بدان که درجات ریا متفاوت است و بعضی عظیم تر است و تفاوت آن از سه اصل خیزد:
اصل اول
آن که قصد ریا بی قصد ثواب باشد. چنان که نماز کند و روزه دارد و اگر تنها بودی نکردی و این سخت عظیم بود و عقاب این بزرگ باشد. اما اگر قصد ثواب دارد نیز ولیکن اگر تنها بودی نکردی این نیز به درجه اول نزدیک بود و این قصد ضعیف وی را از خشم حق تعالی بیرون نیاورد. اما اگر قصد ثواب غالب بود و اگر تنها بودی بکردی ولیکن چون کسی همی بیند اندر نشاط بیفزاید و بر وی آسانتر بود، چنین امید داریم که عبادت بدین باطل نشود و ثواب حبطه نشود، اما بدان قدر که شرب ریا بوده است وی را عقوبت کنند یا بدان قدر از ثواب وی کمتر کنند، اما اگر هر دو برابر بود چنان که یکی غالبتر نباشد این شرک بوده و ظاهر اخبار آن است که از این به سلامت و سر به سر نجهد بلکه معاقب باشد.
اصل دوم
تفاوت آنچه ریا به وی کنند و آن طاعت است و آن بر سه درجه است:
درجه اول ریا باشد به اصل ایمان و این ایمان منافق بود. و کار وی صعبتر بود از کافرکه وی نیز به باطن کافر است و به ظاهر تلبیس همی کند و چنین اندر ابتدای اسلام بسیار بوده اند و اکنون کمتر باشد، اما اباحتیان و کسانی که ملحد شده اند و به شریعت و آخرت ایمان ندارند و به ظاهر خلاف آن همی نمایند، از جمله این منافقان باشند که جاوید به دوزخ باشند.
درجه دوم ریا بود به اصل عبادات، چون کسی که نماز کند بی طهارت پیش مردمان و یا روزه دارد و اگر تنها بودی نکردی. و این نیز عظیم است ولیکن نه چون ریا بود به اصل ایمان. و بر جمله چون منزلت نزدیک خلق دوست تر می دارد از آن که به نزدیک حق تعالی، ایمان وی ضعیف بود، اگرچه کافر نیست، ولیکن اندر وقت مرگ اندر خطر کفر باشد اگر نه توبه کند.
درجه سوم آن که ریا به اصل ایمان و فرایض نکند، ولیکن به سنت کند چنان که نماز شب کند و صدقه دهد و به جماعت شود و روز عرفه و عاشورا و دوشنبه و پنجشنبه روزه دارد برای آن که تا وی را مذمت نکنند یا بر وی ثنا گویند و باشد که گوید: همان انگارم که نکردم که این بر من واجب نبود اکنون ثوابی نمی بیوسم باید که عقابی نباشد. نه چنین است که این عبادتها برای حق تعالی است و خلق را در آن نصیبی نیست و چون برای خلق کند خلق را فراپیش داشته باشد اندر چیزی که آن جز حق تعالی را نیست و این استهزا بود و سبب عقاب باشد، اگرچه بدان صعبی نباشد که اندر فرایض بود. و نزدیک باشد بدین آن ریا که به سنتها کنند که صفات عبادات بود، چنان که چون کسی را بیند رکوع و سجود نیکوتر کند و التفات نکند به هیچ چیز و قرائت زیادت بکشد و طلب جماعت کند و تنها نکند وصف پیشین گیرد و اندر زکوه آن دهد که بهتر باشد و اندر روزه زبان نگاه دارد و به خلوت بنشیند.
اصل سوم
تفاوت مقصود مرایی بود که لابد مرایی را غرضی باشد از ریا و آن بر سه درجه است: درجه اول مقصود وی جاهی باشد تا از آن به فسقی و معصیتی رسد، چنان که امانت و تقوی و حذر از شبهات از خود فرا نماید تا ولایت اوقاف و قضا و وصایا و ودیعت و مال یتیم فراوی دهند تا اندر آن خیانت کند، یا مال فراوی دهند تا به زکوه و صدقه دهد و به مستحق رساند یا در راه حج بر درویشان نفقه کند یا اندر خانقاه صوفیان خرج کند یا بر مسجد و رباط و عمارت آن صرف کند و یا مجلس کند و خود را به پارسایی فرانماید و چشم بر زنی افگنده باشد که خواهد آن زن اندر وی رغبت کند یا به فساد با وی بنشیند یا به مجلس شود، مقصود وی آن باشد که اندر زنی یا امردی نگرد و امثال این صعبترین مقصودها بود که عبادت حق را راهی ساخته تا بدان به معصیت وی رسد. و همچنین باشد که کسی به مالی یا به زنی وی را تهمت کند. مال به صدقه بدهد و پرهیز فرانماید تا آن تهمت را از خویش بیفکند تا گویند کسی که مال خویش بدهد مال دیگران چون به حلال دارد.
