بدان که هرکه بشناخت که آخر کار وی به همه حال مرگ است و قرارگاه وی گور است و موکل وی منکر و نکیر و موعد وی قیامت و مورد وی بهشت است یا دوزخ، هیچ اندیشه وی را مهمتر از اندیشه مرگ نبود و هیچ تدبیری عالیتر از تدبیر زاد مرگ نبود، اگر عاقل بود چنان که رسول (ص) گفت، «الکیس من دان نفسه و عمل لما بعد الموت» هرکه یاد مرگ کند ناچار به ساختن زاد آن مشغول باشد و گور روضه ای یابد از روضه های بهشت. و هرکه مرگ را فراموش کند و همت وی همه دنیا باشد و از زاد آخرت غافل ماند، گور غاری یابد از غارهای دوزخ.
و بدین سبب که یاد کرد مرگ فضلی بزرگ است، که رسول (ص) گفت، «اکثروا من ذکر هادم اللذات، ای کسانی که به لذت دنیا مشغولید یاد کنید از آن که همه لذتها را غارت کند» و گفت، «اگر استوران از حدیق مرگ آن بدانندی که شما دانید هرگز گوشت فربه نخوردیتان» و عایشه گفت، «یا رسول الله! هیچ کس در درجه شهیدان باشد؟» گفت، «باشد. کسی که در روزی بیست بار از مرگ یاد کند».
و رسول (ص) قومی را دید که آوازه خنده ایشان بلند شده بود. گفت این انس خوش آمیخته بکنید به یاد کردن تیره کننده همه لذتها. گفتند، «آن چیست؟» گفت، «مرگ». انس می گوید که رسول (ص) گفت، «یاد مرگ بسیار کن که آن تو را در دنیا زاهد گرداند و گناهان تو را کفارت بود». و گفت، «کفی بالموت واعظا، مرگ بسنده است که خلق را پند دهد».
و صحابه بر یکی ثنای بسیار گفتند. گفت، «حدیث مرگ بر دل وی چون بود؟» گفتند، «نشنیده ایم سخن مرگ از وی». گفت، «پس نه چنان است که شما می پندارید». و ابن عمر گوید، «من با ده کس نزدیک رسول (ص) بودیم. یکی از انصار گفت زیرکترین و کریم ترین مردمان کیست؟ گفت: آن که از مرگ بیشتر یاد کند و در ساختن زاد آن جهان به شکول باشد. ایشانند زیرکان که شرف دنیا و کرامت آخرت ببردند».
ابراهیم تیمی گوید که دو چیز است که راحت دنیا از دل من ببرد: یکی ذکر مرگ و یکی خوف ایستادن پیش حق تعالی. وعمر بن العزیز هر شب فقها را گرد کردی و حدیث مرگ و قیامت را مذاکره می کردی. تا چندان بگریستندی که کسانی که جنازه در پیش ایشان باشد. و سخن حسن بصری که نشستی همه از مرگ بودی و از آخرت و از دوزخ. و زنی پیش عایشه گله کرد از سخت دلی خویش. گفت، «مرگ را بسیار یاد کن تا تنگ دل شوی». همچنان کرد آن قساوت از وی بشد. باز آمد و شکر کرد. و ربیع بن خیثم در سرای خویش گوری کنده بود. هر روز چند بار در آنجا خفتی تا مرگ بر دل تازه کند. و گفتی اگر یک ساعت مرگ بر دل فراموش کنم دلم سیاه شود. و عمر بن عبدالعزیز یکی را گفت، «یاد مرگ بسیار کن. اگر در محنت باشی آن سلوک بود، اگر در نعمت باشی آن بر تو منغص کند». و ابو سلیمان دارانی گفت که ام هارون را گفتم، «مرگ را دوست داری؟» گفت، «نه»، گفتم، «چرا؟»، گفت، «اگر در آدمیی عاصی شوم دیدار وی نخواهم که بینم. پس دیدار حق چون خواهم با این معصیت بسیار؟»
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت یادآوری مرگ و آثار آن بر زندگی انسانهاست. نویسنده تأکید میکند که هر کسی که بداند در نهایت به مرگ میرسد و محل سکونتش گور است، باید به فکر زندگی پس از مرگ و عمل به زاد و توشه آخرت باشد. رسول الله (ص) نیز اشاره کردهاند که عاقل کسی است که خود را بشناسد و برای آیندهاش کار کند. یادآوری مرگ نه تنها باعث زهد در دنیا میشود، بلکه سبب کفاره گناهان نیز میگردد. همچنین، برخی از بزرگان و صحابه به یادآوری مرگ اعتقاد داشته و آن را راهی برای تربیت روح و دل تیره میدانستند. در نهایت، یاد مرگ توصیه شده تا انسانها را به سوی بهبود و عمل به اعمال صالح ترغیب کند و از دنیاگرایی دور سازد.
