فصل شصت و هفتم - سُئِلَ عِیْسی عَلَیْهِ یَا رُوْحَ اللهِّ اَیُّ شَیْیءِ اَعْظَمُ
سُئِلَ عِیْسی عَلَیْهِ یَا رُوْحَ اللهِّ اَیُّ شَیْیءِ اَعْظَمُ وَمَا اَصْعَبُ فِی الدُّنْیا وَالْآخِرَةِ قَالَ غَضَبُ اللهِّ قَالوا وَمَا یَنْجِی عَنْ ذلِکَ قَالَ اَنْ تَکْسِرَ غَضَبَکَ وَ تَکْظِمَ غَیْظَکَ طریق آن بود: چون نفس خواهد که شکایت کند، خلافِ او کند و شکر گوید و مبالغه کند؛ چندانی که در اندرون خود محبّت او حاصل کند زیرا شکر گفتن به دروغ، از خدا محبّت جستن است. چنین میفرماید مولانای بزرگ قدس الله سره که اَلشِّکَایَةُ عَنِ الْمَخْلُوْقِ شِکَایَةٌ عَنِ الْخَالِقِ و فرمود دشمنی و غیظ در غیبتِ تو، بر تو پنهان است، همچون آتش چون دیدی که ستارهای جَست آن را بکُش تا به عدم باز رود از آنجا که آمده است. و اگر مدد کنی به کبریتِ جوابی و لفظِ مجازاتی، ره یابد. و از عدمْ دگر و دگر روان شود و دشوار توان آن را بازفرستادن به عدم. اِدْفَعْ بِالَّتِیْ هِیَ اَحْسَنُ تا قهر عدو کرده باشی از دو وجه: یکی آنکه عدو گوشت و پوست او نیست اندیشهٔ ردی است؛ چو دفع شد از تو به بسیاری شکر هر آینه ازو نیز دفع شود. یکی طبعاً که اَلْاِنْسَانُ عَبِیْدُ الْاِحْسَانِ و دوم چو فایده نبیند چنانک کودکان یکی را به نامی میخوانند او دشنام میدهد؛ ایشان را رغبت زیادت میشود که «سخن ما عمل کرد» و اگر تغییر (؟تغیّر) نبینند و فایدهای نبینند میلشان نمانَد. دوم آنکه چو این صفت عفوی در تو پیدا آید معلوم شود که مذمّت او دروغ است؛ کژ دیده است، او ترا چنانک تویی ندیده است، و معلوم شود که مذموم اوست نه تو. و هیچ حجّتی خصم را خجلتر از آن نکند که دروغی او ظاهر شود. پس تو به ستایش در شکّر او را زهر میدهی زیرا که اظهار نقصانی تو میکند تو کمال خود ظاهر کردی که محبوب حقّی که وَالْعَافِیْنَ عَنِ النَّاسِ وَاللهُّ یَحِبُّ الْمُحْسِنیْنَ محبوب حق ناقص نباشد چندانش بستا که یاران او به گمان افتند که مگر با ما به نفاق است که با اوش چندان اتّفاق است. شعر: برکن به رفق سبلتشان گرچه دولتند بشکن به حکم، گردنشان گرچه گردنند وَفَقنَّااللهُّ لِهذا.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره کنترل خشم و عفو در برابر دشمنان صحبت میکند. عیسی (علیهالسلام) به شکرگزاری و محبت به خدا تأکید میکند و بیان میکند که شکایت از مخلوق به معنی شکایت از خالق است. او پیشنهاد میکند که در برابر خشم و دشمنی، باید به عفو و شکرگزاری روی آورد تا محبت خدا در دل انسان جا بگیرد. همچنین اشاره میکند که در مقابله با دشنامها و بدگوییها، باید به طرز رفتار مثبت و شایسته عمل کرد تا دیگران از بدیهای خود عبرت بگیرند و دروغهایشان آشکار شود. در نهایت، عفو و بخشندگی را هم میتواند موجب خجلت دشمن کند و به کمال انسان نزد خداوند منجر شود.
هوش مصنوعی: حضرت عیسی (علیهالسلام) درباره بزرگترین و سختترین چیز در دنیا و آخرت سوال شد و ایشان پاسخ دادند که خشم خداوند بزرگترین و دشوارترین چیز است. وقتی از ایشان پرسیدند چه چیزی میتواند انسان را از این خشم نجات دهد، فرمودند باید خشم خود را کنترل کرده و غیظ خود را فرو بنشانی. برای این کار، وقتی که نفس خواسته شکایت کند، باید خلاف آن عمل کرده و شکرگزاری کند و با این کار محبت درونی را نسبت به خدا به وجود آورد. شکرگزاری دروغین به منزله محبت به خداوند است. مولانا نیز میفرماید که شکایت از مخلوق، شکایت از خالق است و غیظ و دشمنی در غیبت شخص، پنهان است. باید آتش این دشمنی را خاموش کرد. اگر از طریق مدارا و سخن مناسب رفتار کنی، دشمنی به سر جای خود برمیگردد و اگر شخصیت عفوی پیدا کنی، نشان میدهد که نقصی که به تو نسبت میدهند نادرست است و این نشانه کمال توست. در نهایت، با نیکوکاری و شکرگزاری میتوانی خشم دشمن را تلطیف کنی و هیچ چیز خجالتآورتر از دروغی که درباره تو گفته شود نیست. به همین دلیل، باید با آرامش و نیکوکاری با دیگران رفتار کرد و خشم و دشمنی را به دور انداخت.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال ۲ حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
reply flag link
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.