بخش ۱۲۱ - پیدا کردن فضیلت امل کوتاه
بدان که هرکه در دل خویش صورت کرد که زندگانی بسیار خواهد یافتن تا دیری بزید و مرگ وی نخواهد بود، از وی هیچ کار دینی نیاید که وی می گوید با خویشتن که روزگار در پیش است هرگاه که خواهی می توان کرد، در حال راه آسایش گیر. و چون مرگ خویش نزدیک پندارد همه حال به تدبیر مشغول باشد و این اصل همه سعادتهاست. رسول (ص) ابن عمر را گفت، «بامداد که برخیزی با خویشتن مگوی که شبانگاه را زنده باشی. و از زندگانی زاد مرگ بستان و از تندرستی زاد بیماری برگیر که ندانی که فردا نام تو نزد خدای تعالی چه خواهد بود». و گفت (ص)، «از هیچ چیز بر شما نمی ترسم که از دو خصلت: از پس هوا شدن و امید زندگانی دراز داشتن»، و اسامه چیزی خرید به نسیه تا یک ماه. رسول (ص) گفت، «عجب نماید از اسامه که تا یک ماه چیز خریده است، ان اسامه لطویل الامل، نهمار دراز امید است در زندگانی. بدان خدای که نفس من به دست وی است که چشم برهم نزنم که نپندارم که پیش از برهم نهادن مرگ در آید. و هیچ لقمه در دهان ننهم که نپندارم که به سبب مرگ در گلوی من بخواهد ماند». و آنگاه گفت، «یا مردمان! اگر عقل دارید خویشتن مرده انگارید که به خدایی که جان من به دست وی است که آنچه شما را وعده کرده اند بیاید و از آن خلاص نباید». و رسول (ص) چون آب تاختن کردی در وقت تیمم کردی. گفتندی، «آب نزدیک است»، گفت، ننباید که تا آن وقت زنده نباشم».
و عبدالله بن مسعود می گوید که رسول (ص) خطی مربع بکشید و در میان آن خطی راست و از هردو جانب آن خط خطهای خرد بکشید و گفت این خط در درون مربع آدمی است. و این خر مربع اجل است گرد وی گرفته که از وی نجهد و این خط های خرد از هر دو جانب آفت و بلاست بر راه وی که اگر از یکی بجهد از دیگری نجهد، تا آنگاه که بیفتد در افتادن مرگ و آن خط بیرونی مربع امل و امید وی است که همیشه اندیشه کاری کند که آن در علم خدای تعالی پس از اجل وی خواهد بود.
و رسول (ص) گفت، «آدمی هر روز پیرتر می شود و دو چیز از وی جوان می شود: بایستِ مال و بایست عمر»، و در خبر است که عیسی (ع) پیری را دید بیل در دست و کار می کرد. گفت، «بارخدایا! امل از دل وی بیرون کن». بیل از دست وی بیفتاد و بخفت. چون ساعتی بود گفت، «بارخدایا! امل با وی ده». پیر برخاست و در کار ایستاد. عیسی از وی بپرسید که این چه بود؟ گفت، «در دل من آمد که چرا کار می کنی؟ پیر شده ای؟ زود بمیری». بیل بنهادم. پس دیگر بار در دل من آمد که لابد تو را نان باید تا بمیری، باز برخاستم.
و رسول (ص) گفت، «خواهید که در بهشت شوید؟» گفتند، «خواهیم»، گفت، «امل کوتاه کنید و مرگ در پیش چشم خویش دارید پیوسته و از خدای تعالی شرم دارید چنان که حق وی است». پیری از ری نامه ای بنبشت به کسی که اما بعد، دنیا خواب است و آخرت بیداری و در میانه مرگ. و هرچه ما در آنیم همه اضغاث احلام و السلام.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به اهمیت توجه به مرگ و آخرت در زندگی اشاره دارد. نویسنده بیان میکند که برخی افراد به امید زندگی طولانی، خود را به فراموشی میسپارند و از انجام کارهای دینی غافل میشوند. او به حدیثی از پیامبر اسلام (ص) اشاره میکند که میگوید باید هر روز خود را به یاد مرگ بیندازیم و در نظر داشته باشیم که ممکن است هر لحظه مرگ به سراغمان بیاید. همچنین در داستانی، عیسی (ع) به پیری میگوید که از امید به زندگی دست بردارد و به کارهایش ادامه دهد، چرا که نیاز به نان دارد. به طور کلی، پیام اصلی متن این است که زندگی دنیا فانی است و باید به یاد مرگ و آخرت باشیم تا در مسیر درست قرار بگیریم.
