بدان که عقل در بدن آدمی به منزله تاجر راه آخرت است و سرمایه او عمر است و نفس، معین و یاور اوست در این تجارت، پس آن به جای شریک یا غلام او است که به سرمایه او تجارت می کند و نفع این تجارت، تحصیل اخلاق حسنه و صفات فاضله و اعمال صالحه است، که وسیله رسیدن به نعیم ابدی و سعادت سرمدی است و نقصان او کسب اوصاف رذیله و ارتکاب معاصی است که باعث وصول درکات جحیم و عذاب الیم است و موسم این تجارت، ایام زندگانی است و بازار آن، دنیا است.
همچنان که هر تاجری ابتدا با شریک یا غلام خود شرط و پیمان می کند که چه معامله بکند و چه نکند و به چه قیمت بخرد و به چه قیمت بفروشد و بعد از آن خود مراقب احوال او می گردد و از هر طرف مترصد و متوجه اوست که از شرط تجاوز نکند و پیمان را نشکند و مایه را تلف نکند و اگر جایی خطایی از او دید او را آگاه می سازد و منع او می کند و بعد از اینها حساب او را می رسد و نفع و نقصان او را ملاحظه می کند.
و بعد از اینها اگر در تجارت تقصیر کرده است و خیانتی از او سر زده است و سرمایه را تلف کرده است او را مواخذه می کند و غرامت از او می ستاند همچنین عقل انسانی باید در شرکت نفس و تجارت به آن، این اعمال را به جا آورد و مجموع این اعمال را «مرابطه» گویند، که مرکب است از چهار امر:
اول مشارطه است: و آن عبارت از این است که در هر شبانه روزی یک دفعه با نفس، شرط کند و از آن عهد و پیمان گیرد که پیرامون معاصی نگردد و چیزی که موجب سخط الهی باشد از او صادر نشود و در طاعات واجبه کوتاهی نکند و هر عمل خیری که از برای او میسر شود ترک نکند و بهتر آن است که این عمل را در ابتدای روز، بعد از فراغ از نماز صبح و تعقیبات آن کند به این نوع که نفس خود را در مقابل خود فرض کند و به آن خطاب کند و بگوید: ای نفس سرمایه و بضاعتی به غیر از این چند روز ندارم اگر این از دست من در رود سرمایه من بر باد رفته و امروز روز تازه ای است که خدا مرا در آن مهلت داده و اگر امروز مرده بودم آرزو می کردم که کاش یک روز دیگر خدا مرا به دنیا برگرداند که در آن توشه تحصیل کنم.
پس ای نفس چنان تصور کن که مرده بودی و آرزوی مراجعت به دنیا می کردی و تو را به دنیا بازگردانیدند پس زنهار، زنهار، که این روز را ضایع نکنی که هر نفسی از آن گوهری است گرانمایه که عوض ندارد و می توان به آن گنجی خرید که ابد الآباد راحت آن نماید.
قدر وقت ار نشناسی تو و کاری نکنی
بس خجالت که از این حاصل اوقات بری
ای نفس هر شبانه روزی بیست و چهار ساعت است و همچنان که در احادیث معتبر رسیده: «به إزای هر شبانه روزی در آن عالم، بیست و چهار خزانه خلق شده، در عقب یکدیگر، هر خزانه در مقابل ساعتی و چون آدمی بمیرد آن خزانه ها بر او گشوده خواهد شد و داخل آنها خواهد گردید پس چون به خزانه ای رسد که به إزای ساعتی است که در آن طاعت خدا را نموده خواهد دید که از نور اعمال حسنه مملو گردیده و شعاع آن به اطراف و اکناف تتق کشیده و در آن وقت از فرح و شادی و نشاط و شکفتگی چندان از بریا او حاصل شود که اگر آن را بر همه اهل دوزخ قسمت نمایند چندان فرح به ایشان رسد که ادراک الم آتش را نکنند و چون به خزانه ای رسد که به إزای ساعتی است که در آن معصیت خدا را نموده، خواهد دید که از ظلمت معصیت، سیاه و تاریک و موحش گشته و تعفن، او را فرو گرفته، چنان خوف و بیم و الم در آن وقت از برای او می رسد که اگر آن را بر اهل بهشت تقسیم کنند نعمتهای بهشت بر ایشان ناگوار گردد و چون داخل خزانه ای شود که به إزای ساعتی باشد که از اطاعت و معصیت خالی باشد و مشغول امر مباحی از خواب و خور و غفلت بوده حسرت از برای او هم خواهد رسید که چرا آن را خالی گذارده و چنین غبنی او را دریافته» پس ای نفس جهد کن تا خزانه های ساعات امروزه را معمور کنی و آن را خالی نگذاری از گنجهای بی پایان و کسالت نوروزی و به بطالت به سر نبری تا از درجات عالیه محروم گردی و گرفتار حسرت و تأسف شوی.
