خاقانیا! مسیح دما! زین خراس دهر
نانت جوین چراست سخنهات گندمی
مردی، چرا شوی به در عامه طفلوار
شیری، چرا کنی ز سر لابه سگ دمی
درگاه حق شناس که دنیا ز پس دود
بشنو ندای حق سوی دنیا که اخدمی
مردم مجوی و یار مخواه از جهان که هست
یاری و مردمی همه ماری و کژدمی
چون هر دو میم مردمه در خط کاتبان
کو راست هر دو مردمهٔ چشم مردمی
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: شاعر در این بیتها به نقد رفتارهای اجتماعی و انسانی میپردازد. او از خاقانی میپرسد که چرا باید آدمی خود را در جمع عمومی و بهگونهای کودکانه پایین آورد و به ضعفها و حقارتها تن دهد. او به اهمیت شناخت درگاه حق و دوری از دنیا و مادیات اشاره میکند و بر این باور است که یاری و دوستیهای واقعی در این جهان نایاب هستند و بسیاری از آنها به زیان فردی تمام میشوند. در نهایت، شاعری تذکر میدهد که هر دو مفهوم انسانیت و مردمی در خطر وجود دارند و به درک درست از روابط انسانی نیاز است.
هوش مصنوعی: ای خاقانی! در مورد مسیح دما سخن میگویی، پس چرا از خراسان، در این گویش به نام تو سخن میگویند که واژههایت نظیر گندم هستند.
هوش مصنوعی: مرد، چرا خود را در نظر مردم پایین بیاوری؟ چرا مانند بچهها بیدلی و بیخودی رفتار میکنی، و مانند سگی که به دنبال یک لکان است، بیهدف و بیمشغله به اینجا و آنجا میروی؟
هوش مصنوعی: درگاه پروردگار را بشناس و از زندگی دنیایی که با مشکلات و تیرهبختیها همراه است، ندا و پیام حق را بشنو و به آن در طول زندگیات عمل کن.
هوش مصنوعی: به دنبال مردم و دوست نگرد، زیرا در این دنیا کسی وجود ندارد که واقعی و صادق باشد. هر کسی که به نظر میرسد دوست است، ممکن است خیانتکار و زیانآور باشد.
هوش مصنوعی: در اینجا بیان شده است که هر دو میم شبیه به هم هستند، همانند شخصیتهایی که در نوشتهها و اسناد مهم ظاهر میشوند. در واقع هر دو بازتاب افرادی هستند که در جامعه حضور دارند و برای یکدیگر قابل شناساییاند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
گر آدمی ز خاک شود سیر در دمی
پس چونکه سیر می نشود خاک ز آدمی
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال یک حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.