بخش ۶۷ - فصل (غش در عبادت چهار درجه دارد)
بدان که گفته اند زیرکان که دو رکعت نماز از عالمی فاضلتر از عبادت یک ساله جاهل، برای آن که جاهل آفات عمل نداند و آمیختگی وی به اغراض نداند و همه را خالص پندارد که غش در عبادت هم چون غش است در زر که بعضی باشد که صیرفی نیز در غلط افتاد الا صیرفی استاد، اما همه جاهلان خود پندارند که زر آن باشد که زرد بود و صورت زر دارد.
و غش در عبادت که اخلاص را ببرد چهار درجه دارد. بعضی پوشیده تر و غامض تر است و این در ریا صورت کنیم تا پیدا شود. درجه اول آن که بنده نماز همی کند قومی فرا رسند. شیطان گوید نیکوتر کن تا ملامت نکنند و این خود ظاهر است. درجه دوم آن که این بشناسد و از این حذر کند. شیطان گوید نیکوتر کن تا به تو اقتدا کنند و تو را ثواب باشد به اقتدا کردن ایشان و باشد که این عشوه بخرد و نداند که ثواب اقتدا آن وقت باشد که نور خشوع وی به دیگران سرایت کند، اما چون خاشع نباشد و دیگران چنان پندارند ایشان را ثواب بود و وی به نفاق خویش ماخوذ بود.
درجه سیم آن که بدانسته باشد که در خلوت برخلاف ملاء نماز کردن نفاق است. خویشتن را در خلوت بر آن راست بنهد که نماز نیکو کند تا در ملاء همچنان تواند کرد و این غامض تر است و هم ریاست ولیکن این روی و ریا وی را در خویشتن می باید که از خویشتن شرم می دارد که در تنهایی مخالف جمع باشد، برای آن است که در ملاء نیکو کند، در تنهایی نیز چنان می کند و پندارد که از ریای ملاء برست و به حقیقت خود در تنهایی نیز مرایی باشد.
درجه چهارم و این پوشیده تر است آن که بداند که خشوع در خلاء و ملاء برای خلق به کار نیاید. شیطان وی را گوید، «از عظمت حق تعالی بازاندیش. مگر نمی دانی که کجا ایستاده ای؟» تا باز اندیشد و خاشع شود و در چشم مردمان آراسته شود. اگر چنان است که در خلوت این چنین خاطر بود بر دل وی به عادت درنیاید سبب این ریاست، ولکن شیطان وی را بدین دست بیرون آورد تا پوشیده بماند. چون از عظمت آن وقت یاد آورد که خلق را بیند به کار نیاید، بلکه باید که نظر همه خلق و نظر ستوری نزدیک وی برابر باشد، اگر هیچ فرق یابد هنوز از ریا خالی نیست. این مثال در ریا بگفتیم. در اغراض دیگر که پیش از این بگفته ایم همچنین تلبیس بسیار است. و هرکه این دقایق نشناسد مزدور بی مزد بود، جان می کند و آنچه می کند ضایع است، و در حق وی است این، «و بدالهم من الله مالم یکونوا یحتسبون».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن بیان شده است که دو رکعت نماز از عالمی فاضل بهتر از یک سال عبادت جاهل است. زیرا جاهلان نمیدانند که اعمالشان خالص نیست و به انگیزههای مختلف وابستهاند. این امر شبیه به غش در طلاست، جایی که همه جاهلان تصور میکنند چیزی که زرد و شبیه طلاست، طلا است.
به طور کلی، غش در عبادت چهار درجه دارد.
1. **درجه اول:** بنده نماز میخواند و شیطان او را وسوسه میکند که نماز را بهتر بخواند تا مورد ملامت قرار نگیرد.
2. **درجه دوم:** شخص متوجه میشود که در حال ریا است و از آن حذر میکند، اما شیطان او را به این سمت میکشاند که نماز را بهتر بخواند تا دیگران به او اقتدا کنند.
3. **درجه سوم:** او میداند که نفاق در خلوت وجود دارد، اما در ملاء برای نمایش خوب عمل میکند تا در خلوت نیز به همان شکل عمل نماید.