و بعد از آن در خصوص هفت عضو خود که چشم و زبان و گوش و دست و پا و شکم و فرج است به نفس خود سفارش کند و وصیت نماید و آنها را به او سپارد، زیرا آنها رعایا و خدمتکاران نفسند در تجارت، و بدون آنها تجارت نفس صورت نمی گیرد پس سفارش کند آن را به محافظت آنها از معاصی که به آنها تعلق دارد و به کار بردن آنها در آنچه از برای آن خلق شده اند و سفارش بلیغ نماید به نفس خود در خصوص به جا آوردن طاعاتی که هر شبانه روزی باید کرد و اینها همه سفارش و عهدی است که هر روز با نفس باید کرد و لیکن بعد از آنکه به کثرت شرط و مراقبه، عملی عادت آن شد یا به ترک معصیتی عادت کرد که دیگر مظنه ترک آن عادت یا ارتکاب آن معصیت در حق آن نمی رود احتیاج به سفارش و شرط در آن عمل نیست.
و باید در آنچه احتمال خلاف از نفس می رود عهد و پیمان از او گرفت و هر شغلی از مشاغل دنیویه یا دینیه در دست او باشد که باید آن را به جا آورد، از ریاستی و تجارتی یا حکمی یا تدریسی یا امثال اینها که هر روز مهم تازه و کار جدیدی از برای او در آن شغل هم می رسد باید در حین شرط با نفس آن شغل را به نظر درآورد و نفس را وصیت ایستادن به جاده حق در همه جزئیات آن شغل نماید پس سفارش بسیار به نفس کند در خصوص اینکه هر امری که در آن شبانه روز می خواهد بکند، عاقبت آن را نیک ملاحظه کند و این، عمده سفارشها و بالاترین همه است.
مردی از حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم طلب وصیتی و نصیحتی نمود حضرت تا سه مرتبه به او فرمود: «اگر من تو را نصیحتی کنم به جا خواهی آورد؟ و هر دفعه آن شخص عرض کرد: بلی پس حضرت فرمود که هر وقت اراده امری می کنی در عاقبت آن تأمل کن اگر نیک باشد بکن و الا ترک کن و پیرامون آن نگرد» پس در این خصوص عهد و میثاقی موکد از نفس بگیرد و چون این خطاب به انجام رسید از اول اجزای مرابطه فراغ است .
دوم مراقبه است: و آن عبارت از این است که در تمام شبانه روز متوجه نفس خود باشد و در هر کاری که می خواهد بکند مراقب احوال آن باشد، زیرا اگر آن را به خود واگذاری، همه آن سفارشهای گذشته را فراموش می کند و عهد و پیمان را می شکند.
پس باید در هیچ حالی از آن غافل نشده و در لحظه ای آن را به خود وانگذاشت و حالات آن از سه قسم بیرون نیست: یا مشغول طاعتی است، یا معصیتی، یا به امر مباحی، چون اکل و شرب و امثال اینها پرداخته.
پس در حال طاعت باید مراقب آن بود که نیت آن فاسد نشود و میل به ریا و اغراض دیگر نکند و حضور قلب را دست برندارد و ادب پروردگار را نگاهدارد آن طاعت را ناقص نسازد و در حال معصیت باید متوجه آن بود که مرتکب نگردد و آن را ترک کند و اگر از آن سرزده باشد دفعه او را به توبه و إنابه بدارد و او را امر کند که کفاره آن را به جا آورد و در حال اشتغال به امر مباحی متوجه آن باشد که آداب شرعیه آن را به جا آورد مثل اینکه چیزی اگر بخورد دستها را بشوید و بسم الله بگوید.