هوش مصنوعی: بدان که هر کس در دل خود فکر کند که زندگی طولانی خواهد داشت و تا دیر زمانی زنده خواهد ماند، در کارهای دینی خود کوتاهی میکند و به خود میگوید که زمان زیادی در پیش رو دارد و میتواند هر زمانی که خواست کار کند و راحتی را جستجو کند. اما زمانی که مرگ را نزدیک میبیند، همه چیز را با تدبیر و سنجش مورد بررسی قرار میدهد و این نکتهای اساسی در سعادتمندی است. رسول (ص) به ابن عمر گفت که وقتی صبح از خواب برمیخیزد، نباید به خود بگوید که تا شب زنده خواهد ماند. او به او توصیه کرد که از زندگی، مرگ را بیاموزد و از صحت و تندرستی، به بیماری توجه کند، زیرا نمیداند فردا چه بر سرش خواهد آمد. رسول (ص) همچنین گفت که از دو ویژگی میترسد: یکی از پیروی از هوسها و دیگری از امید به زندگی طولانی. او به اسامه اشاره کرد که به نسیه چیزی خریده و گفت که این نشان از امید دراز او به زندگی است. حضرت رسول (ص) تأکید کرد که نباید لحظهای را در زندگی غافل شد و باید همیشه مرگ را در نظر داشت. او بر این نکته تأکید داشت که اگر انسان عاقل باشد، باید خود را همچون فردی مرده تصور کند که به وعدههای خداوند باور داشته باشد و فرار از آنها ممکن نیست.
هوش مصنوعی: عبدالله بن مسعود میگوید که پیامبر (ص) یک مربع کشید و در وسط آن یک خط راست قرار داد و از هر دو طرف آن خط، خطوط کوچکی کشید. او توضیح داد که این خط درون مربع نمایانگر عمر انسان است. مربع نمایانگر اجل یا سرنوشت مرگ است که اطراف انسان را احاطه کرده و او نمیتواند از آن فرار کند. این خطوط کوتاه از هر دو طرف به عنوان آفتها و بلاها نمایانگر مشکلاتی هستند که ممکن است بر سر راه انسان قرار بگیرند. اگر فردی از یکی از این مشکلات فرار کند، باز هم نمیتواند از دیگری نجات پیدا کند، تا اینکه به سرنوشت مرگ دچار شود. خط بیرونی مربع نشاندهنده امید و آرزوهای اوست، امیدهایی که همیشه در ذهنش دارد و به این فکر میکند که آنچه در علم خداوند است، بعد از مرگش خواهد بود.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمود: «انسان هر روز که میگذرد، پیرتر میشود، اما دو چیز او را جوان نگه میدارد: امید به مال و امید به عمر». در روایت آمده که عیسی (ع) مردی پیر را دید که در حال کار با بیل بود. او دعا کرد: «خدایا! امید را از دل او بزدای». بیل از دست او افتاد و او به خواب رفت. کمی بعد که بیدار شد، دعا کرد: «خدایا! دوباره امیدی به او ببخش». آن مرد دوباره بلند شد و به کارش ادامه داد. عیسی از او پرسید این چه وضعی بود؟ او پاسخ داد: «در دل من آمد که چرا در حال کار هستم؟ من پیر شدهام و باید زود بمیری. بنابراین بیل را گذاشتم». اما دوباره به من احساس آمد که برای زنده ماندن به نان نیاز دارم و بنابراین دوباره به کار مشغول شدم.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمود: «آیا میخواهید به بهشت بروید؟» آنها پاسخ دادند: «بله، میخواهیم». ایشان فرمودند: «درخواستهای خود را کم کنید و همیشه مرگ را در نظر داشته باشید و از خداوند به گونهای خجالت بکشید که شایسته اوست». یک پیرمرد از شهر ری نامهای نوشت به کسی و در آن بیان کرد که دنیا خواب است و آخرت بیداری، و در میان این دو، مرگ قرار دارد. و هر آنچه ما در آن به سر میبریم، همه خیالات و خوابهای پریشان است و بس.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.