ساقی قدحی در ده از باده انگورت
مگذار بدرد سر میخوراه و مخمورت
ای بلبل خوش الحان برخیز و نوا سرکن
کز پرده برون آمد آن نوگل مستورت
عذری بطلب از شیخ وزتوبه بکن توبه
کز عفو کریمانه حق داشته معذورت
در طارم مینائی در کاخ مسیحائی
مطرب بفکن غوغا از ناله طنبورت
گو از ستم خسرو بر سر رودش تیشه
فرهاد کجا از سر شیرین بنهد شورت
فسق من و زهد تو در پرده پندار است
زاهد عمل مجهول دارد زچه مغرورت
دشمن شود ار عالم ما و در میخانه
خواند از سگ خویشت دوست عار است زمغفورت
ساقی چ زدر آمد با ساغر پر از می
مه تابد و هم خورشید اندر شب دیجورت
بر کوری دشمن هی ساقی بقدح می کن
هان عید رسید از پی کو ساغر بلورت
عیدی همه شاید خیز جانبخش و فرح انگیز
گو شیخ که باطل شد آن آیت مسحورت
شد غاصب حق حق امشب بدرک ملحق
مطرب بنواز از نو چنگ و نی و طنبورت
می نشئه مسروریست و زمد عیان دوریست
آشفته تمتع گیرهان از می و منظورت
می عشق و علی ساقی باقی همه الحاقی
منظور چو شد حیدر هم نار شود نورت
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به دعوت به لذتجویی و شادی در زندگی میپردازد. شاعر از ساقی میخواهد که جامی پر از می را برای مردم بریزد و از آنها میخواهد تا از دردها و مشکلات زندگی دوری کنند. بلبل زیبا نیز به آواز خواندن دعوت شده است تا شادابی و جوانی خود را نشان دهد. شاعر به تضاد بین زهد و فسق اشاره میکند و میگوید که عمل زاهد میتواند توخالی باشد. او همچنین به قدرت و عظمت میخانهها و شادی در آنجا نسبت به قضاوتهای تنگنظرانه نقد میکند. در نهایت، حسین (علی) به عنوان سمبل عشق و نور معرفی میشود و سفارش میکند که از خوشی و عشق بینصیب نمانیم.
هوش مصنوعی: ای ساقی، قدحی از شراب انگور به من بده و نگذار که در سرم درد و رنج راه یابد. نگذار که در غم و اندوه غوطهور شوم.
هوش مصنوعی: ای بلبل خوش صدا، برخیز و آواز بخوان که آن گل تازه و زیبایی که در پرده پنهان بود، اکنون نمایان شده است.
هوش مصنوعی: از شیخ درخواست عذر کن و توبه کن، زیرا در نظر خداوند، عفو و بخشش او بسیار کریمانه و مهربان است و تو میتوانی امیدوار باشی که مورد عفو واقع خواهی شد.
هوش مصنوعی: در منطقهای با زیباییهای خاص، در یک مکان باشکوه و مقدس، نوازندهای با نواختن تنبور، همهمه و شوق زیادی را ایجاد کرده است.
هوش مصنوعی: بگو که بر سر رود فرهاد، چطور میتواند تیغی را فرود آورد که از ستم خسرو ناشی شده است، در حالی که شیرین را فراموش کرده باشد.
هوش مصنوعی: فسق من و پارسایی تو تنها در ذهن و خیال ماست؛ زاهد عملش ناشناخته است، پس تو به چه چیزی مغرور هستی؟
هوش مصنوعی: اگر علم و دانش ما بر ضد ما قرار بگیرند و در میخانه به حقایق دینی نپردازند، این برای دوست قابل قبول نیست و عار و ننگ محسوب میشود.
هوش مصنوعی: ای ساقی، چه بسا که در شب تار، خورشید با میخانه میآید و جامی پر از شراب به دست دارد.
هوش مصنوعی: ای ساقی، به خاطر کوری و حسد دشمن، زودتر بزن بقدح و میریز که عید به ما رسیده و زمان لذت بردن از جام بلورین است.
هوش مصنوعی: عید همه ممکن است که خوشحالی و نشاطی را به همراه داشته باشد، اما ای شیخ، بگو که آن نشانه جادویی تو دیگر از بین رفته است.
هوش مصنوعی: امشب کسی که حقش ضایع شده به وسیلهی غاصب به آرامش میرسد. ای هنرمند، دوباره ساز بزن و با نی و طنبور دلها را به وجد بیاور.
هوش مصنوعی: بهرهمندی از خوشی و شادی در زندگی، دوری از مشکلات و ناملایمات را به تصویر میکشد. این احساس خوشی میتواند از لذتهای ساده زندگی به دست آید، مثل نوشیدن می و لذت بردن از زیباییهای زندگی و عشق.
هوش مصنوعی: در این شعر به مفهوم بقا و پیوند عشق و معرفت اشاره شده است. عشق به عنوان نوشیدنی روحافزا و علی، به عنوان واسطهای برای رساندن این عشق به جان آدمی مطرح میشود. زمانی که حیدر (علی) وارد میشود، نوری در دلها میدرخشد و این نور نشاندهندهی روشنایی و حقیقتی است که در وجود انسانها به وجود میآید. در کل، این متن به تأثیر مثبت عشق و ارتباط با شخصیتهای بزرگ در روح و روان افراد پرداخته است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.