، خروجی و میوهای که از این درخت به بار میآورد، چیزی جز نکبت و خُبث نخواهد بود.
هوش مصنوعی: به بهترین شکل ممکن، به ویژگیها و مرزهای خود آشنا باش و از آنها فراتر نرو، زیرا چارهای جز پذیرش آنچه هست وجود ندارد.
هوش مصنوعی: علم همانند بارانی است که از آسمان نازل میشود و درختان و گیاهان را سیراب میکند. اگر این باران به درختی که میوهاش تلخ است برسد، تلخی آن میوه بیشتر میشود و اگر به درختی که میوهاش شیرین است برسد، شیرینی آن را افزایش میدهد. به همین ترتیب، وقتی علم به دل انسانها میرسد، دلهای ناپاک و خبیث را تیرهتر و آلودهتر میکند، در حالی که دلهای پاک و صاف را روشنتر و خالصتر میسازد. با آگاهی از این موضوع، انسان درمییابد که تعجب از علم نشانهای از نادانی و جهل است.
هوش مصنوعی: از نتایج علم این است که انسان بفهمد هر کسی که به صفت تکبر و خودبرتربینی مبتلا باشد، خداوند او را دشمن دارد و در نزد خداوند، ذلت و پستی و حقارت و افتادگی مورد پسند است و بس.
هوش مصنوعی: در مسیر محبت او، افرادی وجود دارند که دلهای شکسته و غمگین را میفروشند و دیگران هم در کنارشان به دنبال خرید از این بازار افسردگی هستند.
هوش مصنوعی: در احادیثی آمده است که خداوند فرموده است: «اگر خود را بیارزش بدانید، در نظر ما ارزش و مقامی خواهید داشت، ولی اگر برای خود ارزشی قائل باشید، در پیش ما هیچ ارزشی نخواهید داشت.» همچنین گفته شده است که «خود را کوچک بشمارید تا من شما را بزرگ کنم.» بنابراین، شایسته است که عالم خود را به گونهای معرفی کند که مولایش میخواهد و بداند که تکلیف بر او شدیدتر و حجت بر او محکمتر از جاهلان است. زیرا زمانی که عالم دچار اشتباه شود، بسیاری از دیگران نیز به دنبال او خواهند لغزید و کسی که با علم و آگاهی گناه کند، قطعاً باطن او پلیدتر از کسی است که نادان است.
هوش مصنوعی: در روز قیامت عالم را میآورند و او را به جهنم میاندازند، به طوری که رودههایش بیرون میآید و مانند الاغی که دور آسیا میچرخد، او را در دور دوزخ میچرخانند تا همه اهل جهنم او را ببینند. سپس از او میپرسند که چه بر سرش آمده است. او پاسخ میدهد که مردم را به انجام کارهای خوب دعوت میکرده و خود به آنها عمل نمیکرده و از بدیها نهی میکرده اما خود مرتکب آنها میشده است. خداوند در قرآن نیز علمای یهود را به خر و «بلعم بن باعور» را به سگ تشبیه کرده است زیرا آنها به علم خود عمل نکردهاند.
هوش مصنوعی: حضرت روح الله علیه السلام به علمای نادرست هشدار میدهد و بیان میکند که سرنوشت بدی در انتظار آنها خواهد بود که مانند آتش بر آنها شعلهور خواهد شد.
هوش مصنوعی: امام جعفر صادق (علیه السلام) بیان کردند که هفتاد گناه از کسی که جاهل است، قبل از اینکه یک گناه از عالم بخشیده شود، مورد عفو قرار میگیرد.
هوش مصنوعی: وقتی که درک و آگاهی تو بالا است، باید به دیگران خدمت کنی؛ زیرا برای فرد عالم ناپسند است که بیعمل بماند. مانند چینیها که در حال زیارت هستند و کسانی که در میقات خوابشان برده است.
