ولد نجیب سلطان مذکور است. با علو طبع و هنرپروری در افواه و السنه مشهور، الحق شهزاده ای عالیمقدار و شهریار کامگار بود. در سخاوت گدای او حاتم، در شجاعت ثالث اسفندیار و رستم، اما چه فایده که بواسطه عدم موافقت بخت، از نهال تاج و تخت بر نخورد و از ناسازگاری روزگار غدار در غربت، جان شیرین بهزار حسرت سپرد، صورت احوال آنکه : بعد از وفات سلطان حسین میرزا عظمای ارکان دولت، اورا با مظفر حسین میرزا برادر کهترش در امر سلطنت شریک نمودند و از مضمون بدایع مکنون لوکان فیهما آلهه الالله لفسدتا فسبحان الله غافل شدند، اگر چه چند روزی باتفاق یکدیگر بساط سلطنت گستردند و صدای عشرت در دادند اما آخر کار بواسطه سوء تدبیر و رفتار، در امر شرکت اختلال تمام بمهام راه یافته محمد شیبانی، چون بلای ناگهانی، در اوایل محرم سنه ثلث و عشر و تسعمایه «۹۱۳» بر سر ایشان ایلغار آورده بنای جمعمیت و اتفاق ایشان را منهدم گردانید .
بدیع الزمان میرزا، بطرف زمین داور گرم سیر شد و بنابر مخالفت حکام آنجا روی باسترآباد نهاد و از آنجا متوجه عراق گشته بخدمت حضرت سلطان صاحب قران مغفور رسید. حسب الحکم در ری ساکن گردید، ثانیا هوای سلطنت کرد. با معدودی بصوب استرآباد علم کشورستانی برافراخت و از حاکم آنجا که از جمله بهادران شیبک ازبک بود شکست یافته خود را بطرف هند انداخت، و قریب بیکسال در آنجا سرگردان میگشت و در حینی که ممالک خرسان از ماهیچه رایات صاحب قران مغفور، ثالت نیرین شده بود بار دیگر بملازمت آنحضرت رسید و در رکاب ظفر انتساب به تبریزآمد و در شنب غازان ساکن گشته در سنه عشرین و تسعمایه «۹۲۰» بموافقت سلیم والی روم متوجه آن مرز و بوم گشت، بعد از چهارماه بمرض طاعون درگذشت و مصدوقه آیه وافی هدایت و «ماتدری نفس بای ارض تموت» گردید، این دو مطلع در سفینه دوران، یادگار اوست.
مه من بی گل رویت دلم خون گشت چون لاله
جگر هم از غم هجران شده پر گاله پر گاله
چو رخسار تو از نوشیدن می لاله گون گردد
درون من صراحی وار تالب غرق خون گردد
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
او از نسل بزرگان و فردی نیرومند، شجاع و ماهر در تیراندازی بود، به حدی که میتوانست کمان رستم را در یک کشش بشکند و تیرهایش با دقتی بینظیر به هدف مینشست. اما سرنوشت چارهای جز نابودی برایش نگذاشت. پس از مدتی حکمرانی، به ترکمانان پیوست و بر قلعه کرات مسلط شد، اما سرانجام به دست ازبکان اسیر شد و در سال ۹۱۵ هجری کشته شد.
هوش مصنوعی: فرزند نجیب سلطان یاد شده، به خاطر روحیه بلند و هنرآفرینیاش در زبانها و ذهنها شناخته شده بود. واقعاً او شاهزادهای با ارزش و فرمانروایی کامیاب بود. در سخاوت به حاتم و در شجاعت به اسفندیار و رستم میمانست. اما چه فایده که به خاطر عدم موافقت بخت، از جواهر تاج و تخت محروم شد و به خاطر نامردمی روزگار، در غربت جان شیرینش را به هزار حسرت واگذارد. پس از فوت سلطان حسین میرزا، ارکان دولت او، او را با مظفر حسین میرزا، برادر کوچکترش، در سلطنت شریک کردند و غافل از اینکه سرنوشت چه مشکلاتی برایشان آماده کرده است، چند روزی با هم سلطنت کردند و صدای خوشی به راه انداختند. اما در نهایت به خاطر سوء تدبیر و رفتار نامناسب در این همکاری، دچار اختلالاتی شدند و در اوایل محرم سال 913 هجری، با هجوم ناگهانی محمد شیبانی، اتحاد و جمعیتشان از هم پاشید.
هوش مصنوعی: بدیع الزمان میرزا به سمت زمین داور حرکت کرد و به دلیل مخالفت با حاکمان آنجا، راهی استرآباد شد. سپس به عراق رفت و به خدمت سلطان صاحب قرآن (که خداوند او را بیامرزد) رسید. طبق دستور، در ری اقامت گزید و به دنبال سلطنت رفت. با تعدادی از همراهان به سوی استرآباد رفت و در آنجا با حاکم که از جسوران شیبک ازبک بود، جنگید و شکست خورد، سپس به سمت هند فرار کرد و نزدیک به یکسال در آنجا در حال سرگردانی بود. در این میان، سرزمینهای خراسان تحت فرمان صاحب قرآن قرار گرفت و دوباره به خدمت آن حضرت رسید. او در رکاب پیروزی به تبریز رفت و در شنب غازان ماندگار شد. در سال 920 هجری به همراه سلیم والی روم، به آن مناطق سفر کرد و پس از چهارماه به خاطر بیماری طاعون درگذشت. این واقعه به یادگار آیات الهی درباره مرگ است و نشاندهنده سفر او در زمانهای خاص میباشد.
هوش مصنوعی: چهرهی تو مانند گلی است که اگر نباشد، دل من همچون لالهای میسوزد و از درد جدایی، جگرم پر از غم و اشک شده است.
هوش مصنوعی: وقتی چهرهات به خاطر نوشیدن شراب به رنگ گل لاله درمیآید، درون من مانند پیالهای پر از شراب به شدت غرق در خون و احساسات میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۲ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.