بخش ۱۱۵ - پیدا کردن حقیقت رضا و فضیلت آن
بدان که رضا به قضای حق تعالی بلندترین مقامات است و هیچ مقام ورای آن نیست. چه محبت مقام بهترین است و رضای به قضای خدای تعالی ثمره محبت است، نه ثمره هر محبتی بل ثمره محبتی است که بر کمال بود. و از این گفت رسول (ص)، «الرضا بالقضا باب الله الاعظم» گفت، «درگاه مهین حق تعالی رضاست به قضای وی». و چون رسول (ص) از قومی بپرسید که نشان ایمان چیست؟ گفتند، «در بلا صبر کنیم و بر نعمت شکر کنیم و به قضا رضا دهیم». گفت، «حکمایند و علما. نزدیک است از عظیمی قوت ایشان که انبیا باشند». و گفت، «چون قیامت بود گروهی را از امت من پر و بال آفریند تا به بهشت پرند. فریشتگان ایشان را گویند حساب و ترازو صراط همه بدیدید؟ گویند از این همه هیچ چیز ندیدیم. گویند شما کیستید؟ گویند از امت محمدیم. گویند پس عمل شما چه بود که این همه کرامت یافتید؟ گویند در ما دو خصلت بود: یکی آن که در خلوت شرم داشتیم که معصیت کنیم. و دیگر آن که راضی بودیم به رزق اندک که خدای تعالی داد ما را. ملایکه گفتند حق است شما را این درجه».
قوم موسی (ع) وی را گفتند که از خدای تعالی بپرس تا آن چیست که خشنودی وی در آن است تا آن کنیم؟ وحی آمد که از من خشنود باشید تا از شما خشنود باشم. وحی آمد به داوود (ع) که اولیای مرا یا اندوه و نیاحت کار است. که آن حلاوت مناجات من در دل ایشان بیفزاید. یا داوود! من از دوستان خویش آن دوست دارم که روحانی باشند، غم هیچ چیز نخورند و دل هیچ چیز دنیا نبندند. و گفت رسول (ص) خدای که خدای تعالی می گوید، منم آن خدایی که جز من خدایی نیست. هر که بر بلای من صبر نکند و بر نعمت من شکر به جای نیارد و به قضای من راضی نباشد، او را گوی خدای دیگر طلب کن».
و گفت، «خدای تعالی می گوید تقدیر بکردم و تدبیر کردم و صنع خویش محکم بکردم و به هر چه خواهد بود حکم کردم. هر که راضی است رضای من وی راست و هر که نیست خشم من وی راست تا آنگاه که مرا بیند». و گفت، «خدای گفت: خیر و شر بیافریدم. خنک آن که او را برای خیر آفریدم و بر دست وی خیر آسان بکردم و و وای بر آن که وی را برای شر آفریدم و بر دست وی شر آسان بکردم و وای بر آن که گوید چرا و چون».
و یکی از انبیا بیست سال به گرسنگی و برهنگی و محنت بسیار مبتلا بود و دعا می کرد، اجابت نبود. وحی آمد که پیش از آن که آسمان و زمین آفریدم نصبیت تو از قسمت و تقدیر من این بود. می خواهی که آفریدن آسمان و زمین و تدبیر مملکت با سر شوم برای تو و آنچه حکم کرده ام بدل کنم تا آن بود که تو خواهی نه آن بود که من و کار چنان بود که تو دوست داری نه چنان که من؟ به عزت من اگر این نیز در دل تو بجنبد نام تو از دیوان نبوت محو کنم.
و انس می گوید، «بیست سال خدمت کردم رسول (ص) را که هیچ چیز را که بکردم نگفت که چرا کردی و آن که نکردم نگفت که چرا نکردی، لکن چون با من کسی خصومتی کردی گفتی که اگر قضا کرده بودی کرده آمدی. و وحی آمد به داوود (ع) که یا داوود! تو خواهی و من خواهم. و نبود الا آنچه من خواهم، اگر تسلیم کنی به آنچه من خواهم کفایت کنم آنچه تو خواهی، و آنگاه نبود الا آنچه من خواهم. عمر بن عبدالعزیز گفت، «شادی من در آن است که تقدیر است، تا تقدیر چه بود؟ و گفتند، «چه خواهی؟» گفت، «آنچه وی قضا کرده است».
