اول باید که فضل نیت بدانی که روح همه اعمال نیت است و حکم وی راست و نظر حق تعالی از عمل به نیت است. و رسول (ص) از این گفت که: «خدای تعالی به صورت و مال شما ننگرد، به دل و کردار شما نگرد»، و نظر به دل از آن است که محل نیت اوست و گفت (ص) که کار به نیت است و هرکسی را از عبادت خود آن است که نیت آن دارد. هرکه هجرت کند یعنی که شهر خویش بگذارد و به غزا شود یا به حج شود برای خدای تعالی، هجرت وی برای خداست، و هرکه برای آن کند تا مالی به دست آرد یا زنی نکاح کند هجرت وی برای خدا نیست، بدان است که می جوید».
و گفت، «بیشتر شهیدان امت من بر بستر و بالین میرند». و گفت، «بنده بسیار کردارهای نیکو کند و ملایکه آن رفع کنند. خدای تعالی گوید از صحیفه وی بیفگنید که نه برا من کرده است. فلان عمل و فلان عمل وی را بنویسید. گویند بارخدایا وی این نکرده است. گوید نیت این کرده است».
و گفت، «مردمان چهاراند: یکی مالی دارد به حکم خرج می کند. دیگری گوید اگر من نیز داشتمی چنین کردمی. هردو در مزد برابرند. و دیگری مالی دارد نه به شرط نفقه می کند. دیگری گوید اگر من نیز داشتمی چنین کردمی. هردو در بزه برابرند، یعنی که نیت همچنان است که با عمل به هم»، و انس رحمهم الله می گوید که رسول (ص) در غزای تبوک بیرون آمد و گفت، «در مدینه مردمان بسیارند که در مزد با ما شریک اند از آن که به عذر بازمانده اند و نیت ایشان هم چون نیت ماست».
و در بنی اسرائیل یکی به کوهی ریگ بگذشت. وقت قحط بود. گفت، «اگر این همه گندم بودی من همه به درویشان دادمی». وحی آمد به رسول آن روزگار که بگوی وی را که خدای تعالی صدقات تو پذیرفت و چندان ثواب داد تو را که اگر تو داشتی و صدقه بدادی همان بودی. و رسول (ص) گفت، «هرکه را نیت و همت وی دنیا بود، درویشی در پیش چشم وی باشد. و از دنیا بشود عاشق دنیا. و هرکه را همت و نیت آخرت باشد، خدای تعالی وی را نگاه دارد و از دنیا بشود و زاهد بود در وی». و گفت، «چون مسلمانان به مصاف بایستند با کفار، فریشتگان نامها نبشتن گیرند که فلان کس جنگ به تعصب می کند، فلان کس به حمیت آن همی کند که گویند که فلان در راه خدای کشته شد، هرکه جنگ برای آن کند تا ظلمت توحید غالب شود وی در راه خداست». و گفت، «هرکه نکاح کند و در نیت دارد که کابین ندهد زانی است و هرکه وام خواهد و نیت کند که بازندهد دزد است».
و بدان که علما گفته اند که اول نیت عمل بیاموزید آنگاه عمل کنید. و یکی می گفت مرا عملی بیاموزید که شب و روز بدان مشغول باشم تا هیچوقت از خیر خالی نباشم، گفتند، «چون خیر نمی توانی کرد نیت خیر می کن بر دوام تا ثواب آن حاصل می آید». و ابوهریره می گوید، «خلق را روز قیامت بر نیتهای ایشان حشر خواهند کرد». و حسن بصری می گوید، «بهشت جاوید بی آخر بدین عمل روزی چند نیست. بر نیت نیکوست که آن را آخر نیست».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: نیت اساس و ریشه تمامی اعمال است و خداوند به نیت انسانها نظر دارد نه به ظاهر و ویژگیهای مادی آنها. پیامبر اسلام (ص) فرمودهاند که اعمال به نیت بستگی دارد و اگر کسی هجرتی کند ولی نیتش چیز دیگری باشد، آن هجرت برای خدا محسوب نمیشود. همچنین، حتی اگر شخصی عمل نیکو انجام دهد اما نیت خوبی نداشته باشد، عملش مورد قبول نخواهد بود. به بیان دیگر، نیت در کنار عمل از اهمیت زیادی برخوردار است.
