پیش ازین گفتیم که نخست حجت از آفریدگار برمردم عقل است که ایزد اندر آفرینش او نهادست و آنرا عقل غریزی خوانند، و آن عقلی است اندر حد قوت، و چیزی که اندر حد قوت باشد مرو را بحد فعل نتواند آوردن مگر چیزی که هم ازوباشد و بحد فعل شده باشد، و دلیل بردرستی این قول آنست که همه شاگردان دانایانند اندر حد قوت، از بهرآنک هیچ دانایی نیست که او شاگرد دیگری نبودست، و مرشاگرد را جز دانای که بحد فعل دانا باشد دانا نتواند کردن، و چون این مقدمه دانسته باشی گوئیم که مر عقل غریزی را که اندر آفرینش بعد قوتست عقلی بفعلی آمده بایست تا مرو را از حد قوت بحد فعل بیرون آورد، و هر پیغامبری اندر زمان خویش از عقل بفعل آمده ناطق شده بود که عقلها را که اندر زمان او بحد قوت بودند بحد فعل بیرون آورد، و ایزد تعالی مردم را چنان آفریده بود اندرین عالم که حکم طبایع برو روان بود اندر حالهای او، بی مراد او چون تشنه و گرسنه و محنتها و بیماریهای گران را از خویشتن باز نتواند داشتن و اندر حال بیچارگی بدانچ اندر آن عقل غریزی او نهادست اقرار دهد و فریاد خواهد از پدید آرنده خویش و رهانش جوید از آنچ اندران افتاده باشد از آفریدگار خویش، چنانک خدای تعالی همی گوید قوله « و اذا مس الانسان الضر دعانا لجنبه قائماً او قاعداً فلما کشفناعنه ضره مر کان لم یدعنا الی ضرمسه» گفت: چون بپساود مردم را دشواری بخواند ما را بر پهلو یا نشسته یا ایستاده پس چو آن دشواری از و باز کردیم بگذرد چنانک گویی هرگز ما را نخواندستی اندر دشواری. و چون این حال مردم اندر عقل غریزی بود کز آفریدگار فریاد خواهد اندر حال ضرورت چون عقل بفعل آمده که رسول دوم بود از کردگار سوی مردم بیامد مرو را سوی آن اقرار خواند که اندر غریزت او بود و آنرا برو استوار کرد تا پیش از آمدن شدت و ضرورت آن اقرار بکرد تا همچنانک ازین دشواری دنیایی بدان اقرار همی رهانش جوید از دشواریهای آخرتی کلی که بدین اقرار همیشه رهایی باشد و هر که خدای تعالی را باخلاص بخواند هیچ دشواری نبیند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: قبل از این گفته شد که عقل، اولین حجت خداوند بر انسانهاست که در آفرینش آنها قرار داده شده و به آن عقل غریزی میگویند. این عقل در حالت بالقوه وجود دارد و برای خروج از این حالت به چیزی نیاز دارد که بالفعل شده باشد. هر فردی به دانشایی دست مییابد تنها از طریق دانایانی که خود بالفعل هستند. پیامبران هم از عقل خود که بالفعل شده بود، استفاده کردند تا عقلهای بالقوه را به فعلیت برسانند.
خداوند انسانها را به گونهای آفریده که در شرایط دشوار، از عقل غریزی خود برای دعا و فریاد به سوی خدا استفاده کنند. هنگامی که انسان در سختی قرار میگیرد، به طور طبیعی به God ندا میدهد. آیات قرآن نیز به این موضوع اشاره دارد که انسانها وقتی در مشکل هستند، خدا را صدا میزنند و وقتی مشکل برطرف میشود، فراموش میکنند که او را میخواندهاند.
در نتیجه، عقل غریزی انسانها به آنها میگوید که در زمان نیاز به خداوند پناه ببرند، و این پیامبران هستند که این اقرار را تأیید کردند و مردم را به توحید و اخلاص در دعا دعوت کردند، تا در تمام دشواریهای زندگی و آخرت رهایی پیدا کنند.
هوش مصنوعی: پیشتر اشاره کردیم که نخستین دلیل بر وجود خداوند در وجود انسان، عقل است که خداوند در آفرینش او قرار داده و به آن عقل غریزی گفته میشود. این عقل به گونهای است که در حد توانایی خود قرار دارد و چیزی که در حد توان باشد، نمیتواند به عمل درآید مگر اینکه چیزی وجود داشته باشد که به حد عمل رسیده باشد. دلیل این گفته این است که همه دانشآموزان، شاگردان دانایان هستند و هیچ دانایی نیست که خود شاگرد کسی نباشد. همچنین، هیچ شاگردی جز دانشمندی که به حد فعل رسیده باشد، نمیتواند به درستی دانشآموزی کند. حال که این نکته را فهمیدیم، میگوییم که عقل غریزی که پس از توانایی در آفرینش وجود دارد، باید به عقل فعلی تبدیل شود تا انسان را از حد قوت به عمل درآورد. هر پیامبری در زمان خود به صورت ناطق و با عقل فعلی آمده تا عقلهای موجود در آن زمان را از حالت قوت به عمل درآورد. خداوند انسانها را به گونهای آفریده که بر اساس طبیعت خود، در شرایط مختلف احساسات خود را بروز میدهند و در لحظات سخت، مانند تشنگی و گرسنگی، به خداوند پناه میبرند و از او درخواست کمک میکنند. به همین خاطر، خداوند در قرآن میفرماید که وقتی انسان به سختی دچار میشود، ما را میخواند و پس از اینکه مشکلش برطرف شد، گویی هرگز ما را نخوانده است. این وضعیت نشاندهنده این است که انسان در لحظات ضروری به فطرت خود رجوع میکند. وقتی عقل به عمل درمیآید، پیام خداوند به انسانها منتقل شده و آنها را به اصولی که در سرشتشان وجود دارد، راهنمایی میکند. هدف این است که انسانها پیش از مواجهه با مشکلات شدید، به حقیقت اقرار کنند و با این اقرار، از سختیهای دنیوی و آخرتی رهایی یابند. هر که با اخلاص خدا را بخواند، دیگر با دشواریای مواجه نخواهد شد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.