بخش ۷۵ - پیدا کردن ریایی که عمل را باطل کند
بدان که خطر ریا اندر اول عبادت بود یا پس از فراغ یا اندر میان عبادت. آن که اندر اول عبادت بود و آن عبادت را باطل کند، چه اخلاص اندر نیّت شرط است، اخلاص بدین باطل شود. اما اگر ریا نه اندر اصل عبادت بود، چنان که مبادرت کند اندر نماز اندر اول وقت به سبب ریا و اگر تنها بودی اندر اصل نماز تقصیر نکردی، ثواب اول و وقت باطل شود، اما اصل نماز باید که باطل نشود و درست بود که نیت وی اندر اصل نماز به سبب دیانت محض است، همچنان که کسی اندر سرای غضب نماز کند فریضه گزارده آید، اگرچه عاصی است، لیکن عاصی به نفس نماز نیست. اینجا نیز مرائی به نفس نماز نیست بلکه به وقت است و اما اگر نماز به اخلاص تمام بکند پس خاطر ریا اندر آید و اظهار کند، نماز گذشته باطل نشود ولیکن بدین معاقب بود.
روایت کرده اند که یکی گفت دوش القبره برخوانده ام ابن مسعود رحمهم الله گفت، «نصیب وی از عبادت این بود». یعنی این اظهار که کرد. و یکی فرا رسول (ص) گفت، «روزه پیوسته دارم». گفت، «به روزه ای و نه به روزه ای» و گفته اند معنی آن است که چون بگفت عبادت باطل شد. و ظاهر نزدیک ما آن است که رسول (ص) و ابن مسعود از آن گفته اند که بدین بدانسته اند که اندر وقت عبادت از ریا خالی نبوده است، اما چون خالی بود بعید بود عبادتی که درست آمد و تمام شد، پس از آن باطل شود.
و نیز اندر معنی این حدیث گفته اند. از آن گفت که اندر روزه پیوسته نهی آمده است.
اما آنچه اندر میان عبادت اندر آید اگر اصل نیت عبدات را معدوم کند، نماز باطل شود. چنان که نظاره ای فرار سد و یا چیز گم کرده باشد یا پاداش آید و اگر مردمان نبودندی نماز ببریدی، از شرم نماز بکرد، این نماز باطل بود که نیّت عبادت هزیمت کرد. و این ایستادن برای مردمان است، اما اگر اصل نیّت بر جای باشد، لیکن از نظر مردمان نشاطی پدید آید و نماز نیکو کردن گیرد، نزدیک ما آن است که نماز باطل نشود اگرچه بدین ریا عاصی است، اما اگر کسی عبادت وی را بیند روی شاد شود بدان، حارث محاسبی گوید خلاف است که نماز وی باطل شود یا نه. و او می گوید من متوقّف بودم در این و اکنون غالب ظنّ من آن است که باطل شود. پس گفت اگر کسی گوید که مردی از رسول (ص) پرسید که من عمل پنهان دارم ولیکن چون پیدا گردد شاد شوم، رسول (ص) گفت، «تو را دو مزد حاصل شود یکی مزد سرّ و یکی مزد علانیّت» جواب وی آن است که این خبر مرسل است و اسناد وی متصّل نیست و باشد که بدین آن خواسته باشد که پس از فراغ ظاهر گردد و یا آن خواسته باشد که شاد به فضل حق تعالی شود اندر اظهار طاعت، چنان که پیش از این گفتیم، به دلیل آن که هیچ کس نگوید که شاد شدن به اطلاع مردمان سبب آن باشد که مزد زیادت شود، اگرچه سبب معصیت نبود. این است سخن حارث محاسبی و ظاهرترین نزدیک ما آن است که بدین قدر که شاد شود چون اندر عمل چیزی نیفزاید و اصل نیت بر جای بود و عمل به حکم آن نیت همی کند، بدین نماز باطل نشود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: خطر ریا در عبادت ممکن است در شروع، هنگام انجام، یا پس از اتمام عبادت اتفاق بیفتد. اگر ریا در آغاز عبادت باشد، نیت خالص باطل میشود و عبادت ارزشی نخواهد داشت. اما اگر فردی عبادت را به درستی انجام دهد و پس از آن به ریا دچار شود، عبادتش باطل نمیشود، اما عذاب و معاقبتی در پی خواهد داشت.
