بخش ۶۸ - فصل (نیت آمیخته از ثواب خالی نباشد)
بدان که چون نیت آمیخته شد، اگر ریا یا غرضی دیگر غالب تر بود از نیت عبادت، این سبب عقوبت بود، و اگر با وی برابر بود نه سبب عقوبت بود نه سبب ثواب و اگر ضعیف تر بود عمل از ثواب خالی نباشد و هرچند که اخبار اشارت بدان می کند که چون شرکت آید گویند برو مزد از آن کس طلب کن که برای وی کردی، ولکن ظاهر نزدیک ما آن است که بدین آن می خواهد که چون هردو قصد برابر بود مزد نبود، چون طلب کند گویند از آن کس طلب کن.
و از آنجا که خبر دلیل عقوبت است مراد آن باشد که همه قصد ریا باشد یا آن غالب تر باشد، اما چون باعث اصلی قصد تقرب باشد و آن دیگر ضعیف بود نباید که بی ثواب بود، اگرچه ثواب به درجه آن که خالص باشد نرسد. و این اختیار به دو دلیل می کنیم یکی آن که ما را به برهان معلوم شده است که معنی عقوبت دوری دل است از شایستگی حضرت الهیت و آن است سبب آن که به آتش حجاب سوخته شود و قصد تقرب تخم سعادت است و قصد دنیا تخم شقاوت است و اجابت این قصد مدد دادن ایشان است و یکی وی را دور همی کند و یکی نزدیک. چون برابر باشد؟
و به یکی به بدستی دور گردد از آن و به آن نزدیک گردد و باز آن جای شود که بود و اگر به نیم بدست نزدیک گردد خسرانی و بعدی حاصل آید و اگر نیم بدست دور گردد نزدیکی بماند. چون بیمار که حرارتی بخورد و برودت هم چندان بخورد برابر شود. و اگر کمتر خورد چیزی از حرارت بیفزاید و اگرنه چیزی از حرارت کمتر شود. و این معصیت و طاعت در روشنی و تاریکی دل همچون اثر داروهاست در مزاج که یک ذره از وی ضایع نشود.
و بتر از وی عدل رجحان و نقصان آن پیدا شود، «فمن یعمل مثقال ذره خیرا یره» این باشد. اما حزم احتیاط است که باشد که شرب غرض وی تر بود، وی ضعیف تر پندارد و سلامت در آن بود که آلت غرض نیست گرداند. و دلیل دیگر آن که به اجماع اگر کسی در راه حج تجارتی دارد حج وی ضایع نبود، لکن ثواب وی چون ثواب مخلص نباشد، ولکن چون قصد اصلی وی حج است و آن دیگر تبع است ثواب وی را به جمله حبطه نکند، اگرچه نقصانی آرد.
و اگر کسی غزا برای خدای تعالی می کند ولکن از دو جانب می توان شد که یکی توانگرانند و غنیمت بسیار باشد از ایشان و یکی از درویشان، به جانب توانگران شود نباید که غزای وی حبطه شود به جملگی که آدمی از آن خالی نباشد که در خویشتن فرقی یابد یا نیابد و العیاذ بالله اگر این شرط بود دریافتن ثواب بیم بود که بدین شرط هیچ علمی درست نیاید، خاصه مجلس درس و تصنیف و آنچه روی در خلق دارد که تا کسی را به یک راه از خویشتن فرا نستاند. از این خالی نباشد که مثلا تصنیف وی به دیگری اضافت کنند و سخن وی بر دیگری بندند که از آن آگاهی یابد، اگرچه آن آگاهی راکاره باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، نویسنده به بررسی نیت در اعمال عبادی و تأثیر آن بر ثواب و عقوبت میپردازد. او بیان میکند که اگر نیت عبادت با نیت دیگری مثل ریا آمیخته شود و نیت دیگری غالب باشد، عذاب را به دنبال دارد. همچنین اگر نیتها برابر باشند، نه ثواب دارد و نه عقوبت و اگر نیت عبادت ضعیفتر باشد، عمل دارای ثواب خواهد بود، هرچند به اندازه نیت خالص نیست.
نویسنده دو دلیل برای این دیدگاه خود میآورد: اول اینکه، عقوبت به دلیل دوری از الهیت و قصد دنیوی است، و دوم اینکه در حج و جهاد هم اگر قصد اصلی عبادت باشد، با وجود نیتهای دیگر، عمل ضایع نخواهد شد، اما ثواب آن کاسته میشود. در نهایت، او به اهمیت نیت و خلوص آن در اعمال دینی تأکید میکند و خطراتی را که نیتهای غیرباهنگ میتواند به همراه داشته باشد، یادآور میشود.