و همچنین سایر آدابی که از برای اکل رسیده و اگر بنشیند، مراقب آن باشد که رو به قبله باشد و اگر بلایی و مصیبتی حادث شود، متوجه باشد که صبر کند و جزع و فرع ننماید و اگر نعمتی به او رسد امر کند او را کند او را که شکر آن نعمت را به جا آورد و او را از غضب و کج خلقی و سخنان ناشایست محافظت نماید و بسیار متوجه نفس باشد که دل را در میدان هوا و هوس نتازد و آن را به فکرهای بیهوده و آرزوهای بی حاصل مشغول نسازد و وساوس شیطانیه و افکار باطله را در آن راه ندهد بلکه فکرهای آن در چیزی باشد که به کار دنیا یا آخرت آن آید و در امری باشد که ثمره بر آن مترتب شود و اگر تواند به نوعی متوجه و مراقب آن باشد که بجز یاد خدا و فکر در عجایب و صنایع او را در آنجا داخل نشود و به غیر از ذکر او در آن خانه راه نیابد چنانکه گفته اند:
پاسبان حرم دل شده ام شب همه شب
تا در این پرده جز اندیشه او نگذارم
و به هر شغلی که می پردازم دل را در آن مشغول فکر حکمتهای خدا و صنع و عجایب صنعت او در ادوات و آلات آن کند مثلا در حالات اکل، به نظر بصیرت و عبرت بنگرد که چگونه خدا قوام بدن حیوانات را در آن قرار داده و اسباب آن را مهیا نموده و انواع مأکولات را آفریده در حیوانات قوای چند خلق کرده که به آنها امر خوردن منتظم می گردد و غیر اینها از عجایب حکمت و غرائب صنعت.
و از جمله اموری که در مراقبه لازم است آن است که در هر حالی از احوال، از حرکت و سکون ملتفت به جانب خدا باشد و او را مراقب خود داند و بداند که خدای تعالی بر ضمیر همه کس آگاه، و به جمیع اعمال و افعالشان بیناست و اسرار دل در نزد او مکشوف و ظاهر است بیشتر از آنچه ظاهر بدن بر مردمان بیدار واضح است.
و خدای می فرماید: «الم یعلم بان الله یری» یعنی «آیا انسان عالم نیست به اینکه خدا همه چیز را می بیند» و در حدیث قدسی رسیده است که «این است و جز این نیست که در بهشت عدن ساکن می شوند کسانی که چون قصد معصیتی کردند عظمت مرا یاد آورند و متوجه من باشند و به این جهت آن را ترک کنند و کسانی که قدمهای ایشان از خوف من خم شد».
منقول است که «چون زلیخا یوسف علیه السلام را به خلوت طلبید بتی در آنجا بود برخاست و پرده بر آن افکند یوسف گفت: زلیخا تو را چه رسیده است آیا تو از حضور جمادی حیا می کنی و من از حضور پادشاه جبار حیا نکنم؟» و از برای مراقبه حق مراتب بسیار است.
اول درجه آن این است که در همه حال او را مطلع بداند و از ترس او از معاصی او احتراز نماید و می رسد به جایی که نور ظلمت و جلال الهی چنان بر دل بنده تابیده شود که در همه اوقات او را از یاد دنیا و مافیها، بلکه از وجود خود غافل ساخته باشد و پیوسته مستغرق ملاحظه جمال و جلال و عظمت بوده باشد.
سوم محاسبه است بعد از عمل، همچنان که بنده باید در اول هر روز وقتی را معین سازد از برای شرط عهد با نفس، همچنین باید در آخر هر روز وقتی را معین کند از برای محاسبه، تا در آن وقت از نفس حساب وصیتهای را که در اول روز کرده بود و عهدهایی را که گرفته بود بکشد و حساب جمیع حرکات و سکنات را از آن بجوید.
همچنان که تاجر در آخر هر سالی با شرکای خود حساب می کند و این امری است که بر هر که متعقد روز حساب، و سالک راه آخرت باشد لازم است.