درجه دوم آن که غرض وی مباحی بود، چون مُذَّکِر که خویشتن را پارسا نماید تا وی را چیزی دهند یا زنی اندر نکاح وی رغبت کند. و این نیز اندر سخط حق تعالی است، اگر چه کار وی بدان صعبی نیست که آن پیشین بود، چه این نیز طاعت حق تعالی را راهی ساخت به متاع دنیا و طاعت راه تقرب به حضرت حق تعالی و یافت سعادت آخرت بود. چون راه دنیا ساخت خیانت وی بزرگ باشد.
درجه سوم آن که چیزی طلب نمی کند، ولیکن حذر همی کند که وی را به چشم حرمت ننگرند چنان که زاهدان را و صالحان را نگرند، چنان که زود رود و چون کسی را بیند آهسته رود و سر اندر پیش افکند و شیخ وار رفتن گیرد تا نگویند که وی از اهل غفلت است و پندارند که وی نیز اندر میان کار دین است. و یا خواهد که بخندد فرو گیرد تا نگویند هزل بر وی غالب است یا باد سردی بکشد و رنجی فرانماید یا پاره ای سر اندر پیش کشد و استغفار کند و گوید، «سبحان الله از این غفلت آدمی! ما را چه جای غفلت با آن که ما را فراپیش است» و حق تعالی از دل وی داند که اگر تنها بودی آن تاسف و آن استغفار نبودی و یا اندر پیش وی کسی غیبت کند گوید، «مردم را از این مهم تر کار هست. به غیبت و عیب خود مشغول شدن اولیتر». تا گویند که وی غیبت نمی کند. یا قومی را همی بیند که نماز همی کنند از تراویح یا نماز شب یا روز پنجشنبه و دوشنبه روزه همی دارند و اگر وی ندارد کاهلش شمرند از بیم این موافقت کند. و یا اندر عرفه و عاشورا روزه ندارد و تشنه شود، آب نخورد تا پندارند که روزه دار است و یا کسی گوید طعام خور گوید مرا عذری است یعنی روزه دارم و ندارد و بدین دو پلیدی جمع کند، یکی نفاق که خود روزه ندارد و دیگر آن که فرانماید که من صریح همی نگویم که روزه دارم و عبادت خویش همی پوشم که همی گویم عذری هست. نمی گویم که روزه دارم. همی خواهد که خویشتن مخلص نماید و باشد که آب بخورد و صبرش نبود و عذری گفتن گیرد که «دوش رنجور بودم و امروز روزه نتوانستم داشتن» و یا «فلان کس مرا روزه بگشاد» و باشد که اندر وقت نگوید که آنگاه بدانند که ریاست. ساعتی صبر کند و آنگاه سخنی از جایی دیگر فراز آورد و گوید، «این دل مادر سخت ضعیف باشد و پندارد که اگر فرزند وی روزه دارد هلاک شود». یعنی که برای دل مادر روزه نمی دارم و یا گوید، «چون مردم روزه همی دارد به شب زود خواب همی گیرد و احیای شب نمی توانند کرد» و امثال این شیطان بر زبان راندن گیرد. چون پلیدی این ریا در باطن باشد و قرای مسکین از این غافل که نداند که اصل و بیخ خویش همی کند و عبادت به ریا همی دهد. این خود سهل است که از ریا بعضی هست که از آواز رفتن مورچه پوشیده تر است که زیرکان و علما از اندر یافتن آن عاجز آیند تا آنگاه به عابدان ابله چه رسد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به بررسی درجات مختلف ریا و تفاوتهای آن پرداخته شده است. سه اصل اساسی برای سنجش ریا بیان شده است:
1. **قصد ریا:** اولین اصل این است که اگر فردی عبادتی را انجام دهد با هدف دیده شدن و جلب توجه دیگران (مثلاً نماز یا روزه) و اگر تنها بود نمیکرد، این شدیدتر و خطرناکتر است. در صورتی که قصد ثواب هم داشته باشد اما ریا به میان بیاید، شدت ریا کمتر خواهد بود و اگر قصد توأم باشد این همبستگی ممکن است به عبادت آسیب بزند.