ابن مسعود گوید، «آتش خورم دوست تر دارم از آن که چیزی که بود گویم کاشک نبودی یا چیزی که نبود گویم کاشک بودی». و یکی از عباد بنی اسراییل جهد بسیار کرد در عبادت روزگاری دراز. پس خواب دید که رفیق تو در بهشت فلان زن است. پس وی را طلب کرد تا عبادت بیند از وی. نه نماز شب دید و نه روزه روز مگر فرایض. گفت، «مرا بگوی کردار تو چیست؟» گفت، «این که دیدی». تا بسیاری الحاح کرد. آخر یاد آورد و گفت یک خصلتکی در من است که اگر در بلا و بیماری باشم نخواهم که در عافیت باشم و اگر در آفتاب باشم نخواهم که در سایه باشم و اگر در سایه باشم نخواهم که در آفتاب باشم، و بدانچه وی کند راضی باشم عابد دست برسر نهاد و گفت این خصلتکی نیست که خصلتی بزرگ است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بیان اهمیت "رضا به قضای حق تعالی" میپردازد و آن را بالاترین مقام میداند. رضا به قضای خدا نشانهای از محبت واقعی نسبت به اوست و شکری به جنبههای مثبت زندگی و صبر در برابر بلاها از نشانههای ایمان به شمار میرود. در مورد گروهی از امت محمد (ص) ذکر شده که به خاطر شرم از معصیت و رضایت به روزی اندک، در قیامت مورد کرامت قرار میگیرند.
خداوند ضمن وحی به انبیا، بیان داشته که اگر مخلوقات به قضای او راضی باشند، خداوند نیز از آنها راضی است و هر کسی که از این قضایا ناراضی باشد، باید خدایی دیگر طلب کند. داستانهایی از انبیا و عابدان بیان شده که صبر و رضا در برابر مقدرات الهی داشتهاند و نهایتاً، تعبیر میشود که این خصلتها نشانهای از مقام قرب الهی هستند.
در نهایت، تاکید میشود که راضی بودن به آنچه که خداوند مقرر کرده، ارزشمندتر از هر خواسته دنیوی است و برای قرب به خدا و کسب مقامهای بلند در آخرت ضروری است.
هوش مصنوعی: بدان که راضی بودن به حکمت الهی، عالیترین مقام است و مقامی بالاتر از آن وجود ندارد. زیرا محبت، بهترین مقام است و رضایت به حکم خداوند نتیجه محبت واقعی به او است، نه هر نوع محبتی، بلکه محبتی که به کمال نزدیک باشد. پیامبر (ص) فرمودند: «رضایت به قضا، دروازه بزرگ خداست» و «درگاه حق، رضایت به قضا و تقدیر اوست». زمانی که پیامبر (ص) از گروهی پرسیدند که نشانه ایمان چیست، آنها گفتند: «در مشکلات صبر میکنیم، در نعمتها سپاسگزاری میکنیم و به تقدیر خدا راضی هستیم». پیامبر (ص) فرمودند: «اینها حکیم و عالم هستند و نزدیک است که به مقام نبی نیز برسند». همچنین فرمودند: «در روز قیامت، گروهی از امت من را بال و پر خواهند داد تا به بهشت پرواز کنند. فرشتگان از آنها میپرسند که آیا حساب و میزان را دیدید؟ آنها پاسخ میدهند: ما هیچ یک از اینها را ندیدهایم. فرشتگان میپرسند: شما چه کسانی هستید؟ و آنها جواب میدهند: ما از امت محمد (ص) هستیم. فرشتگان میپرسند: پس اعمال شما چه بود که به این مقام رسیدید؟ آنها میگویند: دو ویژگی در ما بود: یکی اینکه در تنهایی از معصیت شرم داشتیم و دیگر اینکه به رزق کمی که خداوند به ما عطا کرده بود راضی بودیم. فرشتگان میگویند: شما به حق به این درجه نایل شدید».