روایت شده است که افرادی که از عبادت خود سخن میگویند، نصیبشان از آن کمتر میشود. همچنین در میان عبادت اگر نیت باطل گردد مثلاً به خاطر دیدن مردم یا دل مشغولی به چیز دیگری، عبادت باطل خواهد شد. اما اگر اصل نیت برپا باشد و فقط به خشنودی مردم دچار نشاط شود، عبادت باطل نمیشود.
در نهایت، اگر شخصی در عمل خود شاد شود، اما نیت و عملش مطابق باشد، عبادتش صحیح است و به خاطر شاد شدن از اطلاع دیگران مجازات نخواهد شد.
هوش مصنوعی: باید بدانید که خطر ریا (نفاق) در عبادت ممکن است در مراحل مختلف اتفاق بیفتد؛ یا در ابتدای عبادت، یا پس از پایان آن، و یا در حین عبادت. اگر ریا در ابتدای عبادت رخ دهد، میتواند عبادت را باطل کند، زیرا اخلاص در نیت یکی از شرایط مهم عبادت است و اگر ریا وجود داشته باشد، اخلاص از بین میرود. اما اگر ریا در اصل عبادت نباشد، مثلاً اگر شخصی به دلیل ریا در ابتدا وقت نماز را بجا آورد و اگر به تنهایی نیز در اصل نماز کوتاهی نکرده باشد، ثواب عبادت در وقت اول از او سلب میشود، اما اصل نماز او باطل نیست و درست است به این دلیل که نیت او در اصل نماز فقط به خاطر دیانت است. همینطور اگر کسی در شرایط غیظ نماز بخواند، نماز او صحیح است، هرچند که گناهکار باشد. در اینجا نیز ریا به خود نماز مربوط نیست بلکه به زمان آن برمیگردد. اما اگر نماز با اخلاص انجام شود و سپس فکر ریا به ذهن بیاید و آن را ابراز کند، نماز گذشته باطل نخواهد شد، اما شخص باید با عواقب آن روبهرو شود.
هوش مصنوعی: روایتی وجود دارد که شخصی گفت: "دوش در قبرخواندهام"، ابن مسعود گفت: "این عبادت او بود". به عبارت دیگر، به این خاطر که این جمله را گفت. فرد دیگری به پیامبر (ص) گفت: "من دائماً روزه میگیرم" و پیامبر (ص) پاسخ داد: "به روزه هم میگیری و هم نمیگیری". معنای این جمله بیانگر این است که عبادتش باطل شده است. به نظر ما، رسول الله و ابن مسعود به این نتیجه رسیدند که این عبادت در زمان انجام آن خالی از ریا نبوده است. اما اگر چنین نبود، بعید است عبادتی که درست و کامل باشد، بعداً باطل شود.
هوش مصنوعی: در این حدیث درباره روزه گفته شده که همواره نهی شده است.
هوش مصنوعی: اگر عبادت انسان به اصل نیت او آسیب بزند، نماز او باطل میشود. مثلاً اگر کسی در حین نماز به فکر فرار یا چیزی گمشده باشد یا ترس از پاداش دیگران او را مشغول کند و اگر مردم نبودند، هیچگاه نماز نمیخواند، در این صورت نماز او باطل است زیرا نیت عبادت او از بین رفته است. این نگرانی برای نظر دیگران است. اما اگر اصل نیت همچنان intact باشد و تنها حالتی از نشاط در محضر مردم به وجود آید، نماز همچنان صحیح است. این نوع نشاط میتواند ریا باشد، اما نماز باطل نخواهد شد. حارث محاسبی درباره این موضوع نظر دارد که ممکن است نماز باطل شود یا خیر. وی به حدیثی اشاره میکند که اگر کسی یک عمل مخفی داشته باشد ولی وقتی آشکار شود شادی کند، ممکن است دو نوع پاداش بگیرد: یکی برای عمل مخفی و دیگری برای عمل آشکار. او همچنین میگوید که این حدیث متصل نیست و ممکن است دلیلی برای این باشد که بعد از فراغ از نماز، فرد احساس شادی کند. هیچکس نمیتواند بگوید اینکه فرد به خاطر اطلاع دیگران خوشحال میشود، به پاداش او اضافه میکند، هرچند که این کار گناهی نباشد. خلاصه اینکه اگر فرد به خاطر نیت پاک خود در عمل به عبادت ادامه دهد، نماز او باطل نمیشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.