2. **تفاوت در نوع ریا:** دومین اصل تقسیم ریا به سه درجه است:
- ریا در ایمان (منافقین) که بدترین نوع است و معادل کفر به حساب میآید.
- ریا در عبادات (مثل نماز بدون طهارت) که به اعتبار ظاهر اهمیت بیشتری دارد اما ایمان را تضعیف میکند.
- ریا در سنن (مثل شب زندهداری با قصد دیده شدن)، که به نظر بیضرر میآید اما باز هم از خلوص عبادت میکاهد.
3. **مقصود مرائی:** سومین اصل به اهدافی که فرد از ریا پیگیری میکند، مربوط میشود. این اهداف میتوانند:
- اهداف ناپاکی مانند کسب مقامها و موقعیتهای اجتماعی باشد.
- اغراض مباح مثل جلب توجه دیگران.
- یا حتی سعی در حفظ چهرهای صالح و دوری از ننگ و عیبجویی.
در نهایت، ریا به دو شکل واضح رخ میدهد: در یکی از آنها فرد به دنبال منافع دنیوی است و در دیگری سعی دارد خود را در نظر دیگران صالح جلوه دهد. این ریاها ممکن است در باطن و نیت انسان پنهان شوند و خطرهای جدی را به همراه داشته باشند.
هوش مصنوعی: در نظر داشته باش که انواع ریا متفاوت هستند و برخی از آنها بزرگتر و مهمتر هستند. این تفاوتها از سه اصل نشأت میگیرد.
هوش مصنوعی: اگر کسی بخواهد برای جلب توجه دیگران عبادتی انجام دهد، حالا آن عبادت ممکن است به نیت ثواب باشد. مثلاً فردی ممکن است نماز بخواند یا روزه بگیرد و اگر تنها باشد، این کارها را انجام ندهد. این امر بسیار جدی است و عذاب آن نیز بزرگ خواهد بود. اما اگر نیت او واقعاً برای ثواب باشد، حتی اگر در تنهایی آن کارها را انجام ندهد، باز هم دور از غضب خدا نیست، اما نیت ضعیف او نمیتواند او را از خشم خدا بیرون برد. در صورتی که نیت ثواب قویتری داشته باشد و در تنهایی نیز عبادت کند، در نظر دیگران شادابتر و آسانتر میباشد، ما امید داریم که عبادتش بیفایده نباشد و ثواب او از بین نرود، اما به هر حال به اندازه ریاکاری که انجام داده، عذاب خواهد شد یا ثوابش کاهش پیدا خواهد کرد. اگر هر دو نیت برابر باشد و هیچکدام بر دیگری غالب نباشد، این عمل نوعی شرک محسوب میشود و اخبار نشان میدهد که در این صورت فرد به راحتی نمیتواند از عذاب نجات یابد.
هوش مصنوعی: تفاوتی که میان ریاکاری و عبادت راستین وجود دارد، در سه دسته تقسیم میشود.
هوش مصنوعی: ریا در ایمان به اندازهای شدید است که به اصل ایمان آسیب میزند و نشاندهنده نفاق فرد است. این فرد از کافر هم در وضعیت سختتری قرار دارد، زیرا او نیز در باطن کافر است اما در ظاهر میکوشد خلاف این را نمایش دهد. در ابتدای اسلام، افرادی از این دست فراوان بودند، اما اکنون کمتر دیده میشوند. اما کسانی مانند اباحتیها و بیدینی که به شریعت و آخرت ایمان ندارند و در ظاهر دست به کارهایی مخالف با آن میزنند، جزو منافقین به شمار میروند و به احتمال زیاد در عذاب دوزخ خواهند بود.
هوش مصنوعی: ریا در عبادات به درجات مختلفی تقسیم میشود. یکی از این درجات آن است که فرد در حضور دیگران نماز میخواند در حالی که پاکیزه نیست یا روزه میگیرد در حالی که اگر تنها بود، این کارها را انجام نمیداد. این نوع ریا نیز اهمیت دارد، اما به اندازه ریا در ایمان اهمیتش کمتر است. اگر کسی قربت به خلق را از قربت به خداوند مهمتر بداند، نشاندهنده این است که ایمانش ضعیف است. او ممکن است کافر نبوده ولی در لحظه مرگ در معرض کفر قرار گیرد، مگر اینکه توبه کند.
