و اغلب اوقات آن است که دروغ گفتن، باعث رسوایی و فضیحت، و بازماندن از مقاصد و مطالب می گردد و عزت آدمی تمام می گردد.
حسین چون اشتیاق سلطان یعقوب را به کلیات جامی شنیده بود جواب داد که بنده را در راه، مصاحبی بود که در هر منزل به آن مشغول بودم و به آن جهت ملالت پیرامون خاطرم نمی گذشت.
سلطان از حقیقت، استفسار نمود، جناب امیر گفت که: کلیات مولانا جامی که حضرت سلطان هدیه به جهت سرکار پادشاه فرستاد چون اندک ملالتی رخ می نمود به مطالعه آن مشغول بودم پادشاه از وفور اشتیاق فرمود: بگو بروند و کلیات را بیاورند امیر حسین کسی را فرستاد آن مجلد را آوردند چون گشودند معلوم شد که «فتوحات مکی» است نه «کلیات جامی» و در عرض راه مطلقا مطالعه کلیات جامی اتفاق نیفتاده و به این سبب، امیر، منفعل و شرمسار، و از درجه اعتبار افتاد بلی: بجز راستی هر چه باشد خطاست.
و از جمله اسباب رسوایی دروغگو، آن است که: خدای تعالی فراموشی را به او مسلط ساخته و به این جهت دروغی را که می گوید فراموش می کند و خلاف آن را می گوید و رسوا می شود.
حضرت امام جفعر صادق علیه السلام فرمود که: «از جمله چیزهایی که خدای تعالی بر دروغگو گماشته است نسیان است» و از این جهت، مشهور شده است که دروغگو حافظه ندارد.
و بعد از ملاحظه اینها، در فواید ضد کذب، که صدق باشد تأمل کنی و بعد از این، اگر دشمن خود نباشی در هر سخنی که می گویی ابتدا تدبر و تفکر کنی تا دروغی در آن نباشد و از همنشینی فساق و دروغگویان، اجتناب کنی تا راستگوئی ملکه تو گردد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: دروغ گفتن معمولاً باعث رسوایی و شکست اهداف میشود و عزت فرد را تحت تأثیر قرار میدهد. در داستانی، حسین به سلطان یعقوب پاسخ میدهد که به مطالعه کلیات جامی مشغول بوده، اما در حقیقت کتابی که آوردهاند فتوحات مکی بوده و این باعث شرمساری او میشود. دروغگو به فراموشی دچار میشود و به اشتباه میافتد. امام جعفر صادق علیهالسلام اشاره میکند که خداوند فراموشی را بر دروغگو گماشته است. پس از بررسی فواید صدق، توصیه میشود که در هر گفتاری تأمل کرده و از همنشینی با دروغگویان پرهیز شود تا راستگویی تبدیل به عادت شود.
هوش مصنوعی: بسیاری از اوقات، دروغ گفتن باعث ایجاد رسوایی و شرمندگی میشود و فرد را از دستیابی به اهداف و خواستههایش بازمیدارد و در نتیجه، عزت نفس او تحت تأثیر قرار میگیرد.
هوش مصنوعی: حسین زمانی که از علاقه سلطان یعقوب به کلیات جامی مطلع شد، پاسخ داد که در مسیر زندگیاش کسی را داشت که در هر مرحله به او مشغول بود و به همین خاطر هیچگاه احساس خستگی نمیکرد.
هوش مصنوعی: سلطان در مورد حقیقت سوال کرد و امیر جواب داد که به خاطر کمبود تحرک، به مطالعه کلیات مولانا جامی که سلطان به پاس خدمت پادشاه فرستاده بود، پرداخته است. پادشاه که بسیار مشتاق بود، دستور داد تا آن کتاب را بیاورند. امیر حسین کسی را فرستاد و آن مجلد را آوردند. اما وقتی آن را باز کردند، متوجه شدند که «فتوحات مکی» است و نه «کلیات جامی». در واقع، طی مسیر هیچوقت به خواندن کلیات جامی نپرداخته بودند. به همین خاطر، امیر خجالتزده و بیاعتبار شد. در نهایت، به جز حقیقت، هر آنچه باشد، اشتباه است.
هوش مصنوعی: یکی از عواملی که باعث رسوایی دروغگو میشود، این است که خداوند فراموشی را بر او حاکم کرده است. به همین دلیل، دروغی که میگوید را فراموش میکند و بر خلاف آن، چیزی دیگر بیان میکند که باعث رسواییاش میشود.
هوش مصنوعی: حضرت امام جعفر صادق علیهالسلام فرمودند که یکی از پیامدهای دروغگویی، فراموشی است. به همین دلیل، بر این باورند که دروغگوها حافظه قویای ندارند.
هوش مصنوعی: پس از دقت در این موارد، به نتایجی درباره فواید راستگویی فکر کن. اگر دشمن خودت نیستی، در هر سخنی که میگویی ابتدا تأمل و فکر کن تا در آن دروغی وجود نداشته باشد. همچنین از همنشینی با فاسدان و دروغگویان دوری کن تا راستگویی در وجودت نهادینه شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.