گوئیم به توفیق خدای تعالی که نفس اندر مردم به سه مرتبت است : نامیه و حسیه و ناطقه ، همچنانک زایش عالم به سه مرتبت است : معادن و نبات و حیوان . و نفس نامیه عاجز است اندر تخم از رستن و از کاربستن قوت ، و نفس عاجزی عاجز نیست از کار بستن قوت خویش به یافتن مر محسوسات را ، و چون قوت نفس انسانی اندر نطفه باشد بر مثال تخمی باشد که اندرو درختی باشد با همه آلتهای درخت و عاجز باشد از پذیرفتن زیادت ، و چون اندر رحم ماده اوفتد توانایی یابد و قوت کار بستن خویش بپذیرفتن زیادت بر مثال تخم که اندر خاک اوفتد و آب وهوا و آتش مرورا یاری دهند ، و اندر آن حال که اندر رحم ماده باشد آن نطفه مرورا اندر حال خویش اختیار نباشد بل که مجبور باشد ، بر مثال تخم که اندر خاک آب و هوا و آتش بیاید نتواند که نروید ، پس نطفه کاندر پشت مرد فعلی نبود اورا – نه به جبر و نه به اختیار – و چون اندر رحم اوفتاد کار کن گشت به جبر که از آن نتوانست باز ایستاد ، و تا بدان وقت که حس بدو نپیوست با شناختن بد و نیک و دانستن دوست از دشمن او مجبور بود ، و چون حس بیافت مختار گشت اندر فعلهای خویش و خواست بگفت و خواست خاموش بود ، خواست برفت و خواست بنشست ، و از درجه جبر به درجه اختیار افتاد ، و خداوند علم حقیقت مر مختار را نا تمام و ضعیف شناختند ، و خود همچنین است ، از بهر آنک مختار آن باشد که خواهد بکند کاری و خواهد نکند ، و خواستن او مر چیزی را و از ناخواستن او همان چیز را از ضعیفی و عاجزی و ناتمامی او باشد ، چه اگر تمام بودی چیزی کردی که او را از آن باز نبایستی گشتن .
پس گوئیم که مردم اندر جبر یافتن حس و نطق مختار است . و مختار شریفتر از مجبور است ، ولکن توانا نیست ، که اگر توانا بودی مختار نبودی بلک از اختیار بی نیاز بودی . و چون مردم که از درجه نفس نامیه به درجه حسی آمد از جبر به اختیار رسید لازم آید از حکم قیاس که چون از درجه حس به درجه عقل رسد قادر مطلق گردد ، و این آن وقت باشد که اندر کار بستن نفس ناطقه و پرورش او بر حق و کار بستن عمل و شناختن علم تقصیری نیوفتد تا از درجه اختیار به درجه قدرت رسد . – و این برهانی روشن است و راهی ستوده که نموده شده خردمند را .
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نفس انسان به سه مرتبه تقسیم میشود: نامیه، حسیه و ناطقه. این سه مرتبه به نوعی به مراحل زایش عالم (معادن، نبات و حیوان) شباهت دارند. نفس نامیه در تخم عاجز است و نمیتواند فعالیت کند، اما وقتی به رحم مادر میرود، توانایی و قدرت بیشتری پیدا میکند. در این حالت، نطفه مجبور است و اختیار ندارد. اما با شکلگیری حس و نطق، انسان به درجه اختیار میرسد و میتواند انتخاب کند که چه بکند یا چه نکند.
با پیشرفت از مرتبه نامیه به حس و از حس به عقل، انسان باید به قدرت مطلق برسد. این قدرت زمانی تحقق مییابد که انسان در اعمال و شناخت خود به درستی رفتار کند و دچار خطا نشود. این فرآیند نشاندهنده ارتقاء انسان از جبر به اختیار و در نهایت به قدرت مطلق است.
هوش مصنوعی: به لطف خداوند، نفس انسان به سه حالت تقسیم میشود: نامی، حسی و ناطق. همچنین، وجود جهان نیز به سه حالت موجودات معدنی، گیاهی و حیوانی تقسیم میشود. نفس نامی در حالت تخم، از رشد و استفاده از قدرت خود ناتوان است، اما در دوره حیات، توانایی پیدا میکند تا به احساسات دست یابد. زمانی که نفس انسانی در نطفه قرار دارد، مانند تخمی است که در آن درختی وجود دارد، اما از پذیرش زیادت ناتوان است. وقتی نطفه به رحم میافتد، تقویت میشود و میتواند از ظرفیت خود برای پذیرش استفاده کند، مشابه تخمی که در خاک قرار میگیرد و با کمک آب و هوا و آتش رشد میکند. در آن زمان که نطفه در رحم است، مجبور است و ارادهای برای انتخاب ندارد. پس از ورود به رحم، نطفه کار خود را شروع میکند به صورت اجباری، زیرا نمیتواند متوقف شود. تا زمانی که حس به او نپیوندد و نتواند خوبی و بدی یا دوست و دشمن را تشخیص دهد، مجبور است. اما زمانی که حس را پیدا میکند، مختار شده و میتواند انتخاب کند که چه کار کند یا چه چیزی را بگوید یا سکوت کند. او از مرحله جبر به مرحله اختیار انتقال پیدا میکند. خداوند، حقیقت اختیار را نا تمام و ضعیف میداند. این به این معناست که اختیار به این صورت تعریف میشود: کسی کاری را بخواهد یا نخواهد. خواستن او به معنای توانایی و نخواستن او به معنای ضعف و ناتمامیاش است، زیرا اگر فرد کامل بود، هیچ چیزی نمیتوانست او را از انجام کاری باز دارد.
هوش مصنوعی: انسانها در احساس و گفتار خود دارای آزادی انتخاب هستند و این نوع آزادی از اجبار بالاتر است. اما اگر کسی تمام تواناییها را داشت، دیگر نیازی به آزادی انتخاب نداشت. وقتی انسان از حالت غیرحسی به حالت حسی انتقال مییابد، از اجبار به آزادی میرسد. بنابراین، اگر انسان از حالت حسی به عقل برسد، باید کاملاً توانمند شود. این تنها در صورتی محقق میشود که در بهکارگیری عقل و تربیت آن، به درستی عمل شده و در کسب علم دچار نقص نشود، تا بتواند از آزادی به توانایی کامل برسد. این استدلال واضح و منطقی است و برای انسان خردمند قابل پذیرش است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است