بدان که چون نیت بشناختی که باعث بر عمل وی است و متقاضی وی است، آن متقاضی اگر یکی بود آن را خالص گویند. و چون دو باشد آمیخته باشد و خالص نبود. مثلا هرکه روزه دارد برای خدای تعالی، ولکن پرهیز از خوردن نیز مقصود بود برای تندرستی، یا کم مونتی مقصود بود نیز یا آن که او را در طبخ و طعام ساختن رنج نرسد یا آن که کاری دارد تا بدان پردازد یا خوابش نگیرد و کاری بتواند کرد یا بنده ای آزاد کند تا از فقه وی برهد یا زا خوی بد وی برهد یا حج کند تا در راه قوی و تندرست شود یا تماشا کند و شهرها بیند یا از رنج زن و فرزند برآساید یا از رنج دشمنی برهد یا شب نماز کند تا خوابش نگیرد تا کالا نگاه تواند داشت، یا علم آموزد تا کفایت خویش به دست تواند آورد یا اسباب و ضیاع نگاه تواند داشت تا عزیز و محتشم باشد یا درس و مجلس کند تا از رنج خاموشی برهد و دلتنگ نشود، یا مصحف نویسد تا خطش مستقیم شود یا حج پیاده کند تا که را سود باشد یا طهارت کند تا خنک شود و پاکیزه گردد یا غسل کند تا خوشبوی شود یا در مسجد اعتکاف گیرد تا که جایش نباید داد و یا سایل را صدقه دهد تا از ابرام وی برهد یا درویشی را چیزی دهد که از منع وی شرم می دارد یا به عیادت بیمار شود تا چون وی بیمار شود، به عیادت وی آیند و با وی عتاب نکنند و آزار نگیرند، یا خیری کن که به صلاح معروف شود، این ریا باشد و حکم ریا گفته ایم.
اما این همه اندیشه ها اخلاص را باطل کند اگر اندک بود یا بسیار، بلکه خالص آن بود که در وی نفس را هیچ نصیب نبود، بلکه برای خدای تعالی بود و بس، چنان که از رسول (ص) پرسیدند که اخلاص چیست؟ گفت، «آن که گویی ربی الله ثم تستقیم کما امرت. گویی خدا و بس راه راست گیری، چنان که فرموده اند و از این گفته اند که هیچ چیز صعب تر و دشخوار تر از اخلاص نیست و اگر همه عمر یک خطوه به اخلاص درست شود امید نجات بود. و به حقیقت کاری صافی و خالص از میان اغراض و صفات بشریت بیرون آوردن همچون بیرون آوردن شیر است از میان فرث و دم.
نان که گفت، «من بین فرث ودم لبنا خالصا سائغا للشاربین» پس علاج این است که دل از دنیا گسسته کند تا دوستی حق تعالی غالب شود و چون عاشقی شود که هرچه خواهد برای معشوق خواهد. این کس اگر طعام خورد یا به قضای حاجت شود مثلا، ممکن بود که اخلاص تواند کرد اندر آن، و آن که دوستی دنیا بر وی غالب بود در نماز و روزه اخلاص دشخوارتر تواند کرد که همه اعمال صفت دل گیرد و بدان جانب میل کند که دل بدان میل دارد و هرکه جاه بر وی غالب شد همه کارهای وی روی در خلق آورد تا بامداد که روی بشوید و جامه درپوشد برای خلق باشد.
و اخلاص در هیچ کار دشخوارتر از آن نیست که در مجلس و درس و روایت حدیث و آنچه روی در خلق دارد که بیشتر آن بود که باعث آن قبول خلق بود یا بدان آمیخته بود، آنگاه قصد قبول چون قصد تقرب بود یا قوی تر بود یا ضعیف تر، اما از آن اندیشه صافی داشتن بیشتر علما عاجزند، الا ابلهان که پندارند که مخلصند و بدان فریفته می شوند و عیب خویش نشناسند، بلکه بسیاری زیرکان از این عاجز باشند.
یکی از پیران می گوید، سی ساله نماز قضا کردم که همه در صف پیشین کرده بودم، لکن یک روز دیرتر رسیدم در صف بارپسین بماندم. در باطن خود خجلتی یافتم از مردمان که گویند که دیر آمده است. بدانستم که شرب من همه از نظر مردمان بوده است که مرا در صف پیشین بینند. پس اخلاص آن است که بدانستن آن دشخوار است و کردن آن دشخوارتر و هرچه به شرکت است بی اخلاص است و ناپذیرفته است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره مفهوم اخلاص در اعمال دینی و چالشهای آن بحث میکند. نویسنده توضیح میدهد که نیت و هدف حقیقی از انجام عمل باید خالص باشد و تنها برای رضای خداوند. اگر در نیت، مقاصد دیگری مانند تندرستی، شهرت یا جلب توجه دیگران دخیل باشد، آن عمل خالص نخواهد بود و به نوعی ریا محسوب میشود. نویسنده به دشواری در دستیابی به اخلاص و تمایز آن از عواطف بشری اشاره میکند و معتقد است که بیشتر افراد حتی دانشمندان نیز در این زمینه دچار اشتباه میشوند. در نهایت، عمل خالص باید دور از هر گونه تفکر درباره نظرات دیگران باشد و تنها برای خدا انجام شود.
