هوش مصنوعی: این بیت از شاعر نشان میدهد که درد و رنج عاطفی مجنون (عاشق) همچون خونی در درون او در حال جوش و خروش است، اما مردم بیرون از این حال او آگاه نیستند. تنها کسی که تجربه عشق را داشته و روی لیلی را دیده، میتواند درک کند که مجنون چه دردهایی را متحمل میشود.
ناشناس در ۱۴ سال و ۷ ماه قبل، دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۸۹، ساعت ۲۲:۳۷ نوشته:
وزن مصرع دوم بیت اول کمی مشکل دارد. پیشنهاد: هرساعتم اندرون بجوشد خون را واگاهی ازآن نه مردم بیرون را --- پاسخ: با تشکر؛ متن مطابق تصحیح فروغی است، ضمن آن که وزن علیرغم سکته مشکل ندارد و کاملاً صحیح است.
جواد معینی در ۱۰ سال و ۶ ماه قبل، شنبه ۱۸ مرداد ۱۳۹۳، ساعت ۱۳:۴۳ نوشته:
با سلام، وزن مصراع دوم هیچ گونه مشکلی نداره. این یکی از اوزان رباعی است و وجود این سکته های وزنی باعث ایجاد تنوع و زیبایی در شعر می شود. (وزن این مصرع: مفعولن فاعلات مفعولن فع)
شیریان در ۹ سال و ۷ ماه قبل، چهارشنبه ۱۷ تیر ۱۳۹۴، ساعت ۱۰:۰۱ نوشته:
با توجه به تقطیع مصرع های 1-3-4 وزن شعر: مستفعل فاعلات مفعولن فع (- – ل ل/- ل – ل/- – -/- مانند:راز از همه نا کسان نهان با ید داشت. در رابطه با مصرع دوم نیز امکان خوتنش زیر نیز می تواند مطرح باشد: وآگاهی نیست هر دمم بیرون را
Sir Nader در ۵ سال و ۵ ماه قبل، سهشنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۸، ساعت ۱۲:۲۳ نوشته:
درود دوستانوزن مصراع دوّم ایرادی نداره.ما اختیاری داریم که می توان دو هجای کوتاه را به یک هجای بلند تبدیل کرد. چون ارزش زمانی دو هجای کوتاه برابر با یک هجای بلند است. البته از این اختیار همه جا نمی توان استفاده کرد، در بعضی از اوزان و در بعضی از ارکان آن وزن می توان از این اختیار استفاده کرد، در حقیقت این خاصیّتِ وزنیِ بعضی از اوزان است. وزن این رباعی این است: مُستَفعِلُ فاعِلاتُ مَفعولُن فَع تن تن ت ت / تن ت تن ت / تن تن تن / تن که می تواند این هم باشد: مَفعولُن فاعِلاتُ مَفعولُن فَع تن تن تن / تن ت تن ت / تن تن تن / تن نیز این: مَفعولُن فاعِلاتُ مُستَفعِلُ فَع تن تن تن / تن ت تن ت / تن تن ت ت / تن و این: مُستَفعِلُ فاعِلاتُ مُستَفعِلُ فَع تن تن ت ت / تن ت تن ت / تن تن ت ت / تن همۀ این وزن ها با وجود اختلافِ یک هجا ای که با هم دارند، ارزش زمانی یکسانی دارند و یک وزن واحد هستند. اگر دقّت کنید تنها تغییرِ صورت گرفته در آن ها، تبدیلِ رکنِ «مُستَفعِلُ» به «مَفعولُن» و بالعکس است. رکنِ «مُستَفعِلُ» متشکّل از دو هجای بلند و دو هجای کوتاه و رکنِ «مَفعولُن» متشکّل از سه هجای بلند است. در حقیقت دو هجای کوتاهِ آخرِ رکنِ «مُستَفعِلُ» یعنی «عِلُ» تبدیل به یک هجای بلند شده و آن را «مُستَفعِل» کرده که برای داشتن صورت زیباتر، آن را «مَفعولُن» می نویسیم. اصطلاحاً به این اختیار شعری یا خاصیّت عروضی، اختیار «قَلب» می گویند. به طور خلاصه در اختیار «قلب» در برخی از ارکانِ برخی از اوزان می توان دو هجای کوتاه را به یک هجای بلند و بالعکس تبدیل کرد. تنها پرسش باقی مانده می تواند این باشد که از کجا باید دانست که در چه جایی می توان از این اختیار استفاده کرد؟ متأسفانه چون عروض هنوز بصورت علم درنیامده پاسخ به این پرسش مشکل است. با آزمون و خطا می توانید به جایگاه درستِ این اختیار برسید و ملاک شما گوش دقیق و حسّاس است.
یونس یزدی در ۴ سال و ۱۱ ماه قبل، دوشنبه ۲۱ بهمن ۱۳۹۸، ساعت ۰۶:۲۹ نوشته:
وزن شعر را دوستان اشتباه فرمودند چون وزن شعر «مفعولُ مفاعِلن مفاعیلن فع» هست. و در مصراع دوم هم یک اختیار شاعری استفاده شده یعنی دو هجای کوتاه را به هم وصل کرده یک هجای بلند خواندند. هر ساعتم اندرون بجوشد خون را - - 7 7 - 7 - 7 - - - - واگاهی نیست مردم بیرون را - - - (7 7) - 7 - 7 - (اِ کسذه طولانی) - - -
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این بیت از شاعر نشان میدهد که درد و رنج عاطفی مجنون (عاشق) همچون خونی در درون او در حال جوش و خروش است، اما مردم بیرون از این حال او آگاه نیستند. تنها کسی که تجربه عشق را داشته و روی لیلی را دیده، میتواند درک کند که مجنون چه دردهایی را متحمل میشود.
هوش مصنوعی: هر لحظه درون من احساساتی شدید و پرشور وجود دارد، اما مردم اطرافم از این احساسات بیخبرند.
هوش مصنوعی: مگر اینکه کسی چهره لیلی را دیده باشد، او میداند مجنون چه دردی را تجربه میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
میخواهید شما بخوانید؟ اینجا را ببینید.
ساقی چو به من دهد می گلگون را
گلگون کنم از فروغ او جیحون را
چندان به جزع باده دهم هامون را
تا مست کنم زیر زمین قارون را
در چشم ببین دو چشم آن مفتون را
نیک بشنو تو نکتهٔ بیچون را
هر خون که نخوردهست آن نرگس او
از دیدهٔ من روان ببین آن خون را
دلدار همیگفت من محزون را
کآخر چه دواکنی دل پرخون را
از وی چو شنیدم اینسخن بگشادم
قفل از سر درج گوهر موزون را
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۱۲ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.