بخش ۱۱۹ - فصل (یادکرد مرگ بر سه وجه است)
بدان که یادکردن مرگ بر سه وجه است: یکی یادکرد غافل به دنیا که مشغول بود، یاد کند و آن را کاره بود از بیم آن که از شهوت دنیا باز ماند، پس مرگ را بنکوهد و گوید این بد کاری است که در پیش است. و دریغا که این دنیا بدین خوشی می بباید گذاشت و این ذکر بدین وجه وی را از خدای عزوجل دورتر می کند، ولکن اگر هیچ گونه دنیا بر وی منغص شود و دل وی از دنیا نفور گردد از فایده خالی نباشد. و دوم یاد کرد تایب که برای آن کند تا خوف بر وی غالب تر شود و در توبه ثابت تر باشد و در تدارک گذشته مولع تر بود و در شکر به جهدتر باشد و ثواب این بزرگ بود و تایب مرگ را کاره نباشد، لکن تعجیل مرگ را کاره باشد از بیم آن که ناساخته نباید رفت و کراهیت بدین وجه زیان ندارد.
سیم یاد کردن عارف که از آن بود که وعده دیدار پس از مرگ است و وعده گاه دوست فراموش نشود، همیشه چشم بر آن دارد بلکه در آرزوی آن باشد. چنان که حذیفه در وقت مرگ گفت، «حبیب جاء علی فاقه، دوست آمد و به وقت حاجت آمد». و گفت، «بارخدایا! اگر دانی درویشی دوست تر دارم از توانگری و بیماری دوست تر دارم از تندرستی و مرگ دوست تر دارم از زندگانی، مرگ بر من آسان کن تا به دیدار تو بیاسایم». و ورای این درجه درجه دیگر است بزرگتر از این که مرگ را نه کاره باشد و نه طالب. و نه تعجیل آن خواهد نه تاخیر، بلکه آن دوست تر دارد که خداوند حکم کرده است و تصرف و بایست وی در باقی شده باشد و به مقام رضا و تسلیم رسیده و این آن وقت بود که مرگ با یاد وی آید و در بیشتر احوال از مرگ نیندیشد که خود در این جهان در مشاهده باشد و ذکر وی بر دل وی غالب و مرگ و زندگانی نزدیک وی یکی بود که در همه احوال مستغرق خواهد بود به ذکر و دوستی حق تعالی.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: یادآوری مرگ به سه صورت است:
1. **یاد غافل**: شخصی که در دنیا مشغول لذات آن است و از ترس اینکه مبادا از شهوات دنیایی محروم شود، مرگ را به بدی یاد میکند. این نوع یادآوری باعث دوری او از خدا میشود، اما اگر دلیلی برای ناخوشایند شدن دنیا حس کند، این یادآوری میتواند مفید باشد.
2. **یاد تائب**: فردی که برای ترس از مرگ یا توبه به یاد مرگ میافتد و میکوشد تا در توبه ثابتقدمتر و در شکرگزاری کوشاتر باشد. او مرگ را در نظر دارد تا خود را برای رفتن به سوی خدا آماده کند.
3. **یاد عارف**: عارفی که مرگ را بهعنوان وعدهای برای دیدار با معشوق حقیقی، یعنی خدا، میخواهد. او مرگ را آسان میداند و به آن مشتاق است، زیرا به مقام رضا و تسلیم در برابر اراده خدا رسیده است و در این حالت، مرگ و زندگی برای او یکی میشود.
بهطور کلی، یادکردن از مرگ میتواند بر حسب نیت فرد، اثرات متفاوتی داشته باشد و مهمترین نکته تسلیم در برابر اراده الهی است.
هوش مصنوعی: یادآوری مرگ به سه صورت انجام میشود: نخست، یادآوری فردی که به دنیا مشغول است و از ترس اینکه مبادا از لذتهای دنیا باز بماند، به مرگ فکر میکند و آن را کار بدی میداند. این فرد از خوشیهای دنیا دلگیر میشود و این نوع یادآوری او را از خداوند دورتر میکند، اما اگر به نوعی دنیا برایش ناخوشایند شود و دلش از آن بیزار گردد، این حالت میتواند مفید باشد. دوم، یادآوری فردی است که به امید افزایش ترس از خدا و تقویت توبه خود، مرگ را یاد میکند. این فرد در تلاش است که گذشتهاش را جبران کند و شکرگزاری کند. پاداش این نوع یادآوری بسیار بزرگ است و در واقع، هدف او در اینجا تسریع در مرگ نیست، بلکه ترس از آن است که بدون آمادگی نرود و این نوع نگرش ضرری ندارد.
هوش مصنوعی: عارف به یاد میآورد که وعده دیدار با دوست پس از مرگ است و همواره باید به آن چشم داشته و در آرزوی آن باشد. مانند حذیفه که در لحظه مرگ گفت: «دوست در وقت نیاز آمد». او همچنین گفت: «بارخدای من! اگر میدانی من درویشی را بیشتر از توانگری دوست دارم و بیماری را بیشتر از تندرستی و مرگ را بیشتر از زندگی، پس مرگ را بر من آسان کن تا به دیدارت برسم». اما فراتر از این یک درجهای است که در آن مرگ نه مورد توجه است و نه خواستار. در این حالت، انسان تعجیل یا تأخیر نمیکند و تنها چیزی که محبوبش است، آن چیزی است که خداوند مقرر کرده و او به مقام رضا و تسلیم رسیده است. در این حالت، مرگ باید با یاد او بیاید و در بسیاری از اوضاع، به مرگ نمیاندیشد؛ زیرا در این دنیا در مشاهده دوست است و ذکر او بر دلش غالب است. در این حالت، مرگ و زندگی برای او یکی میشود و در تمام حالات غرق در ذکر و محبت خداوند خواهد بود.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.