و در اخبار وارد شده است که «از برای عاقل باید در شبانه روزی چهار وقت باشد: یک وقت که با پروردگار خود خلوت کند و راز گوید، و یک وقت که در آن حساب نفس خود را کند، و یک وقت که تفکر در عجائب صنع پروردگار نماید، و یک وقت که مشغول تربیت بدن و اکل و شرب باشد» و از این جهت بزرگان دین، و سلف صالحین، در محاسبه نفس خود نهایت سعی و اهتمام را داشته اند، به نحوی که این را از جمله أمور واجبه خود می شمرده اند و در محاسبه با نفس خود از پادشاه خشمناک شدیدتر، و از شریک لئیم بخیل تر و دقیق تر بوده اند و چنین می دانستند که کسی که محاسبه نفس خود را دقیق تر از محاسبه شریک و عامل خود نکند از اهل تقوی و ورع نیست، بلکه یا اعتقاد به روز حساب ندارد و یا احمق است، زیرا که عاقلی که اعتقاد به شداید عذاب آن روز و رسوایی و فضیحت و حیا و خجلت آن داشته باشد و بداند که محاسبه نفس در دنیا آن را ساقط می کند یا سبکتر می سازد و چگونه آن را ترک می نماید؟!
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: عقل انسانی به عنوان تاجر در مسیر آخرت قلمداد شده و عمر به عنوان سرمایه او معرفی میشود. نفس به عنوان شریک و یاور در این تجارت مطرح است. نفع این تجارت به دست آوردن اخلاق نیک، صفات پسندیده و اعمال صالح است که به سعادت ابدی منجر میشود، در حالی که نقصان آن شامل کسب اوصاف رذیله و ارتکاب معاصی است که به عذاب و جحیم ختم میشود.
ایام زندگی به عنوان زمان تجارت و دنیا به عنوان بازار آن در نظر گرفته شده است. هر تاجر با شریک خود شروطی را تعیین میکند و از او مراقبت میکند. به همین ترتیب، عقل باید با نفس خود مشارطه و مراقبه داشته باشد و به حساب او رسیدگی کند.
این روند شامل چهار مرحله است:
۱. مشارطه: هر روز با نفس خود عهدی ببندید تا نسبت به معاصی مراقب باشد و به طاعات واجب عمل کند.
۲. مراقبه: در تمام حال، توجه به نفس و اعمال خود داشته باشید تا نیات و رفتار شما مناسب باشد.
۳. محاسبه: در انتهای روز، اعمال خود را مورد بررسی قرار دهید و از خود حساب بکشید تا پیشرفت یا نقصان را مشخص کنید.
۴. تربیت: سلامت جسم و روح خود را مدنظر داشته و به آن رسیدگی کنید.
این مراحل، راهی برای رسیدن به سعادت و جلوگیری از زیان در تجارت عمر هستند. اگر انسان به این موارد توجه نکند، در نهایت دچار حسرت و عذاب خواهد شد.
هوش مصنوعی: عقل انسان مانند یک تاجر در مسیر آخرت عمل میکند و عمر او سرمایهای است که در این تجارت به کار میآید. نفس انسان نیز در این راه به عنوان یاریکننده و همراه اوست. در واقع، نفس مشابه یک شریک یا خدمتکار است که با این سرمایه تجارت میکند. سود این تجارت، به دست آوردن صفات خوب و اعمال نیکوست که انسان را به خوشبختی ابدی و نعمتهای پایدار میرساند. در مقابل، اگر در این تجارت ناکام بماند و به ویژگیهای بد و گناهان روی آورد، به عذاب و عواقب ناخوشایند دچار میشود. زمان مناسب برای این تجارت، روزهای زندگی است و مکان آن دنیا میباشد.
هوش مصنوعی: هر تاجر ابتدا با شریک یا کارمندی که دارد، توافق میکند که چه کارهایی انجام دهد و چه کارهایی را انجام ندهد، همچنین در مورد قیمت خرید و فروش نیز شرط میگذارد. پس از این توافق، تاجر به دقت وضعیت شریک یا کارمند خود را زیر نظر دارد و از هر جهت مراقب است که او از توافقات تخطی نکند، پیمان را نشکند یا منافع را از دست ندهد. اگر جایی اشتباهی از طرف او مشاهده کند، او را آگاه کرده و از انجام آن کار منع میکند. سپس تاجر به بررسی حسابها و ارزیابی سود و زیان شریک خود میپردازد.
هوش مصنوعی: پس از این موارد، اگر فردی در تجارت خود نقصی داشته باشد و خیانتی انجام دهد که باعث از بین رفتن سرمایه شود، باید پاسخگوی اعمال خود باشد و غرامت پرداخت کند. همچنین عقل انسان باید در فعالیتهای مشترک و تجاری این اصول را رعایت کند. مجموع این فعالیتها را «مرابطه» مینامند که شامل چهار عنصر است.
