هر کآتش من دارد او خرقه ز من دارد
زخمی چو حسینستش جامی چو حسن دارد
نفس ار چه که زاهد شد او راست نخواهد شد
ور راستیی خواهی آن سرو چمن دارد
جانیست تو را ساده نقش تو از آن زاده
در ساده جان بنگر کان ساده چه تن دارد
آیینه جان را بین هم ساده و هم نقشین
هر دم بت نو سازد گویی که شمن دارد
گه جانب دل باشد گه در غم گل باشد
ماننده آن مردی کز حرص دو زن دارد
کی شاد شود آن شه کز جان نبود آگه
کی ناز کند مرده کز شعر کفن دارد
میخاید چون اشتر یعنی که دهانم پر
خاییدن بیلقمه تصدیق ذقن دارد
مردانه تو مجنون شو و اندر لگن خون شو
گه ماده و گه نر نی کان شیوه زغن دارد
چون موسی رخ زردش توبه مکن از دردش
تا یار نعم گوید کر گفتن لن دارد
چون مست نعم گشتی بیغصه و غم گشتی
پس مست کجا داند کاین چرخ سخن دارد
گر چشمه بود دلکش دارد دهنت را خوش
لیکن همه گوهرها دریای عدن دارد
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به توصیف عشق و حالاتی از وجود انسانی میپردازد. شاعر به آتش عشق اشاره میکند که در دل هر عاشق وجود دارد، و میگوید که عشق و زخمهای عاطفی میتوانند زیباییهایی مانند جام حسن و زخم حسین به همراه داشته باشند. او همچنین به تضادهایی در زندگی اشاره میکند؛ از دلتنگی و غم تا شادی و زندگی، و به جستجوی حقیقت و سادگی در وجود انسان اشاره دارد. شاعر به اهمیت عشق و حالتی از مستی و بیخیالی در زندگی پرداخته و نهایتاً به زیبایی و غنای درون انسانها اشاره میکند که در اعماق وجودشان نهفته است. به طور کلی، این شعر به بررسی جنبههای مختلف عشق، درد و زیبایی میپردازد.
هوش مصنوعی: هر کسی که در دلش آتش عشق من وجود دارد، او هم زخمهای من را تحمل کرده و مانند حسین، دردی در درونش است و مانند حسن، زیبایی و شادابی دارد.
هوش مصنوعی: اگرچه نفس زاهد شده و میخواهد خود را درست نشان دهد، باز هم راست نخواهد شد. اگر حقیقت را میخواهی، باید به آن سرو (نماد زیبایی و کمال) در چمن نگاه کنی.
هوش مصنوعی: تو را ساده نپندار، چون ظاهرت از یک چیز دیگر نشأت گرفته است. در خلوت دل خود بنگر که آن سادگی چه وجود با ارزشی دارد.
هوش مصنوعی: آینه روح را ببین که هم بیپیرایه است و هم زینتدار؛ هر لحظه یک معشوق جدید میآفریند، گویی که جادوگری در حال کار است.
هوش مصنوعی: گاهی دل در حال شادی است و گاهی در غم و اندوه. مانند مردی که به خاطر حرص و طمع خود دو زن دارد و نمیتواند بر احساساتش غلبه کند.
هوش مصنوعی: هیچگاه آن پادشاه که از جان خود بیخبر است، شاد نمیشود و مردهای که در کلامش از مرگ سخن گفته، نمیتواند ناز و کرشمه کند.
هوش مصنوعی: این بیت به این معناست که من مانند شتری میخواهم که دهانم پر از کلمات و سخنان بیفایده باشد، البته این حالت به خودی خود نشانهای بر نداشتن محتوای درست و معناست.
هوش مصنوعی: شجاعانه، به دیوانگی روی بیاور و در میان خون غوطهور شو. گاهی در مقام زن و گاهی در مقام مرد قرار بگیر، زیرا این روش ویژهٔ افرادی خاص است.
هوش مصنوعی: چون موسی از شدت درد و رنج چهرهای زرد پیدا کرده، از دلش نرنج و توبه نکن. چرا که یار از دردش آگاه است و در برابر ناذرای او بیاهمیت نمیماند و هرگز از او بیتوجهی نخواهد کرد.
هوش مصنوعی: وقتی که در لذت و خوشی غرق میشوی و از غم و غصه دور میشوی، دیگر کسی که در این حال و هوا است نمیتواند بفهمد که زندگی چه صحبتهایی دارد و چه مسائلی در آن وجود دارد.
هوش مصنوعی: اگر دل شاداب و زیبا باشد، صحبتهای تو نیز دلنشین خواهد بود، اما همهی ارزشها و زیباییها در دریای عدن نهفتهاند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
بیت ۶،مصرع۲،شعر،به فتح،ش،باید باشد
هرک آتش من دارد او خرقه ز من دارد
زخمی چو حسینستش جامی چو حسن دارد
غم نیست اگر ماهش افتاد در این چاهش
زیرا رسن زلفش در دست رسن دارد
نفس ار چه که زاهد شد او راست نخواهد شد
[...]
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۱۱ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.