اگر چه خُرده شناس و مبصّرم به حدیث
به خُردهٔ دهنت ره نمی برم به حدیث
خیال سرو قدت را خیال ها بستم
سخن دراز شد و من مقصّرم به حدیث
خیال حسن تو صورت نمی توانم بست
به وجه احسن اگر چه مصورم به حدیث
به صفِّ ابروی شوخ تو پی نیارم برد
اگر چه در صف معنی کمان ورم به حدیث
بیان آن لب شیرین نمی توانم کرد
به نطق اگر چه نمودار شکّرم به حدیث
از آن مدینه که در وی زلال علم دهند
غلام مشرب ساقی کوثرم به حدیث
هزار قنطره ابن حسام در راه است
مگر به منزل مقصود ره برم به حدیث
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
این شعر به طور کلی در مدح و منقبت حضرت علی (ع) سروده شده است اما در ابیات نخستین غزل جلوه هایی از معشوق زمینی را ستوده است. اما در پایان این تصاویر با هنرمندی شاعر در صنعت ایهام به شخصیت حضرت علی (ع) پیوند می خورد.
اگرچه من ریز بین و نکته سنج هستم اما به سخنان کوتاه تو نمی توانم پی ببرم (یا زیبایی های دهان کوچکت را نمی توانم توصیف کنم) مصراع دوم ایهام دارد
در خیالاتم تصورات زیادی از قد بلند سرو مانندت تصویر سازی کردم اما با این که در این باره سخنان من طولانی شد اما باز هم در حق تو کوتاهی کرده ام این بیت ایهام دارد ( معنی دوم بیت با توجه ایهام : اگرچه من در توصیف فضایل شما (امام علی ع) سخن های زیادی گفته ام اما هنوز مانند جریان فکری مقصره در نقل حدیث از شما کوتاهی کرده ام. عبارت سخن دراز شد و من مقصرم رابطه متناقض نمای زیبایی دارد چون مقصر کسی است که فضایل اهل بیت (ع) را مختصر و کوتاه جلوه دهد اما ابن حسام خوسفی در این جا اظهار می دارد من با این که در این باب زیاد سخن گفته ام اما در حق شما کوتاهی کرده ام.
من حتی نمیتوانم خیال و تصور جمال و زیبایی تو را در ذهنم تجسم کنم، هرچند که در توصیف ها چیره دست هستم و تصویرگر خوبی در سخن گفتن هستم.
در مقابل ابروان زیبای تو که مانند صف لشکریان منظم و مرتب هستند من نمی توانم پایداری کنم اگر مانند کماندارن لشکر در لشگر شاعران معنی پرداز چیره دست و ماهر هستم.
من در سخنانم نمی توانم آن لبهای شیرین را توصیف کنم اگر چه من شاعری سخن ور و شیرین سخن هستم.
در میان اصحاب کسی که شهر علم است ( اصحاب حضرت محمد ص) و چشمه های علم و دانش از کلامش جاری است من پیرو آن کسی هستم که به فرموده رسول خدا (ص) نوشاننده ی حوض کوثر به پیروان حضرت محمد ص است ( معنی دوم من از شهری که در آن چشمه ی زلال دانش جاری است ( یعنی حضرت محمد ص) دنباله رو چشمه و آبشخور ساقی کوثر (حضرت علی ع) هستم.
ابن حسام آگاه باش که هزاران پل و گذرگاه در مسیر تو وجود دارد اگر می خواهی از آن ها عبورکنی و به منزل مقصود برسی باید از احادیث و سخنان پیامبر گرامی اسلام و حضرت علی ع کمک بخواهی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.