هوش مصنوعی: مشارطه به این معناست که هر روز یک بار با خودتان شرط کنید و عهد کنید که به گناهان نپردازید و از کارهایی که موجب خشم خدا میشود دوری کنید. همچنین میان طاعات واجب کوتاهی نکنید و در انجام کارهای خیر که برایتان مهیا میشود، سست نشوید. بهتر است این عمل را در ابتدای روز، بعد از نماز صبح و تعقیباتش انجام دهید. اینگونه که خودتان را در مقابل خود تصور کنید و به نفستان بگویید: «ای نفس، من تنها چند روز فرصت دارم. اگر این زمان را از دست بدهم، همه چیزم از بین رفته است. امروز روز جدیدی است که خدا به من فرصت داده. اگر امروز میمردم، آرزو میکردم که ای کاش یک روز دیگر به دنیا برگردم تا از آن بهره ببرم.»
هوش مصنوعی: خودت را به گونهای تصور کن که مردهای و آرزو میکنی که به دنیا برگردی. حالا که به دنیا برگشتهای، مراقب باش که این زمان را هدر ندهی. هر لحظه از زندگیات ارزشمند و بیقیمت است و میتوانی با آن ثروتی به دست آوری که برای همیشه به تو آرامش میدهد.
هوش مصنوعی: اگر به ارزش زمان پی نبری و برای آن کاری نکنی، به خودت برمیگردد که از این نعمت گرانبها چه استفادهای کردهای.
هوش مصنوعی: هر روز شامل بیست و چهار ساعت است و طبق احادیث معتبر، هر روز در عالم دیگری بیست و چهار خزانه ایجاد میشود که هر کدام برابر یکی از ساعات روز است. وقتی انسان میمیرد، این خزانهها برای او گشوده میشوند و او به درون آنها خواهد رفت. اگر به خزانهای برسد که مربوط به ساعتی است که در آن طاعت خدا را انجام داده، خواهد دید که آن خزانه از نور اعمال خوب پر شده و این نور در اطراف پراکنده است. در آن زمان، شادی و خوشحالی فراوانی به او دست میدهد به طوری که اگر این شادی را به اهل دوزخ بدهند، آنها دیگر متوجه درد آتش نخواهند شد. اما اگر به خزانهای برسد که مربوط به ساعتی است که مرتکب معصیت شده، خواهد دید که آن خزانه به خاطر ظلمت گناه تاریک و وحشتناک شده و بوی ناخوشایندی فضایش را پر کرده است. در این حال، ترس و اضطراب عمیقی به او دست میدهد که اگر آن را بر اهل بهشت تقسیم کنند، نعمتهای بهشت بر آنها ناخوشایند خواهد بود. اگر هم به خزانهای برسد که در آن ساعت نه طاعت انجام داده و نه معصیت کرده و تنها به امور مباح پرداخته، حسرت خواهد خورد که چرا این زمان را خالی گذارده است. بنابراین، ای نفس، تلاش کن تا خزانههای ساعات امروز را پر کنی و آنها را از گنجینههای بیپایان خالی نگذاری و از سرکشی و بیهودگی زمان خودداری کنی تا از درجات عالی محروم نشوی و گرفتار حسرت نشوی.
هوش مصنوعی: پس از آن، شخص باید به هفت عضو بدن خود که شامل چشم، زبان، گوش، دست، پا، شکم و فرج میشود، سفارش کند و از آنها خواستهای داشته باشد. زیرا این اعضا مانند خدمتکاران روح انسان در امور زندگی عمل میکنند و بدون آنها نمیتوان به خوبی از روح بهره برد. بنابراین، باید از آنها درخواست کند که از گناهانی که به آنها مربوط میشود دوری کنند و در کارهایی که برای آنها خلق شدهاند، به درستی به کار گرفته شوند. همچنین باید به خود سفارش کند که طاعات و عباداتی که در طول روز باید انجام دهد را به جا بیاورد. این سفارشات و عهدها باید هر روز با نفس صورت گیرد. اما زمانی که فرد به طور مستمر به انجام کارهای نیک عادت کرد یا از گناهان دست برداشت، دیگر نیازی به یادآوری و سفارش در مورد آن اعمال نیست.
