عالم نامی است گرفته از عالم، و گرد آرنده است این نام مر فایده دهنده و فایده پذیر را، از بهر آنک جملگی عالم جسمانی خود این دو چیز است یا عالم نورانی است چون افلاک و کواکب، یا سفلانی است چون طبایع. و آن نورانی فایده دهنده است. و این سفلانی فایده پذیر. . هر چه اندرین دو میان از زایشها است همه مادت پذیر است از طبایع، و همچنین هر فایده دهنده ای و فایده پذیری عالم باشد از مردم، زا بهر آنک غرض آفریدگار از عالم مردم است از بهر فایده پذیرفتن او به علم. نبینی که رسول الله صلی الله علیه و آله گفت «الناس عالم او متعلم او مستمع و سائر الناس همج، گفت: مردمان به جملگی دانش دهنده است و دانش پذیر و دیگر مردم فرومایه و گول و چون گوئیم جسمانی مرکب گفته شود که آنچه او را درازا و بالا و پهناست آنچه از بر یکدیگر بساخته است، چون جزهای این عالم که بر یکدیگر بسته است تا ازو عالم آمده است.
این است معنی عالم جسمانی، مرکب و چون گوئیم عالم روحانی بسیط گفته شود که آن فایده پذیر و فایده دهنده که جزءها نیست مرو را، و گران نیست و فراهم آورده نیست و نه بساخته، زانها نام هست که چون آن نام بگویی بدان یک نام بسیار چیزها گفته شود جز آن، چنانک گویی «روی مردم»: این نامی باشد که گرد آورد مر بسیار نامها را که اندروست، چون پیشانی و ابروها و چشمها و گوشها و بینی و مژه و بناگوش و رخ و زنخ و دهان. پس چون این همه نامها به یک جای گرد آیند همه به جملگی روی باشد. و روی نامی است گرد آرنده این چیزهای نامدار. و همچنین عالم نامی است گرد آرنده فایده دهنده و فایده پذیرنده. و عالم بسیط نامی است گرد آرنده مر نفس و عقل را. و مر مادت دادن عقل و نفس را و پذیرفتن نفس مران مادت را از عقل کلی بی زمان و مکانی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی مفهوم "عالم" و تقسیم آن به دو نوع نورانی و جسمانی میپردازد. عالم نورانی مانند افلاک و ستارهها، فایدهدهنده است، در حالی که عالم جسمانی مانند طبیعت، فایدهپذیر است. این دو نوع عالم به وسیله زایشها و مواد شکل گرفتهاند. نویسنده به رابطه بین انسانها و علم اشاره میکند و میگوید که هر فرد یا دانشدهندهای در واقع فایدهدهنده است. همچنین تفاوت بین عالم جسمانی مرکب و عالم روحانی بسیط را توضیح میدهد و میگوید که عالم بسیط یک مفهوم کلی است که شامل نفس و عقل است و همچنین مادت را از عقل کلی دریافت میکند. در نهایت، عالم به عنوان یک مفهوم گردآورنده فایدهدهنده و فایدهپذیر تعریف میشود.
هوش مصنوعی: عالم به معنای مجموعهای از دانایی و دانستهها است که در آن دو نوع وجود دارد: یکی عالم نورانی که شامل افلاک و ستارهها میشود و دیگر سفلانی که شامل طبایع است. عالم نورانی، فایدهدهنده است و عالم سفلانی، فایدهپذیر. تمام موجودات و پدیدههایی که در این دو دسته قرار دارند مواد و عواملی هستند که از طبایع نشأت میگیرند. به همین ترتیب، هر فایدهدهنده و فایدهپذیر، مرتبط با انسانهاست چرا که هدف آفرینش از وجود انسانها، بهرهبرداری از علم است. پیامبر اسلام فرمود: "مردمان یا عالمند یا متعلم و یا شنونده و باقی مردم خرافاتی هستند." این نشان میدهد که برخی افراد دانشدهنده و برخی دیگر دانشپذیرند، و باقی افراد در مرتبه پایینتری قرار دارند. همچنین وقتی از جسمانیات صحبت میشود، باید دانست که هر جسم دارای اندازه، ارتفاع و وسعتی است و هر یک از اجزای این عالم بهصورت متصل به یکدیگر شکل گرفتهاند.
هوش مصنوعی: این متن به توضیح مفهوم عالم جسمانی و عالم روحانی میپردازد. عالم جسمانی با ویژگیهای خاص خود، مرکب و متشکل از اجزا است، در حالی که عالم روحانی ساده و بیجزء است. این عالم فایدهدهنده و فایدهپذیر است و به همین دلیل نمیتوان آن را با اجزای ملموس توصیف کرد. همچنین، با استفاده از مثال «روی مردم»، نشان میدهد که یک نام میتواند نمایانگر مجموع و همه نامهای مختلف باشد. به عبارتی دیگر، نام «روی» تجلی گوناگونیهایی چون پیشانی، ابروها، و سایر اعضای صورت است. در نهایت، عالم به عنوان مفهومی جامع، شامل فایدهها و وجود عقل و نفس است؛ جایی که عقل کلی بیزمان و بیمکان به مادیات خود شکل میدهد و نفس از آنها بهرهبرداری میکند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است