بخش ۳۵ - طبیب شیرازی
نام شریفش آقا عبداللّه و از کمالات عقلیه و نقلیه آگاه. والدش حاج علی عسکر و به محامد صفات در آن شهر مشتهر. خود در خدمت علما و فضلا اکتساب کمالات نمود. در عقلیات تلمیذ ملااحمد یزدی و سایر الهیین معاصرین بود وحکمت طبیعی را در خدمت جناب فضیلت مآب حاج میرزا سید رضی که الحق حکیمی عیسوی دم و طبیبی مبارک قدم بود، اقتباس فرمود. پس از تکمیل کمالات به تحصیل حالات مایل شد. مدتی به تهذیب اخلاق و مجاهدهٔ نفسانیه سرآورد و با فضلا و عرفا معاشرت کرد. غرض، مردی است طالب ترک و تجرید و جاذب حال و توحید. به شوق صحبت فقیران و عزیزان از مصاحب امرا و اعیان گریزان. غالب اوقاتش صرف تعبد و طاعات و اکثر معالجاتش مَحْضاً للّهِ و الحَسَنات. پاکی فطرتش از حصول قربت اهل دنیا مانع، و علو همتش به وصول معیشت مقرری قانع. فقیر را به خدمتش کمال اخلاص است. این ابیات از اوست:
خوش گفت پیر عقلم دوش از سر کرامت
عشق بتان ندارد حاصل بجز ندامت
از حادثات گیتی ایمن شوی و فارغ
در کوی می فروشان سازی اگر اقامت
بر هر چه نظر میکنم از وی اثری هست
وندر دل هر قطره ز بحرش گهری هست
بیهوده مرو در پی هر زاهد و واعظ
کز آن خبری نیست که با او خبری هست
نکند حادثهٔ دور فلک تأثیری
وز دیاری که در آن خانهٔ خماری هست
غیر از گل حسرت از گل من
سر بر نزند گیاه دیگر
رباعی
ای آنکه ز هر ذره نمایان شدهای
از هر طرفی چو مهر تابان شدهای
در کعبه و دیر جمله را روی به تست
تو مقصد کافر و مسلمان شدهای
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: آقا عبدالله، فرزند حاج علی عسکر، فردی عالم و متعهد به علم و مذهب است که در جوانی به تحصیل کمالات عقلی و نقلی پرداخته و به مباحث حکمت و علمیای همچون ملا احمد یزدی و حاج میرزا سید رضی اهتمام ورزیده است. او بعد از کسب معارف عمیق، به تهذیب نفس و مجاهده در عرصه اخلاق پرداخته و با فضلا و عرفا ارتباط برقرار کرده است. عبدالله به دنبال ترک دنیا و نزدیک شدن به توحید و خلوص نیت است و در زندگیاش از داشتن معاشرت با طبقات بالا دوری می کند. او عمرش را در عبادت و طاعات میگذراند و در معالجاتش تنها به قصد رضای خداوند فعالیت میکند. اشعار وی نشاندهنده عمق تفکر و احساسات اوست و به معرفت و عشق به خدا اشاره دارد.
هوش مصنوعی: آقا عبداللّه که نام شریفش است، فردی با دانش و آگاهی در زمینههای عقلی و نقلی است. پدرش حاج علی عسکر، شخصی مشهور به صفات پسندیده در شهر خود میباشد. او در کنار علما و فضلا توانسته کمالات علمی را تحصیل کند. در زمینه علوم عقلی، شاگرد ملااحمد یزدی و دیگر حکیمان معاصر بوده و حکمت طبیعی را از جناب فضیلت مآب حاج میرزا سید رضی، که شخصیتی حکیم و پزشک معتبر بود، آموخته است. پس از کسب دانش و کمالات علمی، به تحصیل حالات روحی و معنوی رو آورده و مدتی را صرف تهذیب نفس و اخلاق و مجاهده کرده است و با عرفا و فضلا مراودت داشته است. او به دنبال ترک دنیا و توجه به توحید است و از معاشرت با افراد سرشناس و ثروتمند پرهیز میکند. بخشی از وقتش را صرف عبادت و طاعات میکند و نیتش در درمان دیگران تنها برای رضای خداوند و کسب حسنات است. پاکی فطرتش اجازه نمیدهد به دنیا وابسته شود و بلندپروازیاش او را وادار نمیکند تا به یک زندگی معیشتی ثابت و مطمئن قانع شود. او به فقرا با تمام اخلاص خدمت میکند و اشعار زیبایی از او به جا مانده است.
هوش مصنوعی: افراد با تجربه به من گفتند که عشق به معشوقان فقط نتیجهای جز پشیمانی ندارد و به جز این، هیچ دستاوردی برای انسان به همراه نخواهد داشت.
هوش مصنوعی: اگر در مکانهای شلوغ و پرهیاهو ظاهر شوی و از حوادث ناگواری که در دنیا رخ میدهد، در امان و بیخیال باشی، زندگی آرام و خوشی را تجربه خواهی کرد.
هوش مصنوعی: من به هر چیزی که نگاه میکنم، نشانی از آن وجود دارد و در دل هر قطره از دریا، گوهری نهفته است.
هوش مصنوعی: به دلایل غیرضروری به دنبال هر زاهد و واعظ نرو، زیرا از آنها خبری نیست که بتوان به آنها اعتماد کرد.
هوش مصنوعی: شاید حادثههای جهان تأثیری نداشته باشند، اما از دیاری که در آنجا نشانههای غم و درد وجود دارد، نمیتوان غافل بود.
هوش مصنوعی: غیر از گل احساس ناکامی، هیچ گیاهی از گل من جوانه نخواهد زد.
هوش مصنوعی: ای آنکه در هر ذرهای نمایان هستی و از هر سو مانند خورشید درخشان شدهای.
هوش مصنوعی: در مکانهای مقدس مانند کعبه و معابد، همه افراد، چه مؤمن و چه کافر، هدف و مقصودشان تو هستی.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.