هوش مصنوعی: باید به نفس خود عهد و پیمانی بدهیم که هرگاه کاری از امور دنیوی یا دینی داریم، به انجام درست آن توجه کنیم. این کارها میتواند شامل ریاست، تجارت، قضاوت، تدریس و موارد مشابه باشد که هر روز با مسائل جدیدی مواجه میشویم. در هنگام انجام هر یک از این کارها، باید به نفس خود یادآوری کنیم که در مسیر حق قرار گیرد و به جزئیات آن شغل دقت کند. همچنین باید به نفس توصیه کنیم که در هر اقدام و تصمیمی که در طول روز میگیرد، عواقب آن را به دقت بررسی کند. این توصیهها از اهمیت ویژهای برخوردارند و بالاترین اصل در این خصوص محسوب میشوند.
هوش مصنوعی: مردی از پیامبر اسلام درخواست نصیحت کرد. پیامبر سه مرتبه از او پرسید آیا نصیحت او را عمل خواهد کرد یا نه و هر بار آن مرد پاسخ مثبت داد. در نهایت پیامبر فرمود: هرگاه تصمیم به انجام کاری گرفتی، به عاقبت آن فکر کن. اگر نتیجه آن کار خوب بود، آن را انجام بده و اگر نه، از آن دوری کن و به آن فکر نکن. همچنین تأکید کرد که بر این موضوع عهدی با خود ببندد و پس از اینکه این مرحله به پایان رسید، از این نظر در حالت آرامش قرار خواهد گرفت.
هوش مصنوعی: دومین نکته مراقبه است: یعنی در طول روز و شب باید به نفس خود توجه داشته باشید و در تمام کارهایی که میخواهید انجام دهید، احوال خود را زیر نظر داشته باشید. زیرا اگر این کار را به حال خود رها کنید، تمام توصیههای گذشته را فراموش کرده و به وعدههایی که دادهاید، عمل نخواهید کرد.
هوش مصنوعی: بنابراین باید همیشه مراقب باشیم و لحظهای از یاد آن غافل نشویم. این حالتها به سه دسته تقسیم میشوند: یا در حال انجام عبادت هستیم، یا مرتکب گناه میشویم، یا مشغول کارهای حلال مانند خوردن و نوشیدن و موارد مشابه هستیم.
هوش مصنوعی: در زمان انجام کارهای نیک باید مراقب باشیم که نیت ما خالص بماند و از ریا و انگیزههای دیگر دوری کنیم. همچنین باید حضور قلب داشته باشیم و ادب نسبت به پروردگار را رعایت کنیم تا عبادت ما ناقص نشود. زمانی که مرتکب گناه میشویم، باید خود را کنترل کنیم و از آن اجتناب کنیم. اگر از آن گناه سرزدهایم، باید با توبه به درگاه خداوند برگردیم و کفاره آن را نیز ادا کنیم. همچنین در هنگام انجام کارهای مجاز باید به آداب شرعی توجه کنیم؛ به عنوان مثال، وقتی چیزی میخوریم، باید دستانمان را بشوییم و نام خدا را بر زبان بیاوریم.
هوش مصنوعی: همچنین باید آداب خوردن را رعایت کند. اگر نشسته باشد، باید توجه کند که به سمت قبله باشد. در صورت وقوع بلایای ناگوار، باید صبور باشد و به هیچ وجه از خود بیتابی نشان ندهد. اگر نعمتی به او برسد، باید او را تشویق کند که شکر آن نعمت را به جا آورد و از خشم و کجخلقی و گفتار نادرست دوری کند. همچنین باید بسیار مراقب نفس خود باشد و نگذارد دلش در میدان هوس و آرزوهای بیفایده گرفتار شود. او باید از وسوسههای شیطانی و افکار باطل دوری کند و به فکر مسائل مرتبط با دنیا یا آخرت باشد که از آنها ثمرهای حاصل گردد. اگر ممکن باشد، باید مراقب باشد که تنها یاد خدا و تفکر در شگفتیها و صنایع او در ذهنش باشد و از غیر ذکر خدا در آن خانه دوری کند.
هوش مصنوعی: من شبها نگهبان دل خود هستم و تمام شب را صرف این میکنم که تنها به یاد او باشم و اجازه ندهم هیچ فکر دیگری به ذهنم راه پیدا کند.