هوش مصنوعی: قوم موسی از او خواستند که از خدا بپرسد چه کاری موجب خشنودی خداوند میشود تا آن را انجام دهند. پیام وحی رسید که: «اگر از من خشنود باشید، من هم از شما خشنود خواهم بود». سپس به داوود وحی شد که دوستان من یا دچار اندوه و رنج هستند، یا مناجات و دعا را در دلهایشان شیرین میکنند. همچنین به او گفته شد که من تنها دوستان روحانی خود را میپسندم که به هیچ چیز دنیایی وابسته نیستند و غم هیچ چیز را نمیخورند. پیامبر نیز فرمود که خداوند میگوید: «من آن خدایی هستم که جز من خدایی نیست. اگر کسی بر مصایب من صبر نکند، شکر نعمتهای من را به جا نیاورد و به قضای من راضی نباشد، میتواند خدایی دیگر را جستجو کند».
هوش مصنوعی: خداوند میگوید: «من تقدیر و تدبیر کردم و خلقت خود را محکم کردم و بر همه چیز حکم کردم. هر کس که از من راضی باشد، من هم از او راضیام و هر کس که راضی نباشد، من بر او خشمگین خواهم بود تا زمانی که او مرا ببیند.» و ادامه میدهد: «خداوند میگوید: خیر و شر را آفریدم. خوشا به حال آن کسی که برای خیر آفریده شده و کارهای نیک برای او آسان شده است، و واي بر کسی که برای شر آفریده شده و کارهای بد برای او آسان شده است. وای بر کسی که علت و چرایی این امور را بپرسد.»
هوش مصنوعی: یکی از پیامبران به مدت بیست سال در گرسنگی، برهنگی و سختیهای زیاد به سر برد و در این شرایط دعا میکرد، اما دعایش مستجاب نمیشد. وحی به او رسید که قبل از آنکه آسمان و زمین را بیافریند، تقدیر و قسمت تو چنین بود. آیا میخواهی که خلق آسمان و زمین و مدیریت عالم بر اساس خواسته تو باشد و آنچه که من حکم کردهام تغییر کند تا مطابق میل تو شود، نه طبق خواسته من؟ به عزت من اگر این فکر در دل تو خطور کند، نام تو را از دیوان نبوت محو خواهم کرد.
هوش مصنوعی: انس بیان میکند که به مدت بیست سال در خدمت رسول خدا (ص) بودم و هیچگاه از من نپرسید که چرا فلان کار را کردهام یا چرا فلان کار را نکردهام. اما زمانی که شخصی با من دشمنی میکرد، میگفت که اگر قضا و قدر بود، بیتردید چنین میکردی. سپس وحی به داوود (ع) نازل شد که ای داوود! تو میخواستی و من هم میخواستم، اما آنچه میخواهد من است که فقط همین تحقق مییابد. اگر تسلیم خواسته من شوی، آنچه تو میخواهی را برایت فراهم میکنم و در نهایت آنچه من بخواهم پیش خواهد آمد. عمر بن عبدالعزیز نیز گفت که شادی من در تقدیر الهی است و از این رو، از تقدیر چه باشد؟ وقتی از او سوال کردند که چه میخواهد، پاسخ داد: «هر آنچه که خدا قضا کرده است».
هوش مصنوعی: ابن مسعود میگوید: "آتش جهنم را بیشتر از این دوست دارم که چیزی بگویم که اگر نبود، کاش بود، یا چیزی که هست بگویم، کاش نبود." یکی از عابدان بنیاسرائیل سالها در عبادت تلاش کرد و در یک خواب دید که رفیقش در بهشت با فلان زن است. او به دنبال آن زن رفت تا ببیند چطور عبادت میکند، اما هیچ چیز جز واجباتی از قبیل نماز شب و روزهها ندید. از او پرسید: "کار تو چیست؟" او در ابتدا چیزی میگفت، ولی با اصرار فراوان به یاد آورد که یک ویژگی در او هست: "اگر در سختی و بیماری باشم، نمیخواهم در راحتی باشم؛ و اگر زیر آفتاب باشم، نمیخواهم در سایه باشم، و بالعکس. من راضیام به هر آنچه که او بکند." عابد وقتی این را شنید، بر سرش گذاشت و گفت: "این ویژگی نیست، بلکه خصلتی بسیار بزرگ است."
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.