نمی دهد دهنت کام ما از آن لب شیرین
را به تنگ دلان می کنند مصابقه چندین
چو بوسه زنو خواهم سوی رقیب گزی لب
زهی تعلل رنگین زمی بهانه شیرین
همیشه من ز خدا دولت وصال تو خواهم
بود که وقت دعا بگذرد فرشته آمین
اگر سعادت و دولت دواسبه آبدم از پی
چو در رکاب تو باشم کدام مرتبه به زین
چنین که خواب شب از ما به چشم مست ربودی
دگر به خواب نبینی که سر نهیم به بالین
دلا چو نقد تو جز بار آبگینه نباشد
مکن معامله بار دگر به آن دل سنگین
رسید تا در دهلی نوافل سخن من
کجاست خسرو تا بشنود مقالت شیرین
کمال چون سخنت به ز خسرو و حسن آمد
دگر مدار ازین و از آن توقع تحسین
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این شعر به بیان عشق و longing شاعر به معشوقش میپردازد. شاعر از لبهای شیرین محبوبش یاد میکند و به دلتنگی و حسرت در انتظار وصال او اشاره میکند. او در تلاش است تا محبت و دوستی او را جلب کند و میگوید که از خدا همیشه خواسته است که به وصال محبوب دست یابد. او همچنین از خواب شب و آرزوهایش میگوید و تأکید میکند که ارزش معشوقش باید به درستی درک شود، زیرا دیگر نمیخواهد به هیچ چیز کمارزشتر از عشق او توجه کند. در نهایت، شاعر از دیگران میخواهد که مقام و زیبایی کلامش را بشناسند و از تحسین بیمورد دیگران پرهیز کند.
هوش مصنوعی: لبهای شیرین تو کام ما را سیراب نمیکند و دلهای تنگ و ناراحت، همیشه برای بدست آوردن آن لبها با هم در رقابتاند.
هوش مصنوعی: وقتی که میخواهم بوسهای را به رقیب بدهم، لبهای زیبای تو را بهانه قرار میدهم و در این میان، تأخیر و لذت را حس میکنم.
هوش مصنوعی: همیشه از خدا خواهانم که به وصال تو برسم، زیرا وقتی به دعا میپردازم، فرشته به دعاهایم آمین میگوید.
هوش مصنوعی: اگر خوشبختی و ثروت را به من بدهی، من به خیال تو، که در کنارم هستی، هیچ چیز دیگری نمیخواهم و حتی از مقام و بزرگی هم برایم مهم نیست.
هوش مصنوعی: این بیت اشاره به این دارد که حالا که خواب شب و آرامش را از ما به خاطر چشمان مست و زیبای تو گرفتهای، دیگر نباید انتظار داشته باشیم که به خواب برویم و سر بر بالین بگذاریم. به عبارتی، زیبایی و جذابیت تو ما را از آرامش و خواب دور کرده است.
هوش مصنوعی: ای دل، اگر آنچه داریم ارزشمندی نداشته باشد، دیگر دلی را به خاطر آن سنگین نکن و به معامله نپرداز.
هوش مصنوعی: در اینجا شاعر به شهری به نام دهلی میرسد و از جایی خبر میگیرد که آیا کسی به نام خسرو در آنجا هست تا سخنان شیرین و دلنشین او را بشنود. شاعری دلش میخواهد که کلام و شعرش با گیرایی و زیبایی خاصی شنیده شود و در جستجوی مخاطبی مناسب است.
هوش مصنوعی: وقتی کلامت به زیبایی و کمال از سخن خسرو و حسن هم فراتر رفت، دیگر انتظار تحسین و ستایش از این و آن را نداشته باش.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.