معنی آنک خدای تعالی امر خویش را بدو حرف بازبست و مر آنرا کن خواند بدو قسمت شود : یکی ازو آنست که ممکن نیست پدید آمدن چیزی از موجودات روحانی و جسمانی مگر از میان جفتی ، یا لطیف یا کثیف . و بودش همه جفت را علت امر باری سبحانه . پس عبارت کردند امر باری را بدو حرف تا بدانند کز آن علت پدید آمد جفتها همه و مران علت را نشاید عبارت کردن مگر از جهت این دو حرف که جفتی اندرین دو حرف پیداست و هیچ چیز نیست از موجودات که نه جفتی اندرو پیداست . از بهر آنک امر علت همه چیزهاست . و چون حال خویش بود این دو حرف کز امر بدو عبارت کردند گواهی داد به جفتی خویش که همه آفریدگان جفت اند ، همچنانک کاف با نون جمع است و پای دار همه جفتها بامر خدای است . و دیگر معنی آنست اندر کن که کاف به حساب جمل بیست بود و نون پنجاه باشد ، و جمله هر دو هفتاد باشد ، و هفتاد بارده باشد . و معنیش آنست که امر مبدع حق که آن را ارادت خوانند – اعنی خواست خدا – آن بود که پیدا شود هفت حرف علوی که بدان پدید آمد صورتهای روحانی ، و خواست که پیدا شود هفت ستاره جرمانی که بدیشان پدید آید صورتهای جسمانی ، و خواست که پیدا شود اندر عالم قوائم پیامبران هفتگانه از بهر سیاست ناموسی مر هر دو صورت جسمانی و روحانی را اندر بدن مردم . و میان کاف و نون از حرف معجم دو حرف است ، و آن لام است و میم ، و چون مرین دو حرف را بهم آری لم باشد و آن چرا باشد ، چرا باز جستن باشد ، یعنی که آنچ ازو باز توان جستن میان کاف و نون است که او امر ایزد است ، و نیز روا بود که گوئیم کاف و نون که اول پدید آید مثل است بر دو اصل لطیف ، و لام و میم کز میان ایشان پدید آید مثل است بر دو اصل کثیف . و نیز پیش از کاف از حروف معجم یاء بود و از پس نون سین بود و این دو نیز هفتاد باشد . دلیل است بر هفت امام که سیاست و قوام دعوت حق بدیشانست . و به چهار اصل که یاد کردیم و اشارت قول ایزد بدیشان است که همی گوید ، قوله : یس . و القران الحکیم . سوگند است از خدای تعالی بدین دو حرف که دلیل است بر هفت امام و به قرآن پر حکمت که دلیل است بر خداوندان تاویل قران . و از جهت نهاد حروف ا ب ت ث پیش از کاف قاف است و پس از نون واو است ، و قاف صد باشد و و او شش و این هر دو بر یک عقد باشد ، و این حال دلیل است بر آنک از پس امامان هفتگانه خلیفتان قائم که نفخ صور روحانی بدیشان باشد نیز هفت باشد ، پس ازین دو حرف کن کاف متحرک است و نون ساکن دلیل است بر آنک نهایت ابداع مبدع از حق جهت دو اصل روحانی بهیولی و صورت رسد که یکی ازو متحرک است و دیگر ساکن وز جهت شخصهای طبیعی اندر عالم جسمانی باساسین رسد که یکی خداوند تالیف است چون متحرک که گفتار او گوناگون است و آن ناطق است ، و دیگر خداوند تاویل است چون ساکن که معنی او یکی است و آن اساس است . و حرف کاف سه است : کاف و الف و فاء ، و حروف نون سه است : نون و واو و نون ، جمله شش باشد یعنی که کارهای روحانیان و جسمانیان بر شش حد رونده است ، چون دو اصل روحانی و دو اصل جسمانی و دو فرع ایشان امام و حجت .
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: متن به تحلیل و تفسیر مفهوم "کن" و رابطه آن با آفرینش موجودات بهویژه در بستر فکری اسلامی و عرفانی پرداخته است. بهطور خلاصه، این نوشتار بر این نکته تأکید میکند که همه موجودات از جفتهای روحانی و جسمانی خلق شدهاند و این جفتها خود نیز از اراده خداوند ناشی میشوند. تحلیل کلامی، حرف "کاف" و "نون" بهعنوان نماد جفتها و رابطه آنها با آفرینش، به ویژه درگونۀ روحانی و جسمانی، بررسی میشود. همچنین، نمادهای عددی این دو حرف و ارتباطشان با هفت حرف علوی و هفت ستاره بیان شده، نشاندهندهٔ اراده و علم الهی در آفرینش است. در نهایت، تأکید میشود که موجودات و کارهای آنها تحت تأثیر شش اصل بنیادی هستند که شامل دو اصل روحانی و دو اصل جسمانی و دو فرع آنها (امام و حجت) میباشد.
هوش مصنوعی: خداوند متعال به واسطه دو حرف، امر خود را بیان کرده و آن را "کن" نامیده است. یکی از معانی این است که هیچ چیز از موجودات روحانی و جسمانی نمیتواند بدون وجود جفتی به وجود آید، چه آن جفت لطیف باشد و چه کثیف. خداوند به همه جفتها علت و سبب را داده است. این دو حرف که به عنوان بیان امر خداوند مورد استفاده قرار گرفته، نشاندهنده جفتی بودن خلق و خو در تمامی موجودات است. همچنین در این دو حرف، کاف و نون، به عدد عددی اشاره شده که مجموع آنها به هفتاد میرسد. این عدد به هفت حرف علوی و هفت ستاره اشاره دارد که در عالم به وجود آمدهاند. ارتباط و تفکیک حروف نشاندهنده وجود اصول روحانی و جسمانی است و نهاد حروف نیز به حالات امامان و ارتباط آنها با مقام الهی اشاره دارد. در نهایت، نظام حاکم بر این امور از شش حد تشکیل شده که شامل دو اصل روحانی، دو اصل جسمانی و دو فرع ایشان است که امام و حجت نامیده میشوند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است