هوش مصنوعی: وقتی نیت فرد را شناختی که انگیزه عمل او است، اگر فقط یک نیت داشته باشد، آن را خالص مینامند. اما اگر دو نیت در کار باشد، آن نیتها با هم ترکیب میشوند و خالص نیستند. به عنوان مثال، کسی که روزه میگیرد ممکن است بخواهد برای خدا باشد، اما در عین حال از خوردن هم پرهیز کند تا سلامتیاش حفظ شود یا بخواهد وزنش کم شود. همینطور ممکن است او بخواهد روزه بگیرد تا در تهیه غذا کمتر دچار زحمت شود یا بتواند به کارهایش برسد و خوابش نگیرد. همچنین ممکن است با روزهداری بخواهد بندهای را آزاد کند، یا از صفات ناپسند خود رهایی یابد، یا برای تقویت جسمانیاش به حج برود، یا از رنجهای زندگیاش بکاهد. او ممکن است شبها نماز بخواند تا خوابش نرود و بتواند به کارهایش رسیدگی کند یا به علم آموزی بپردازد تا خودکفا شود و یا وسایل و املاک خود را حفظ کند تا عزیز و محترم بماند. دیگر دلایل میتواند شامل گردهماییهای علمی، نوشتن قرآن برای بهبود خط، پیادهروی برای سود بردن یا انجام غسل برای خوشبو شدن باشد. اما اگر کسی فقط به خاطر شهرت یا ترس از ننگ خیرات کند، این عمل او ریاکاری محسوب میشود.
هوش مصنوعی: اگر چه همه این افکار میتوانند اخلاص را از بین ببرند، چه کم و چه زیاد، اما اخلاص واقعی آن است که هیچ چیزی برای خود شخص در آن وجود نداشته باشد و همه چیز فقط به خاطر خداوند باشد. وقتی از پیامبر (ص) پرسیدند که اخلاص چیست، فرمودند: «آن است که بگویی رب من الله است و سپس به طوری که امر شدهاید، ثابت قدم باشید.» یعنی باید تنها به خدا و راه راست توجه داشته باشید. گفتهاند که هیچ چیز دشوارتر از رسیدن به اخلاص نیست و اگر کسی حتی یک قدم در طول عمرش به اخلاص نزدیک شود، امید به نجات برای او وجود دارد. حقیقت این است که کار خالص و صاف از میان انگیزهها و ویژگیهای انسانی را بیرون آوردن، به مانند جدا کردن شیر از میان کثافات است.
هوش مصنوعی: این متن به این موضوع اشاره دارد که برای رسیدن به محبت و دوستی حق تعالی، انسان باید از وابستگی به دنیا دست بکشد. زمانی که دل از دنیا جدا شود، محبت خدا در او غالب میشود و مانند عاشق واقعی، تمام خواستههایش برای معشوق خواهد بود. در این حالت، حتی در زمان خوردن غذا یا انجام نیازهای روزمره، میتواند اخلاص داشته باشد. اما اگر محبت دنیا بر انسان غلبه کند، در زمان نماز و روزه نیز سخت خواهد بود که اخلاص واقعی داشته باشد. در این شرایط، تمام کارهای او برای جلب توجه مردم خواهد بود تا وقتی که در معرض دید آنها قرار میگیرد.
هوش مصنوعی: اخلاص در انجام کارها به ویژه در مجالس، درسها و نقل حدیث بسیار دشوار است، زیرا بیشتر مردم به دنبال تأثیرگذاری بر دیگران هستند و این باعث میشود که نیتهایشان تحت تأثیر قرار بگیرد. در این حالت، آیا نیت برای جذب دیگران قویتر یا ضعیفتر باشد، اهمیت دارد. اما داشتن اندیشهای خالص و بدون انگیزههای شخصی برای بسیاری از دانشمندان دشوار است. تنها افراد نادان هستند که فکر میکنند بهطور کامل خالصند و به خود فریفته میشوند و عیوب خود را نمیشناسند. حتی بسیاری از افراد باهوش نیز در این زمینه دچار ضعف هستند.
هوش مصنوعی: یکی از مردان سالخورده میگوید که برای سی سال نمازهای خود را قضا کردم، زیرا همیشه در صف اول نماز میایستادم، اما یک روز به خاطر دیر رسیدن نتوانستم در صف اول بایستم و در صف دوم ماندم. در درون خود احساس شرم کردم از اینکه مردم بگویند او دیر آمده است. فهمیدم که همه انگیزه من فقط نگرانی از نظر دیگران بود که مرا در صف اول ببینند. به این نتیجه رسیدم که اخلاص واقعی دشوار است؛ هم دانستن آن سخت است و هم انجام دادن آن، و هر چیزی که به خاطر شرکت دیگران انجام شود، بیاخلاص است و پذیرفته نمیشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.