او نیز از جمله اولاد و امجاد آن سرور ارباب سداد است، بقوت بازو و شوکت و شجاعت و پیل تنی سرور ارباب جدل و عنا بود، قدرت بازوی او در کمانداری تا بحدی بود که اگر کمان رستم بدستش افتادی در یک کشش درهم شکستی، حدت نظرش در تیراندازی در مرتبه ای بود که اگر صد تیر انداختی پیکان بر سوفار آن دیگری نشستی، اما . چون سخت کمان قضا تیر تقدیر جهت فنای او از آماج خانه ی قدر گشادی داد، کشش و کوشش او فایده ای نداد و چون زال روزگار پنجه ی آمال و اقبال او را تاب داده بود، از چابک دستی و کوشش بسیار او هیچ نگشاد و هر چند بعد از پدر کروفری نمود آخر کار بکام و ناکام از استرآباد و دامغان که مقر او بود بجانب دشتی که مسکن یخه ترکمانان است گذشت و به امداد آن طایفه بر قلعه کرات که از امهات قلاع خراسانست مستولی شده آخر بدست مخالفان ازبک گرفتار شده و در شهور سنه خمس و عشر و تسعمایه قلعه بدنش را از ذخیره حیات خالی نمودند و مضمون آیه کریمه. « انما یدرککم الموت و لو کنتم فی بروج مشیده » شامل حال او گشت . این مطلع و بیت از اوست :
شوخی که دایما دل او مایل جفاست
عمر عزیز ماست چه حاصل که بیوفاست
تنها نه من به خال رخش مبتلا شدم
بر هر که بنگری به همین درد مبتلاست
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره شخصیتی قدرتمند و شجاع است که از نسل بزرگان بوده و در کمانداری و تیراندازی مهارت زیادی داشته است. او با وجود تواناییهایش، به دلیل تقدیر و قضا نتوانسته به آرزوهایش دست یابد و سرانجام در جنگی گرفتار شده و جان خود را از دست میدهد. در نهایت، او به مرگ و فانی بودن زندگی اشاره میکند و به این نکته میپردازد که همه انسانها به نوعی با درد و رنج دست و پنجه نرم میکنند.
هوش مصنوعی: او از نسل بزرگواران و خاندان سادات است و به دلیل قدرت و شجاعتش در میدان رزم مشهور بود. توانایی او در تیراندازی به حدی بود که اگر کمان رستم را در دستش میگذاشتی، در یک بار کشیدن آن را میشکست. دقت نظر او در تیراندازی به گونهای بود که اگر صد تیر پرتاب میکرد، هر پیکانی بر نشانه قرار میگرفت. اما وقتی زمان دشوار کمان قضا به او برخورد کرد، تلاشها و زحماتش مؤثر واقع نشد. با وجود تلاش بسیار و برخی موفقیتها پس از پدرش، در نهایت از سرنوشتش نجاتی نیافت. او از استرآباد و دامغان، که محل زندگیاش بود، به دشت ترکمانان رفت، اما بر اثر مشکلات و مخالفتها در قلعهای در خراسان به دست دشمنان گرفتار شد و در سال ۱۵۹۲ هجری شمسی جان خود را از دست داد. این واقعه مصداق آیه قرآنی «موت شما را خواهد یافت، حتی اگر در برجهای بلند باشید» برای او بود. در پایان شعر و مصراعی از او باقی مانده است.
هوش مصنوعی: نیکی کردن به کسی که همیشه دلش به بی وفایی و دوری میخواهد، عمر گرانبها و عزیز ما را صرف چه چیزی میکند، وقتی که او نسبت به ما بیاعتناست؟
هوش مصنوعی: من تنها نیستم که به زیبایی او دچار شدهام، هر کس که نگاه کند و بخواهد، همین درد را تجربه میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.