هوش مصنوعی: هر عالمی که مردم را به humility و تواضع دعوت کند و از خودپسندی و غرور بر حذر دارد، ولی خود به این صفات مبتلا باشد، قطعاً از آن دسته علمایی است که به علوم خود عمل نکردهاند و در زمره کسانی قرار میگیرد که به عذاب الهی مبتلا خواهند شد. این نکته به ویژه در مورد معاصی دیگر نیز صدق میکند. در دنیای امروز، یافتن عالمی که به تمامی علم خود عمل کرده و هیچ یک از دستورات خداوند را نادیده نگرفته باشد، بسیار دشوار است. او باید درستی اعمال ظاهری و باطنی خود را بررسی کند و اطمینان یابد که تمامی تکالیف خود را به درستی به انجام رسانده است. در این میان، فشار و مسئولیت او نسبت به دیگران بیشتر خواهد بود.
هوش مصنوعی: تو خوب میدانی که چه کارهایی مجاز هستند و چه کارهایی مجاز نیستند، اما خودت نمیدانی که آیا تو مجاز هستی یا در حال گذر از زمانی هستی که باید این قوانین را درک کنی.
هوش مصنوعی: روزی حذیفه به عنوان امام در نماز جماعت حضور یافت. پس از اتمام نماز و سلام دادن به دیگران، گفت: «بروید دنبالی امام دیگری بگردید یا خودتان تنها نماز بخوانید، زیرا در دل من احساس میکنم که از من کسی بهتر وجود ندارد.» و وقتی کسی مانند او نتوانست از چنگ شیطان رهایی یابد، چگونه میتواند افراد ضعیف امت از فریب او نجات پیدا کنند؟ بهخصوص در زمانهای مانند امروز که اثر و نشانی از علمای آخرت نیست و تنها نامهایی از آنها باقی مانده است.
هوش مصنوعی: بله، عالمان آخرت ویژگیهای خاصی دارند که آنها را از دیگران متمایز میکند. این افراد تمام توجهشان به کار خود است و از دنیای اطراف و افراد زمانه خود دوری میکنند. آنها رازهای بزرگی در دل دارند که موجب شده از لذتهای دنیوی فاصله بگیرند و ارزشهای مادی برایشان کمرنگ شود. ترس و آگاهی از خداوند در شبها آنها را بیدار میکند و به عبادت و خدمت به خدا مشغول میسازد. نه به دنبال لذتهای دنیوی هستند و نه از مشکلات و دردهای آن شکایت میکنند. تمام افکار و ذکرهایشان معطوف به یک هدف خاص است و در دلشان جز عشق به یک شخص وجود ندارد. از این رو، وجود آنها در زمان کنونی، جایی در مقایسه با آنچه در گذشته وجود داشته، چندان قابل مقایسه نیست. آنها مشابه افرادی هستند که در زمانهای اولیه وجود داشتند و فضیلتها و عرصههای رفیع را به دست آوردند و اکنون اثری از آنها نیست.
هوش مصنوعی: رقیبان شراب نوشیدند و رفتند، و چالههای شراب را خالی کردند و ترک کردند.
هوش مصنوعی: در این زمان، به ندرت کسی پیدا میشود که به خاطر غیر از ثروتمندان و اهل دنیا، فروتن و مت humild باشد و نسبت به فقرا و مستمندان متکبر نباشد. همچنین، هدف او از تحصیل علم فقط نزدیکی به خدا و جلب رضایت او باشد.
هوش مصنوعی: در وجود انسان، شناخت و درک عمیق از زیباییها و حقیقتها باقی نمانده و در کل دنیا نیز کسی که به دل و معرفت واقف باشد، پیدا نمیشود.
هوش مصنوعی: درد و هنر از آن کسی نیست که فقط بنویسد. بلکه هنری است که به عمق معنا و احساسات مینگرد و قدرت درک واقعی را دارد.
هوش مصنوعی: علمای دین باید در رفتار و سخنانشان دقت کنند و بفهمند که چه انتظاراتی از آنها میرود و سرانجام کارشان به کجا میرسد. این تأمل به آنها کمک میکند که درک بهتری از خود داشته باشند و از احساس خودبزرگبینی و تکبر دور شوند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.