بدان که از آدمی هیچ حرکت به وجود نیاید تا سه حاجت در پیش نباشد: علم و ارادت یعنی دانش و خواست و توانایی. مثلا چون طعامی بیند نخورد و چون بدید اگر بایست و خواست هم نبود آن هم نخورد. اگر خواست بود چون دست مفلوج بود که کار نکند نخورد که قدرت ندارد. پس این سه حاجت در پیش همه حرکات می رود، لکن حرکت تبع قدرت است، و قدرت تبع خواست و ارادت است که بایست قدرت را به کار دارد، و بایست تبع علم نیست که بسیار چیز بیند و نخواهد، لکن بی علم خواستن نیز صورت نبندد که چیزی که نداند چون خواهد؟
و نیت از این هرسه عبارت از خواست است نه از قدرت و علم. و خواست آن است که وی را برپای انگیزد و در کار دارد. گاه بود که یکی بود و گاه بود که دو غرض در یک چیز فراهم آید، اما آن که یکی بود آن را خالص گویند. و مثل این آن بود که کسی نشسته بود. شیری قصد وی کند. برخیزد و برود. غرض و نیت وی یک چیز بیش نیست و آن گریختن است.
و همچنین کسی از در آید محتشم، وی را بر پای خیزد و هیچ غرض دیگر نیست الا اکرام وی. این خالص بود. اما آن که غرض دو باشد از سه نوع بود: یکی آن که هر غرضی چنان بود که اگر تنها بودی فراکار داشتی، چنان که خویشاوندی درویش درمی خواهد بدهد برای خویشاوندی و درویشی و از دل خویش داند که اگر درویش نبودی هم بدادی و اگر درویش بودی و خویشاوند نبودی هم بدادی. این دو غرض بود در نیت به شرکت.
دیگر نوع آن که داند که اگر خویشاوند بودی نه درویش یا درویش بودی نه خویشاوند ندادی، لکن چون این هردو فراهم آمد وی را فرادادن داشت، و مثل اول چنان بود که دو تن سنگی برگیرند و هریکی تنها خود بر آن قادر بود و مثل این دیگر چنان بود که دو ضعیف بیاوری با یکدیگر سنگی برگیرند که هریکی از آن عاجز باشند. سیم نوع آن که یک غرض ضعیف بود و فرکار ندارد و یکی قوی چنان که تنها به کار دارد، لکن به سبب آن یکی کار آسانتر باشد، چنان که کسی به شب نماز کند تنها، ولکن چون قومی حاضر آیند بر وی آسان تر بود و به نشاط تر باشد، اما برای نظر ایشان نماز نکند. اگر امید ثواب نیستی. و مثل این چنان بود که مردی قوی سنگی برتواند گرفت، لکن ضعیفی با وی نیز یاری دهد تا آسان تر شود. این هر یکی حکمی دیگر دارد چنان که در اخلاص گفته آید. و مقصود آن است که بدانی که معنی نیت غرض باعث و محرک باشد و این گاه خالص بود و گاه آمیخته.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مقاله به بررسی سه شرط اصلی برای وقوع هر نوع حرکت از طرف انسان میپردازد: علم (دانش)، اراده (خواست) و قدرت (توانایی). ابتدا توضیح داده میشود که انسان حرکت نمیکند مگر اینکه این سه شرط در دسترس او باشد. برای مثال، اگر فردی غذایی را ببیند اما نه ارادهاش بخواهد و نه قدرت خوردن آن را داشته باشد، اقدامی انجام نخواهد داد.
نیت نیز به عنوان یک عنصر کلیدی مطرح میشود که بیشتر به خواست مرتبط است. در مواقعی، نیات میتوانند خالص یا مختلط باشند. نیات خالص هنگامی است که فرد تنها یک هدف دارد، در حالی که نیات مختلط ممکن است شامل چندین هدف باشند.
سه نوع نیت مختلط معرفی میشود که هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند: 1) اهداف مستقل که اگر یکی نبود، دیگری انجام میشد 2) اهداف وابسته که برای تحقق یکی نیاز به دیگری داریم 3) اهداف ترکیبی که یکی قوی و دیگری ضعیف است و وجود یکی موجب آسانتر شدن انجام کار میشود.
در نهایت، هدف از این تحلیل روشن کردن مفهوم نیت به عنوان یک محرک در رفتارات انسانی است که میتواند خالص یا آمیخته باشد.
هوش مصنوعی: بدان که هیچ حرکتی از انسان سر نمیزند مگر اینکه سه نیاز اساسی وجود داشته باشد: دانش، اراده، و قدرت. برای مثال، زمانی که کسی غذایی را میبیند، اگر ارادهای برای خوردن نداشته باشد، غذا را نمیخورد. همچنین، حتی اگر اراده باشد اما قدرتی برای انجام این کار وجود نداشته باشد، باز هم نمیتواند غذا را بخورد. پس این سه نیاز همیشه در پس هر حرکتی وجود دارد. حرکت تحت تأثیر قدرت است، و قدرت نیز وابسته به اراده و خواست است که باید به کار بیفتد. اما قدرت به دانایی وابسته نیست؛ زیرا ممکن است کسی چیزی را ببیند و بخواهد، اما بدون دانش نمیتواند خواستهاش را عملی کند؛ چون اگر چیزی را ندانند، چطور میتوانند خواستار آن شوند؟
هوش مصنوعی: هدف از این سه مورد، خواستن است نه توانایی یا دانش. خواستن به این معناست که فرد را به عمل وامیدارد و در کار قرار میدهد. گاهی ممکن است یک هدف وجود داشته باشد و گاهی دو هدف در یک موضوع جمع شود، اما هدفی که تنها یک مورد است، خالص نامیده میشود. به عنوان مثال، اگر فردی نشسته باشد و شیری به او نزدیک شود، او بلند میشود و میگریزد. در اینجا هدف و خواسته او یکسان است و آن فرار کردن است.
هوش مصنوعی: هرگاه شخص محترمی وارد شود، همه به احترام او بلند میشوند و هدفی جز تکریم او ندارند. این عمل از روی خالصانه است. اما اگر هدف دیگری هم در میان باشد، این نوع هدف میتواند به سه دسته تقسیم شود: یکی از آنها این است که هدف بهگونهای باشد که اگر شخص تنها بود، باز هم کاری انجام میداد. به عنوان مثال، شخصی ممکن است به خویشاوندی که درویش است، کمکی کند نه فقط به خاطر خویشاوندی، بلکه چون از دل خود میداند که اگر آن درویش نبود، باز هم کمک میکرد. این دو هدف در نیت بهصورت مشترک وجود دارد.
هوش مصنوعی: در این متن، به سه نوع همکاری و ارتباط بین افراد اشاره شده است. ابتدا اشاره میشود که اگر فردی به تنهایی توانایی انجام یک کار را داشته باشد، اما وقتی با کسی دیگر همراه شود، توانایی آن بیشتر میشود. در مثال دوم، اگر دو فرد ضعیف با هم کار کنند، با وجود اینکه هر کدام به تنهایی قادر به انجام کار نیستند، اما همکاری آنها میتواند موجب موفقیت شود. در نوع سوم، اشاره شده که یک نفر قوی ممکن است به تنهایی کار کند، اما وجود یک فرد ضعیف به او کمک میکند تا کار را آسانتر انجام دهد. در این موارد، نیت و هدف افراد در همکاری و اثرگذاری بر یکدیگر نیز مطرح میشود و گفته شده که نیت میتواند خالص یا آمیخته باشد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.