دگر فرود نیاید سرم به هیچ کمندی
علاقهٔ تو خلاصم نمود ، از همه بندی
غمی نمانده مرا با وجود زلف تو آری
گزیده مار نلرزد دلش به هیچ گزندی
سری به تیغ تو دادم دریغ اگر نپذیری
دلی به زخم تو بستم فغان اگر نپسندی
کدام دام نهادی که طایری نگرفتی
کدام تیر گشادی که خستهای نفکندی
گهی ز غمزهٔ چشمت چه خانهها که نرفتی
گهی ز تیشهٔ نازت چه ریشهها که نکندی
ز شرم طلعت رخشان خسوف ماه تمامی
ز رشک قامت موزون شکست سرو بلندی
چنین روش که تو داری چرا به سرو ننازی
چنین دهن که تو داری چرا به غنچه نخندی
علاج چشم بد اندیش کرده دانهٔ خالت
چه احتیاج که بر آتش افکنند سپندی
ببند دستِ فلَک را، بِریز خونِ ملَک را،
همه اسیر کمندند و تو سوار سمندی
فروغی از ستمت چون به شهریار ننالد
کز آستان تو نومید رفت از پس چندی
ستوده ناصردین شه خدایگان مکرم
که غیر بحر ز دستش ندیدهام گلهمندی
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شاعر در این شعر به بیان احساسات عمیق عاشقانه و رنجهای ناشی از عشق میپردازد. او میگوید که هیچ گونه وابستگی یا قید و بندی برایش باقی نمانده است و عشق معشوقش او را از همه غمها رهانیده است. با وجود زیبایی و جذبه معشوق، او به نوعی درد دل میکند که نه غم وجود او را آزار میدهد و نه ترس از گزند. شاعر از زیباییهای معشوق، از جمله زلف و چهرهاش، ستایش میکند و اشاره میکند که چرا معشوق با این همه جمال به دیگران نمینازد. این شعر نشاندهنده عشق عمیق و دردهای ناشی از آن است و در عین حال به زیباییهای معشوق و تأثیر آن بر شاعر نیز میپردازد. در پایان شاعر از قدرت و سلطنتی که معشوق دارد و اینکه همه در عشق او اسیرند، صحبت میکند.
هوش مصنوعی: سرم دیگر به هیچ وابستگی نمیافتد، زیرا عشق تو مرا از همه قید و بندها آزاد کرده است.
هوش مصنوعی: دیگر غم و اندوهی برای من باقی نمانده، زیرا با وجود موهای تو، حتی گزیده شدن از مار هم دلش نمیلرزد و نمیترسد از هیچ خطری.
هوش مصنوعی: من جانم را به خاطر تو فدای تو کردم، اگر این فداکاری را قبول نکنی، بسیار تاسف میخورم. قلبم را به زخمهای تو دادهام و اگر این را نپسندی، از این وضعیت غمگین میشوم.
هوش مصنوعی: این بیت به این معناست که تو اقداماتی انجام میدهی اما نتیجهای از آنها نمیگیری. این اشاره به این دارد که تو در نهایت در دامهایی که درست کردهای موفق نبودهای و تیرهایی که رها کردهای به هدف نخوردهاند. در واقع، به نوعی به شکستها و ناکامیهای خود اشاره میکند.
هوش مصنوعی: گاهی از جادوی نگاه تو، چه خانههایی که ویران نشدند و گاهی از زیبایی تو، چه ریشههایی که از خاک خود کنده نشدند.
هوش مصنوعی: به دلیل زیبایی و درخشانی چهره، ماه به شدت شرمنده شده و به خاطر قامت موزون و دلربای سرو، به شکلی شکستگی در خود احساس میکند.
هوش مصنوعی: با این طرز رفتاری که داری، چرا به زیبایی مانند سرو افتخار نمیکنی؟ و با این لبخند دلانگیزی که داری، چرا به شکوفهها نمیخندی؟
هوش مصنوعی: برای درمان چشمزخم افرادی که بدخواه هستند، نیازی به سوزاندن اسپند نیست، زیرا خود خال (نقطهای بر صورت) تو به تنهایی میتواند محافظت کند.
هوش مصنوعی: این شعر به توصیف قدرت و تسلط یک شخص بر دیگران اشاره دارد. گوینده میگوید که باید دست آسمان را ببندد و خون پادشاهان را بریزد، زیرا همه زیر سلطه و اسارت هستند و فقط اوست که بر اسب سره سوار است و میتواند بر آنها تسلط یابد. این تصویر نشاندهنده احساس برتری و قدرت است که شخص احساس میکند.
هوش مصنوعی: نور امیدی که از ستم تو ناشی میشود، در مقابل شهریار به درد ناله نمیآید؛ چرا که او از درگاه تو مأیوس شده و بعد از مدتی پشت سر گذاشته است.
هوش مصنوعی: در این بیت به تمجید از ناصردین شاه اشاره شده است، به این معنی که او شخصیتی است محترم و بزرگ، و این شاعر هیچ شکایتی از او ندارد، زیرا به جز دریا، هیچ چیز دیگری را از دست او ندیده است. به عبارت دیگر، این نشاندهندهی توانایی و اعتبار ناصردین شاه است که او را در مقامی والا قرار داده است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
چه کرده ام که بیکبارم از نظر بفکندی
نهال کین بنشاندی و بیخ مهر بکندی
کمین گشودی و بر من طریق عقل ببستی
کمان کشیدی و چون ناوکم بدور فکندی
اگر چو مرغ بنالم تو همچو سرو ببالی
[...]
نه در شرار رخ افکنده ای ز خال سپندی
که زآن سپند شراری به جان خلق فکندی
ز طرّه رشته و بندم، منه بپای که اینک
خود آمدم به کمندت، چه جای رشته و بندی
بتا، ز عارض نیکو، ادیب ماه تمامی
[...]
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۳ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.