4. **درجه چهارم:** این درجه پوشیدهترین است و در آن فرد میداند که توجه به خلق در عبادت بیفایده است و نسبت به عظمت خدا فکر میکند، اما شیطان او را به سمت ریا میکشاند.
در نهایت، تأکید میشود که اگر کسی این نکات را نشناسد و دقت نکند، در عبادات خود بیفایده تلاش میکند و نتیجهاش ضایع خواهد بود.
هوش مصنوعی: گفته شده است که افراد دانا بر این باورند که دو رکعت نماز از فردی عالم و با فضیلت، ارزشش بیشتر از یک سال عبادت فرد جاهل است. دلیلش این است که جاهل از آسیبهای عمل خود بیخبر است و درک درستی از نیتهایش ندارد و همه چیز را خالص میداند. در عبادت هم مانند مشکل در تشخیص طلاست؛ یعنی ممکن است گاهی شخصی که در این زمینه تخصص دارد نیز دچار اشتباه شود، اما همه جاهلان فکر میکنند که طلا فقط به زردی و ظاهرش مربوط میشود.
هوش مصنوعی: در عبادت، غش و ناخالصی وجود دارد که باعث از بین رفتن اخلاص میشود و این غش به چهار درجه تقسیم میشود. برخی از این درجات به طور پنهانی و نامحسوستر هستند و این حالت را میتوان در ریا مشاهده کرد. درجه اول این است که شخص در حال نماز است و وقتی گروهی از افراد به او نزدیک میشوند، شیطان او را وسوسه میکند که نماز خود را بهتر بخواند تا مورد سرزنش قرار نگیرد، که این حالت بهوضوح مشهود است. در درجه دوم، شخص متوجه این وسوسه میشود و سعی میکند از آن دوری کند. اما شیطان به او میگوید که نماز خود را بهتر بخواند تا دیگران به او اقتدا کنند و او ثواب بیشتری بهدست آورد. در اینجا، ممکن است شخص فریب بخورد و نادانسته فکر کند که ثواب اقتدا زمانی محقق میشود که خشوع او بر دیگران تاثیر بگذارد. اما اگر او واقعا خاشع نباشد و دیگران خیال کنند که او در حال عبادت است، در این صورت او به خاطر نفاق خود عذاب خواهد دید.
هوش مصنوعی: کسی که بداند در خلوت نماز خواندن به طور متفاوت از نماز جماعت نفاق به شمار میآید، باید سعی کند در تنهایی نیز به گونهای نماز بخواند که در جمع قادر به آن باشد. این کار دشوارتر است و برای او حس مسئولیت بیشتری ایجاد میکند. اما او باید بداند که ممکن است به خاطر شرم از خود، در تنهایی به گونهای نماز بخواند که مشابه نماز خواندنش در جمع باشد، در حالی که به خود میگوید که از ریا و نمایش پرهیز کرده است. در واقع، او در تنهایی نیز ممکن است به نوعی ریاکاری دچار باشد.
هوش مصنوعی: در این مرحله، این دیدگاه بیان میشود که خشوع و تواضع در زمان تنهایی و در جمع، برای دیگران موثر نیست. شیطان به فرد میگوید که به عظمت خداوند توجه کند و او را به تفکر وادار میکند تا در برابر مردم خود را نشان دهد. اگر چنین باشد که فرد در تنهایی نیز این نوع توجه را داشته باشد، این نشاندهندهی عادت و دلمشغولی او نیست، بلکه وسوسهای است که شیطان برای پنهان نگه داشتن آن انجام میدهد. فرد به یاد میآورد که دیدگاه او باید بین مردم و خداوند یکسان باشد، و اگر در این دیدگاه تفاوتی وجود داشته باشد، هنوز از ریا دور نیست. این مطلب به مسألهی ریا اشاره دارد و نشان میدهد که در زمینههای دیگر نیز ممکن است فریبهای مشابهی وجود داشته باشد. در نهایت، کسی که این نکات ظریف را درک نکند، مانند کارگری است که بدون مزد زحمت میکشد و فعالیتهایش بیثمر خواهد بود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.