هوش مصنوعی: بدان که اگر نیت انسان با ریا یا غرض دیگری آمیخته شود و این امور بر نیت اصلی عبادت غلبه یابند، باعث عذاب خواهد شد. اگر این نیتها به یک اندازه برابر باشند، نه موجب عذاب میشوند و نه پاداش. اما اگر نیت عبادت ضعیفتر باشد، عمل هرچند ممکن است که پاداش داشته باشد. در روایات آمده است که اگر نیتی مختلط وجود داشته باشد، باید پاداش را از کسی طلب کنیم که برای او عمل کردهایم. با این حال، نظر ما این است که اگر هر دو قصد (عبادت و غرض) برابر باشند، دیگر نیازی به طلب پاداش نیست و در این صورت باید از آن فرد که عمل برای او صورت گرفته، طلب کنیم.
هوش مصنوعی: از آنجا که خبر نشانهای از عذاب است، منظور این است که همه قصدها باید ریا باشد یا اینکه ریا غالبتر باشد. اما اگر علت اصلی قصد، نزدیک شدن به خداوند باشد و قصد دیگر ضعیفتر باشد، نباید بیپاداش بماند، هرچند پاداش آن به درجهای که خالص باشد نرسد. ما این انتخاب را به دو دلیل انجام میدهیم؛ یکی اینکه بر اساس دلیل منطقی میدانیم که عذاب به معنای دور شدن قلب از شایستگیهای الهی است، که سبب میشود به آتش حجاب دچار شود. قصد نزدیک شدن به خدا، نشانه سعادت است و قصد دنیایی نشانه شقاوت. در پاسخ به این قصد، یکی به نزدیک شدن کمک میکند و دیگری دور میکند، اگرچه هر دو ممکن است در برخی موارد برابر باشند.
هوش مصنوعی: اگر کسی به خوبی و به بدی نزدیک شود و سپس به وضعیت قبلی خود برگردد، اگر فقط کمی به خوبی نزدیک شود، نتیجه منفی خواهد داشت و اگر کمی از بدی دور شود، حالتی از نزدیکی باقی خواهد ماند. مانند بیماری که مقداری گرما و سرما دریافت میکند که اثرات آنها متعادل میشود. اگر بیمار از حد معین کمتر از گرما دریافت کند، حرارت او افزایش مییابد و اگر بیشتر از حد دریافت کند، حرارت او کاهش خواهد یافت. این موضوع درباره گناهان و عبادتها نیز صادق است، به طوری که مانند تأثیر داروها بر جسم، هر ذرهای از آن اثر از بین نمیرود.
هوش مصنوعی: اگر کسی در جستجوی عمل خیر باشد، حتی به اندازه کوچکترین اعمال نیز پاداش خواهد گرفت. اما احتیاط لازم است که نیت فرد برای انجام عمل خیر، خالص و بدون آلودگی به موارد ناخواسته باشد. دلیل دیگر این است که اگر کسی در مسیر تجارت به سفر حج برود، حج او باطل نمیشود؛ اما پاداش او به اندازه کسی که فقط قصد سفر حج را داشت، نخواهد بود. با این حال، چون نیت اصلی او انجام حج بوده و دیگر امور تابع آن هستند، پاداشش کاملاً از بین نمیرود، هرچند ممکن است دچار نقصان شود.
هوش مصنوعی: اگر کسی برای خداوند کار جهاد انجام دهد، اما از دو نظر قابل بررسی است: یکی اینکه جهادگران ثروتمند هستند و از آنها غنیمت زیادی به دست میآید و دیگری اینکه از فقرای جامعه باشد که به سوی ثروتمندان میروند. در این وضعیت نباید انتظار داشت که جهاد او زیر سؤال برود، به ویژه اینکه در دل هر فردی ممکن است تفاوتی وجود داشته باشد یا نه. اگر چنین شرطی وجود داشت، دریافت پاداش تبدیل به یک خطر میشد، زیرا در این صورت هیچ علمی به درستی قابل دریافت نیست، بهویژه در کلاسهای درس و نگارش متون و هر چیز دیگری که به خلق مربوط است. به همین دلیل، ممکن است شخصی اثر خود را به دیگری نسبت دهند یا افکار او را به دیگران وصل کنند که از این موضوع آگاه شود، حتی اگر آن آگاهی مفید باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.