شیبک بن براق خان بن ابوالخیرخان، نسب او منتهی میشود به اوزبک خان بن طغرلجه بن نقوقا آن بن ماقری بن جوجی خان بن چنگیز خان، و اینکه بچند واسطه به چنگیز خان میرسدازکتب متقدمین و متأخرین معلوم میشود. القصه در اوایل حال در کمال بیسامانی در ترکستان می گشت آخر در خدمت سطان احمد میرزا بن سلطان ابو سعید میرزا حاکم ماوراءالنهر رسیده و بعد از اندک مدتی از وی روی گردان شده بنیاد مکر و فریب نمود و باز بترکستان رفت آری، چنانکه مشهور است مصرع این ره که تو میروی بترکستان است . باز در شهور سنه ست و تسعمایه که هرج و مرج در آن ملک راه یافته بود با فوجی از عساکر بلامآثر بدان ولایت معاودت کرده باندک مدت روزگاری بحیز تسخیر در آورد و در سنه ثلاث و عشر و تسعمایه بعد از وفات سلطان حسین میرزا چون در میان اولادش اتفاقی و دولتی نمانده بود بخراسان آمده اکثر ایشان را از میانه برداشت، و لوای انا و لاغیری برافراشت، تا آنکه بدست غازیان ظفر شعار، بنیان عمرش منهدم گردید چنانکه مذکور شد و با وجود ترکیت و جلفیت، خود را در اکثر فنون استعداد و ذات مهندس داشته در تصویر استاد بهزاد نقاش که تا مصور قدرت انسانی بر تخته هستی چهره گشائی نموده چون آن مصوری چابکدست نکشیده و در خط مولانا سلطانعلی که کلک کرام الکاتبین مثل او خوش نویسی برصفحه وجود نه نگاشته، دخل بحدی کردی که در صورت، او را بقلم کلک اصلاح نمودی و خط او را بنوک قلم مور رقم نسخ کشیدی و گفتی که چنین می باید کشید و چنین می باید نوشت و در زمان خود حکم کرده بود که شعرا شاهنامه فردوسی را ترکی کنند و در محلی که هرات مسخر او شد این مطلع گفت و نزد ارباب ادب هرات فرستاد و چهل تومان کپکی که دویست تومان تبریزی باشد خواهی نخواهی صله گرفت، بقیه اشعار او از این معلوم می توان کرد.
قاضی و قیز و قاز و قوزی و قمیز گرک
ای مردمان شهرهری بارجه میزگرک
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
مطلع
هوش مصنوعی: شیبک بن براق خان بن ابوالخیرخان نسبش به اوزبک خان و در نهایت به چنگیز خان میرسد. او در ابتدا در شرایط نامناسبی در ترکستان زندگی میکرد و سپس به خدمت سلطان احمد میرزا، حاکم ماوراءالنهر درآمد. اما بعد از مدتی از او روی برگرداند و دوباره به ترکستان رفت. در سالهایی که در آن منطقه آشوب و هرج و مرج حاکم بود، با گروهی از نظامیان به آنجا برگشت و موفق شد آنجا را تسخیر کند. بعد از فوت سلطان حسین میرزا، وقتی که میان فرزندانش درگیری و تفرقه افتاد، او به خراسان آمد و اکثر آنها را از میان برداشت و خود را به عنوان یک سردار قدرتمند معرفی کرد. با وجود سادگی ظاهریاش، در بسیاری از هنرها و فنون استعداد داشت. او در هنر نقاشی استادانه عمل میکرد و آثار خود را به زیبایی خلق میکرد. همچنین کارهایی برای شعرای هرات انجام داد و شعرا را تشویق کرد که شاهنامه فردوسی را به ترکی ترجمه کنند. او در این مسیر جوایزی نیز دریافت کرد که میتواند نشاندهنده تاثیر و اعتبار او باشد.
هوش مصنوعی: این بیت به توصیف افرادی با انواع شغلها و ویژگیها میپردازد و به نوعی از تنوع و گوناگونی در زندگی اجتماعی اشاره دارد. اشاره میکند به قاضیان، و افرادی با نامهای مختلف که هر کدام در شهری متفاوت به کار و فعالیت مشغولاند. در واقع مطلب در مورد زندگی و حرفههای گوناگونی است که افراد دارند و به نوعی نشاندهندهی تنوع فرهنگ و شغلها در یک جامعه است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.