هوش مصنوعی: در این متن بیان میشود که برخی افراد ممکن است اعمال نیک مانند نماز شب، صدقه، و روزه را انجام دهند، اما این کارها را به خاطر جلب توجه دیگران یا حفظ اعتبار خود انجام میدهند، نه به خاطر خدایی. چنین افرادی ممکن است فکر کنند که چون این اعمال بر آنها واجب نیست، پاداشی نمیبرند و عذابی هم متوجهشان نخواهد بود. در واقع، اگر این عبادتها برای خدا نباشند و فقط به خاطر نظر مردم انجام شوند، نوعی تمسخر به حساب میآید و میتواند باعث عقاب شود. به همین دلیل، نباید فقط به خاطر خوشایند دیگران کارهای نیک انجام داد، بلکه باید نیت خالص و عبادتی صادقانه داشت.
هوش مصنوعی: تفاوت در نیت افراد معانی مختلفی دارد که میتواند منجر به ریاکاری شود و این ریاکاری به سه درجه تقسیم میشود. در درجه اول، هدف فرد ممکن است به دنبال جایی باشد که او را به فسق و گناه برساند. به عنوان مثال، او خود را با تقوا نشان میدهد و از شبهات دوری میکند تا به سمت مقامهایی چون اوقاف، قضاوت، وصیت و اموال یتیمان دست یابد و به آنها خیانت کند. یا ممکن است مال را به گونهای هزینه کند که ظاهراً نیکوکارانه به نظر برسد، مانند دادن صدقه، خرج در سفر حج، یا کمک به فقرا، در حالی که انگیزه واقعی او چیز دیگری باشد. ممکن است او دلش به زنی بیفتد که به او رغبت داشته باشد یا در مجالس ناباب شرکت کند. همچنین میتواند شخصی باشد که به خاطر تهمت مالی یا جنسی، در تلاش است تا با صدقه دادن یا خود را پارسا نشان دادن، از خود دفاع کند تا مردم او را به عنوان کسی که به حقوق دیگران احترام میگذارد، بپذیرند.
هوش مصنوعی: درجه دوم این است که هدف او تنها مجاز بوده، مانند فردی که خود را پارسا نشان میدهد تا چیزی بهدست آورد یا زنی به ازدواج او راغب شود. این کار نیز مورد نارضایتی خداوند قرار میگیرد، هرچند که به اندازه کار قبلی سخت نیست. زیرا او با این کار، اطاعت از خدا را به رسیدن به متاع دنیا پیوند داده و راه تقرب به خدا و دستیابی به سعادت آخرت را فراموش کرده است. تبدیل کردن راهی به دنیا بزرگترین خیانت به شمار میآید.
هوش مصنوعی: درجه سوم کسی است که از دیگران چیزی نمیخواهد، اما در عین حال میکوشد که دیگران او را با احترام نگاه کنند، بهخصوص مانند زاهدان و افراد صالح. او آرام و مؤدبانه رفتار میکند و سرش را پایین میاندازد تا کسی فکر نکند که غافل است و به دیگران القا کند که در حال انجام کارهای دینی است. همچنین ممکن است در جمع، لبخند بزند تا نشان دهد تحت تأثیر هزل نیست یا بهخاطر خجالت از دیگران، خود را رنجور نشان دهد و یا کاری کند که جلوهای از استغفار در او مشاهده شود، در حالی که حقیقت این است که اگر تنها بود، این رفتارها را نداشت. وقتی کسی در جمع غیبت میکند، او میگوید مردم باید به کارهای مهمتری پرداخته و غیبت نکنند تا نشان دهد که خود در غیبت نیست. او به نماز شب یا روزهای مشخص نیز مینگرد و اگر خودش انجام ندهد، از ترس قضاوت بد دیگران، در ظاهر به آنها میپیوندد. در روز عرفه یا عاشورا، ممکن است تشنه باشد اما آب نخورد تا به دیگران بقبولاند که روزه دارد. حتی اگر بخواهد آب بخورد، برای توجیه این عمل، میگوید که دیشب بیمار بوده یا کسی او را از روزه باز داشته است. او میکوشد تا در نظر دیگران به شخصی مخلص و متعهد جلوه کند، در حالی که در باطن خود ریا را با کمال بیاطلاعی از اهمیت واقعی آن توأم کرده است. این ریا به گونهای است که حتی افراد باهوش و متخصص هم قادر به شناسایی آن نیستند و این موضوع به افرادی که در عبادت خود دچار نادانی هستند آسیب جدی میزند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.