پیامبر (ص) اشاره کردهاند که برخی از شهیدان بر بستر خود میمیرند و برخی ناخواسته از ثواب اعمالشان بینصیب میمانند. انسانها در نیت خود برابرند؛ زیرا هرکس اگر توانایی مالی داشت، نیتش بر اساس آن خواهد بود. همچنین، نیت انسان در اعمال مختلف، شامل جنگ، ازدواج و قرض، تأثیرگذار است. در نهایت، عمل بدون نیت خیر هیچ ارزشی ندارد و در روز قیامت انسانها بر اساس نیتهایشان محاسبه خواهند شد. بنابراین، نخستین چیزی که باید یاد گرفت، نیت صحیح است و سپس باید به عمل پرداخت.
هوش مصنوعی: نخست باید دانست که نیت زمینهساز تمامی اعمال است و اهمیت آن به قدری است که خداوند به این نیتها توجه دارد. پیامبر (ص) نیز فرمودند که خداوند به ظاهر و مال انسانها نمینگرد، بلکه به دلها و اعمال آنها توجه میکند. توجه به دل به این خاطر است که محل نیت است. همچنین پیامبر (ص) تاکید کردند که هر عمل به نیت وابسته است و نتیجه عبادت هر فرد به نیت او بستگی دارد. اگر کسی هجرت کند، مثلاً از شهر خود خارج شده و به سفر جهاد یا حج برود تا رضای خدا را جلب کند، هجرت او برای خدا است. اما اگر کسی برای به دست آوردن مال یا ازدواج هجرت کند، هجرت او برای خدا محسوب نمیشود، چرا که هدفش چیز دیگری است.
هوش مصنوعی: او گفت: «بیشتر شهدای امت من در بستر و در حال خواب از دنیا میروند». همچنین گفت: «بندهای که اعمال نیک بسیاری انجام دهد، فرشتگان آن اعمال را از ثبت میزنند. خداوند به آنها میگوید که در دفتر او بنویسید که او این کار را نکرده است. اما فرشتگان پاسخ میدهند که خدایا، او این اعمال را انجام نداده است. خدا میگوید: ولی او نیت این کارها را کرده است».
هوش مصنوعی: او گفت: «مردم به چهار دسته تقسیم میشوند: یکی مالی دارد و به اندازه خرجش هزینه میکند. دیگری میگوید اگر من هم مالی داشتم، همین کار را میکردم. این دو در پاداش برابرند. دیگری مالی دارد اما نه برای مخارجش خرج میکند. شخص دیگری میگوید اگر من هم مالی داشتم، همین کار را میکردم. این دو هم در مجازات برابرند، به این معنی که نیت آنها مشابه نیت عملشان است». و انس، رحمه الله، میگوید که پیامبر (ص) در غزوه تبوک گفت: «در مدینه مردان زیادی هستند که در پاداش با ما شریکاند چرا که به دلایل خاصی نتوانستهاند بیایند و نیت آنها نیز شبیه نیت ماست».
هوش مصنوعی: در زمان بنیاسرائیل، شخصی در شرایط قحطی از کنار کوهی پر از ریگ گذشت و گفت: «اگر این همه گندم وجود داشت، همه آن را به درویشان میدادم». به او پیامی از سوی خداوند رسید که به او اعلام کند که صدقات او پذیرفته شده و پاداش زیادی به او داده شده که اگر او گندم داشت و صدقه میداد، اثر آن یکی بود. پیامبر (ص) فرمود: «هرکس که نیت و خواستهاش دنیا باشد، درویشی در نظرش خواهد آمد و عاشق دنیای خواهد شد. اما هر کس که نیت و هدفش آخرت باشد، خداوند او را نگه میدارد و از دنیا زاهد میشود». همچنین بیان شد که وقتی مسلمانان برای جنگ با کفار آماده میشوند، فرشتگان نامها را ثبت میکنند و میگویند که فلان کس برای تعصب و فلان کس برای حمیت میجنگد و اگر کسی برای برپایی توحید پیکار کند، در راه خداست. و همچنین گفته شد: «هرکس که ازدواج کند و بخواهد بدون پرداخت مهریه زندگی کند، زناکار است و هرکس وامی بگیرد با نیت نپرداختن آن دزد است».
هوش مصنوعی: علما بر این باورند که نخست باید نیت عمل را فرا گرفت و سپس به عمل پرداخت. همچنین، یکی میگفت که عملی به من بیاموزید که در همه زمانها مشغول به آن باشم تا از خیر محروم نمانم. به او گفته شد که اگر نتوانی عملی انجام دهی، نیت خیر داشته باش و آن را همیشه ادامه بده تا پاداش آن نصیبات شود. ابوهریره نیز میگوید که مردم در روز قیامت بر اساس نیتهایشان گردآوری خواهند شد. حسن بصری هم اشاره میکند که بهشت جاودان با عملهای محدود به دست نمیآید و تنها با نیت نیکو، که پایانی ندارد، محقق میشود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.