بخش ۷۳ - پیداکردن ریایی که از رفتن مورچه پوشیده تر است
بدان که ریا بعضی ظاهرتر است چنان که کسی اندر میان مردمان نماز شب کند و اگر تنها باشد نکند و پوشیده تر از این آن باشد که هر شب عادت دارد نماز کردن ولکن چون کسی حاضر بود به نشاط تر باشد و سبکتر بود بر وی. و این نیز هم ظاهر است و دیب النمل نیست که آن را نتوان شناخت بلکه از این پوشیده تر باشد، چنان که اندر نشاط نیفزاید و سبکتر نشود و چنان بود که هر شبی نماز کند و در حال هیچ علامت ظاهر نباشد ولیکن ریا اندر میان دل بود چون آتشی اندر آهن. ولیکن اثر این اندر وقت آن پدید آید که چون مردمان بدانند که وی بدین صفت است شاد شود و اندر خویشتن گشادگی بیند. و این شادی و گشادگی دلیل آن است که ریا اندر باطن پوشیده است و اگر این شادی را به انکار و کراهیت متقابله نکند، بیم که این رگ پوشیده بر خویشتن فراجنبد و تقاضای ریای خفی کند تا سببی فراسازد که مردمان آگاه شوند.
و اگر صریح بنگوید تعریضی بگوید، و اگر تعریض نگوید، به شمایل فرانماید و خویشتن شکسته و فرو شده دارد تا بدانند که شب بیدار بوده است. و باشد که از این پوشیده تر بود و چنان باشد که شاد نشود به اطلاع خلق و بر وی نشاط زیادت نگردد که خلق حاضر بود، اما ریا از باطن خالی نباشد. و این چنان بود که کسی فرا وی برسد و ابتدا به سلام نکند اندر باطن خود تعجبی بیند و اگر کسی حرمت وی فرو نهد یا به نشاط به حاجت او قیام نکند و اندر خرید و فروخت با وی هیچ مسامحت نکند یا وی را جای نیکوتر و مسلم ندارد که بنشیند، اندر باطن خود تعجبی بیند و انکاری که اگر آن عبادت پوشیده نکردی این تعجب نبودی و گویی نفس وی بر آن عبادت پوشیده تقاضای خدمت همی کند. و اندر جمله چون نابودن آن عبادت و بودن آن نزدیک وی برابر نبود، هنوز باطن وی از ریای خفی خالی نیست، چه اگر وی هزار دینار فرا کسی دهد تا چیزی که صد هزار دینار ارزد از وی بستاند هیچ منت بر کسی ننهد و هیچ حرمت نبیوسد و کرد و ناکرد وی اندر دل وی برابر بود اندر حق مردمان، چون خدای را تعالی عبادت کند تا به سعادت ابدی اندر رسد اندر مقابله آن چرا باید که از کسی حرمتی چشم دارد؟ پس ریای خفی ترین این است.
علی(ع) همی گوید که روز قیامت همی گویند که نه کالا را بر شما ارزانتر فروختند؟ نه اندر حاجتهای شما قیام کردند؟ نه ابتدا بر شما سلام کردند؟ یعنی این همه جزای عمل خود است که بازستدید و خالص بنگذاشتید و یکی از کسانی که بگریخته است و به عبادت مشغول شده، همی گوید ما از فتنه بگریختیم و بیم آن است که فتنه اندر این کار به ما راه یابد که چون کسی را همی بینیم خواهیم که ما را حرمت دارد و حق ما بجوید و بدین سبب است که مخلصان جهد کرده اند تا عبادت خویش چنان پنهان دارند که فواحش و معاصی، چه بشناخته اند که جز خالص نخواهد پذیرفت اندر قیامت. و مثل ایشان چون کسی است که به حج شود و داند بادیه جز زر خالص فراستاند و آنجا خطر جان بود. زر خالص مغربی به دست می آورد و هرچه غش دارد همی اندازد و روز حاجت را نگاه می دارد، و هیچ روز نخواهد بود که خلق درمانده تر خواهد بود از روز قیامت.
هرکه امروز عمل خالص به دست نیاورد اندر آن روز ضایع ماند و هیچ کس وی را دست نگیرد و تا فرق همی کند که عبادت وی ستوری بیند یا مردی، از ریا خالی نیست. رسول (ص) می گوید، «اندک ترین و پوشیده ترین ریا شرک است». یعنی اندر عبادت حق تعالی شرک افکند و همبازی، چون به علم خدای تعالی کفایت نکند علم دیگری به عبادت وی اندر اثر کند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره ریا و اثرات آن در عبادت و اعمال انسانها بحث میکند. ریا به معنای نیت ناپاک در انجام عبادات برای دیده شدن توسط دیگران است. نویسنده توضیح میدهد که ریا ممکن است به صورتهای مختلفی ظاهر شود؛ گاهی افراد در جمع نماز میخوانند ولی در تنهایی این کار را انجام نمیدهند یا زمانی که دیگران حضور دارند، به عبادتشان بیشتر توجه میکنند.
همچنین، مینماید که ریا از باطن انسان نشأت میگیرد و اگر تشخیص داده نشود، ممکن است انسان را به سمت افتخار به عباداتش بکشاند. در واقع، نویسنده تأکید میکند که اگر کسی نشان دهد که عبادت کرده یا انتظار احترام از دیگران داشته باشد، دچار ریا شده است.
