باز تیر غمزه او بر دل ما کی رسد
این نظر تا بر کی افتد این بلا تا کی رسد
داوری جانها نها آن ابروان بر طاقها
دست کوتاه من محروم آنجا کی رسد
کرده اند آن لب طمع شاهان نه تنها چاکران
چون گدا بسیار شد ما را ز حلوا کی رسد
ذره را صد پاره باید کرد وقت پایبوس
چون گدا بسیار شد با ما ذره ذره خاک آن پا کی رسد
کی رسد گفتم به بالای تو چشم از زیر پای
گفت آن آبی است از پستی و بالا کی رسد
از لبش دشنام میخواهی طلب در هر دعا
با گدا مرسوم سلطان بی تقاضا کی رسد
آن ذقن بی سوز سینه کی بدست آید کمال
سیب شیرین است و بی آسیب گرما کی رسد
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این شعر، شاعر از درد و غم ناشی از عشق و انتظار صحبت میکند. او به بررسی حسرت و آرزوهایی میپردازد که هرگز به تحقق نمیرسند. سوالات تکراری از جمله "کی رسد" نشاندهنده یأس و ناامیدی اوست. او به زیبایی و قدرت معشوقش اشاره میکند و از ناتوانی خود در رسیدن به آن چیزی که میخواهد میگوید. همچنین، شاعر به تضاد بین فقیر و غنی و انتظارهایی که از زیباییها دارد، اشاره میکند. در مجموع، شعر بیانگر احساساتی عمیق از عشق، حسرت و جستجوی کمال است.
هوش مصنوعی: بازگشت تیر طعنه و نگاه او بر دل ما چه زمانی خواهد بود؟ این نظر و توجه تا چه زمانی به ما میرسد و این مصیبت تا کی بر سر ما خواهد افتاد؟
هوش مصنوعی: قضاوت جانها را آن ابروان انجام میدهد که بر طاقها نشستهاند، اما من که دستی کوتاه دارم، هرگز به آنجا نمیرسم.
هوش مصنوعی: آن لب که مورد طمع شاهان قرار گرفته، فقط برای خدمتگزاران نیست؛ بلکه تعداد زیادی از گدایان هم در صف انتظار برای بهرهمندی از آن قرار دارند. این نشان میدهد که از حلوی که به آن امید داریم، به ما نخواهد رسید.
هوش مصنوعی: برای اینکه به پای بوس کسی که بسیار بزرگ و باعظمت است برسی، باید حتی کوچکترین ذرات را هم به خاطر او تکهتکه کنی. زمانی که گدایان و نیازمندان به درگاه او فراوان شدهاند، به زحمت میتوان به آن پای بزرگ و با ارزش رسید.
هوش مصنوعی: در این بیت، گوینده از دیگری میپرسد که کی به او خواهد رسید و به بالای او چگونه میتواند نگاه کند. پاسخ شنونده این است که آنچه او میبیند، آبی است که نشانهای از فروتنی و پایین بودن است و نمیتواند به بلندی دست یابد. در واقع، این پاسخ به نوعی نشاندهنده فاصله و اختلاف میان دو موقعیت است: یکی در بالا و دیگری در پایین.
هوش مصنوعی: از او دشنام میخواهی و در هر دعا با گدا، درخواست کردن از سلطان بینیاز مرسوم نیست، پس چطور انتظار داری به خواستهات برسی؟
هوش مصنوعی: به دست آوردن فضیلت و کمال، نیاز به تلاش و تحمل سختیها دارد. مانند سیب شیرین که برای رسیدن به بهترین کیفیت، نیاز به زمان و شرایط مناسب دارد و نمیتوان به راحتی آن را به دست آورد بدون اینکه با گرمای تابستان مواجه شود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.