هوش مصنوعی: هرکس بداند که در نهایت همه ما به مرگ میرسیم و جایگاه نهایی ما قبر است و ملائکهای که پس از مرگ ما را میپرسند، منکر و نکیر هستند و روز قیامت در انتظار ماست و بین بهشت و جهنم انتخاب میکنیم، هیچ چیزی برای او مهمتر از تفکر درباره مرگ نخواهد بود. اگر فردی عاقل باشد، باید همانطور که پیامبر (ص) فرمود، به خود بیندیشد و برای زندگی پس از مرگ عمل کند. آن کس که به یاد مرگ باشد، ناچار به تهیه زاد و توشهای برای آن خواهد پرداخت و قبر او به باغی از باغهای بهشت تبدیل خواهد شد. اما کسی که مرگ را فراموش کند و تمام تمرکزش بر دنیای مادی باشد و از آمادهسازی برای زندگی پس از مرگ غافل بماند، قبرش به مکانی از جهنم تبدیل میشود.
هوش مصنوعی: به همین خاطر، یادآوری مرگ از اهمیت بالایی برخوردار است. پیامبر (ص) فرمود: «زیاد به یاد آورید چیزی را که لذات را از بین میبرد، ای کسانی که در لذتهای دنیوی غرق شدهاید». او همچنین گفت: «اگر شما به حقیقت مرگ آگاه بودید، هرگز به چاقی نمیپرداختید». عایشه از ایشان پرسید: «ای رسول خدا! آیا کسی میتواند در مقام شهیدان قرار گیرد؟» و آن حضرت پاسخ داد: «بله. کسی که در روز بیست بار به یاد مرگ بیفتد».
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) گروهی را دید که به شدت میخندیدند. ایشان فرمودند که این شادی را با یادآوری چیزی که لذتها را تیره میکند، ترکیب کنید. از ایشان پرسیدند که آن چیست؟ پیامبر فرمودند، «مرگ». سپس ایشان ادامه دادند که «یاد مرگ را فراوان کنید، زیرا که این یاد، شما را در این دنیا زاهد میسازد و گناهانتان را کفاره میدهد». همچنین ایشان فرمودند که «مرگ خود به تنهایی یک پندآموز است و برای انسانها کافی است که الگوی عبرتآموزی باشد».
هوش مصنوعی: صحابه به یکدیگر بسیار از شخصیت و ویژگیهای یک مرد تعریف کردند. یکی از آنها پرسید: «آیا او نسبت به مرگ چه احساسی دارد؟» و پاسخ دادند: «ما هرگز از او نشنیدهایم که درباره مرگ سخن بگوید.» او گفت: «پس نظرتان درست نیست.» ابن عمر نیز میگوید: «من با ده نفر نزد رسول خدا (ص) بودم. یکی از انصار پرسید: زیرکترین و بزرگترین انسانها چه کسانی هستند؟ پاسخ داد: آن کسانی که بیشتر به یاد مرگ هستند و برای زندگی پس از مرگ خود به طور جدی تلاش میکنند. آنها زیرکان هستند که در دنیا به مقام و کرامت دست مییابند و در آخرت نیز اعتبار و ارزش دارند.»
هوش مصنوعی: ابراهیم تیمی میگوید که دو چیز وجود دارد که میتواند راحت دل او را از دنیا ببرد: یکی یاد مرگ و دیگری ترس از ایستادن پیش خداوند. عمر بن عبدالعزیز هر شب فقها را گرد هم میآورد و درباره یاد مرگ و قیامت صحبت میکرد، به گونهای که آنها آنقدر گریه میکردند که کسانی که جنازهای در برابرشان بود، تحت تاثیر قرار میگرفتند. حسن بصری نیز در صحبتهایش بر موضوع مرگ و آخرت و جهنم تأکید میکرد. زنی به عایشه complained از سختی دلش و عایشه به او گفت که یاد مرگ را زیاد کند تا دلش نرم شود. او این کار را کرد و قساوتش از بین رفت و به شکرگزاری پرداخت. ربیع بن خیثم در خانهاش قبری کند و هر روز چند بار در آنجا میخوابید تا یاد مرگ بر دلش تازه شود و میگفت اگر حتی یک ساعت مرگ را فراموش کند، دلش سخت میشود. عمر بن عبدالعزیز به کسی گفت که «زیاد یاد مرگ کن. اگر در سختی هستی، این یک راه است، و اگر در نعمت هستی، این به تو احساس تلخی میدهد.» ابو سلیمان دارانی از ام هارون پرسید که آیا مرگ را دوست داری؟ و او گفت نه. او توضیح داد که اگر در زمره گناهکاران باشم، دوست ندارم مرگ را ببینم. چرا که اگر نتوانم دیدار خدا را با این معصیتها داشته باشم، چگونه میتوانم به دیدن او امیدوار باشم؟
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال یک حاشیه برای این شعر نوشته شده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
reply flag link
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.