هوش مصنوعی: هر بار که به کاری مشغول میشوم، خود را در اندیشههای حکمت خدا و آفرینش و شگفتیهای صنعت او غرق میکنم. برای مثال، وقتی درباره غذا خوردن فکر میکنم، با نگاهی عمیق به این موضوع مینگرم که چگونه خداوند ساختار بدن حیوانات را به بهترین شکل تنظیم کرده و وسایل لازم برای آن را فراهم آورده است. همچنین، انواع مختلف غذاها را آفریده و در حیوانات نیروهایی خلق کرده که به آنها امکان میدهد به خوبی غذا بخورند. این موارد تنها بخشی از شگفتیهای حکمت و صنایع الهی هستند.
هوش مصنوعی: از جمله نکاتی که در مراقبه باید مورد توجه قرار گیرد، این است که در هر شرایطی، چه در حال حرکت و چه در حال سکون، باید به خداوند توجه داشت و او را ناظر بر خود دانست. همچنین باید درک کرد که خداوند تعالی بر افکار و نیتهای همه افراد آگاه است و به تمامی اعمال و رفتارهایشان اشراف دارد. رازهای دل انسانها نزد او به وضوح دیده میشود، حتی بیشتر از آنچه که ظاهر جسمی انسانها برای دیگران قابل مشاهده است.
هوش مصنوعی: خداوند میفرماید: آیا انسان نمیداند که خداوند همه چیز را میبیند؟ در حدیثی از خداوند آمده است که کسانی که در بهشت جاودان مینشینند، کسانی هستند که وقتی تصمیم به ارتکاب گناه میگیرند، به عظمت خداوند فکر میکنند و به او توجه دارند و به این دلیل از گناه منصرف میشوند. همچنین، کسانی که به خاطر ترس از خدا، قدمهایشان میلرزد، در این جمع قرار میگیرند.
هوش مصنوعی: در تاریخ آمده است که وقتی زلیخا یوسف را به تنهایی خواست، بتی در آنجا بود که او را برداشت و بر روی آن پردهای انداخت. یوسف گفت: زلیخا، تو چه احساسی داری؟ آیا تو از حضور یک مجسمه بیجان حیا میکنی و من از حضور پادشاه بزرگ حیا نکنم؟ و این نشاندهنده این است که در مراقبه و حضور خداوند، مراتبی بسیار وجود دارد.
هوش مصنوعی: در ابتدا باید همیشه به خاطر داشته باشد که او را آگاه بداند و از ترس او از گناه و معصیت خودداری کند. این حالت به جایی میرسد که نور خداوند چنان بر دل بندگان تابانده میشود که آنها از یاد دنیا و 모든 چیزهای آن و حتی از خود غافل میشوند و همیشه در مراقبت از زیبایی و عظمت خداوند غرق هستند.
هوش مصنوعی: بعد از انجام کارها، بنده باید در پایان هر روز زمانی را برای ارزیابی و محاسبه در نظر بگیرد. او باید در این زمان به خود قضاوت کند و به یاد بیاورد که در ابتدای روز چه عهدی کرده و چه تصمیماتی گرفته است. همچنین باید تمام رفتارها و حرکات خود را مورد بررسی قرار دهد.
هوش مصنوعی: تاجر در پایان هر سال با شریکان خود تسویه حساب میکند، و این کار برای هر کسی که به حساب و کتابهای روز قیامت و مسیر آخرت اعتقاد دارد، ضروری است.
هوش مصنوعی: در اخبار آمده است که فرد عاقل باید در طول روز چهار زمان مشخص داشته باشد: زمانی برای خلوت با پروردگار و رازگویی، زمانی برای حسابرسی نفس، زمانی برای تفکر در عجایب آفرینش خداوند و زمانی برای رسیدگی به امور جسمی و تامین غذا و نوشیدنی. به همین خاطر، بزرگان دین و پیشینیان صالح به شدت در محاسبه نفس خود کوشیدهاند و این کار را از امور واجب خود به حساب میآوردند. آنها در محاسبه نفس خود بسیار دقیقتر و جدیتر از محاسبه عذر و دروغهای شریک و رقیب بودند، زیرا بر این باور بودند که اگر کسی در محاسبه نفس خود کمتر دقت کند از اهل تقوی و پرهیزگاری نیست. یا به روز حساب ایمان ندارد یا احمق است. چرا که فرد عاقل که به عذابهای آن روز و شرمندگی و خجالت آن معتقد باشد، میداند که محاسبه دقیق نفسش در دنیا به او کمک میکند تا از عذابهای آن روز رهایی یابد یا آن را سبکتر کند و نمیتواند این موضوع را نادیده بگیرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.