نهایتاً، اشاره میشود که در روز قیامت، کسانی که عبادتهایشان را بدون ریا انجام ندادهاند، به عذاب دچار میشوند و اشاره به این میکند که عبادتهای خالص و بدون ریا در آن روز به کار میآید. پیام کلی این است که انسان باید تلاش کند تا از ریا دور بماند و عباداتش را خالص برای خداوند انجام دهد.
هوش مصنوعی: ریا میتواند به اشکال مختلف در انسان ظاهر شود. مثلاً ممکن است کسی در جمع دیگران نماز شب بخواند، اما وقتی تنهاست این کار را انجام ندهد. حالتی پوشیدهتر از این هم وجود دارد؛ یعنی فردی عادت دارد هر شب نماز بگذارد، اما وقتی کسی حضور دارد، با نشاطتر و راحتتر از همیشه عمل میکند. این حالت نیز آشکار است و به راحتی قابل شناسایی است. در واقع، ریا میتواند شکل پنهانتری به خود بگیرد؛ بهطوری که فرد بدون هیچ نشانهای به نماز شبش ادامه دهد و هیچ علامت قابل مشاهدهای در او نباشد. اما گاهی اوقات، ریا در دل مانند آتش در آهن وجود دارد و زمانی که دیگران بفهمند او اینگونه نماز میخواند، شاد میشود و احساس راحتی میکند. این شادی و راحتی نشانهای از وجود ریا در باطن فرد است. اگر این احساس شادی را انکار نکند یا از آن بیزار نباشد، احتمال آن وجود دارد که این ریا به تدریج نمایان شود و او تلاش کند که دیگران متوجه عملش شوند.
هوش مصنوعی: اگر کسی به وضوح و صراحت چیزی بگوید یا به طور غیرمستقیم اشاره کند، در درون خود حالتی شکسته و فروتنی دارد تا دیگران متوجه شوند که شب را بیدار مانده است. ممکن است این حالتی که دارد بیشتر از آن چیزی باشد که نشان میدهد و احساس خوشحالی از اینکه دیگران متوجه او شدهاند، نداشته باشد. این در حالی است که ممکن است در باطن او ریا وجود داشته باشد. به عنوان مثال، اگر کسی نزد او برسد و ابتدا سلام نکند، در درون خود تعجبی احساس خواهد کرد و اگر کسی به او احترام نگذارد یا با شوق به خواستههایش پاسخ ندهد، در دل خود شگفتی خواهد داشت. این حالت نشان میدهد که اگر آن عبادت مخفی نمیبود، چنین تعجبی وجود نمیداشت. در واقع، او در باطن خود خواستار آن عبادت مخفی است. از آنجا که ارزش عبادت و نزدیکی او به آن برابر نیست، درونیترین حقیقت او از ریا خالی نیست. حتی اگر او هزار دینار به کسی بدهد تا چیزی از او بگیرد که ارزشش به صد هزار دینار میرسد، هیچ گونه احترامی را از دست نمیدهد و در دل او تمامی اعمال برابر است. اگر کسی با خداوند عبادت کند تا به سعادت ابدی دست یابد، چرا باید انتظار احترام از دیگران داشته باشد؟ بنابراین، ریا به شکلی پنهان و غیرملموسترین نوع خود است.
هوش مصنوعی: علی(ع) میفرماید که در روز قیامت از مردم پرسیده میشود که آیا در طول زندگیتان کالاها را ارزانتر از آنچه که باید، به شما نفروختهاند؟ آیا به نیازهای شما توجه نکردهاند؟ آیا ابتدا به شما سلام نکردهاند؟ اینها همه نشاندهنده عمل خودتان است که باید پاسخگو باشید. یکی از افرادی که از فتنهها فرار کرده و به عبادت مشغول شده، میگوید ما از فتنه دوری میکنیم و نگرانیم که این فتنهها دوباره به ما رسد. وقتی کسی را میبینیم، تمایل داریم که حرمت ما را حفظ کند و حق ما را طلب کند. به همین خاطر، عابدان واقعی تلاش کردهاند تا عبادتشان را بهگونهای پنهان کنند که گناهان و خطاها، خود را نمایان نکنند، چرا که در قیامت تنها اعمال خالص پذیرفته خواهند شد. این افراد مانند کسانی هستند که به حج میروند و میدانند که در بیابان تنها طلا و نقره خالص بهدست میآورند و باید در خطر جان خود باشند. آنها طلاهای خالص را بهدست میآورند و هر چیزی که ناخالص است را دور میاندازند و روزی که به آن نیاز دارند، را به یاد میسپارند. هیچ روزی در دنیا به اندازه روز قیامت، انسانها در تنگنا و درماندگی نخواهند بود.
هوش مصنوعی: هر کسی که امروز نتواند عملی خالص و بدون نفاق انجام دهد، در آن روز ناامید خواهد بود و هیچ کس به او کمکی نخواهد کرد. او هر لحظه در حال تردید است که آیا عبادتش به خاطر خداوند است یا برای راضی کردن مردم؛ در این صورت عبادتش از ریا خالی نیست. پیامبر اسلام (ص) فرمودهاند که کوچکترین و پنهانترین ریا به نوعی شرک است. به این معنا که اگر در عبادت خداوند نیت خالصی نداشته باشیم و به جای علم و بصیرت مذهبی، به چیز دیگری در عبادت خود اتکا کنیم، در واقع در حال شرک ورزیدن هستیم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.