بدان که محبت گوهری عزیز است و دعوی محبت آسان است، پس نباید که آدمی گمان برد که از جمله محبان است. ولکن محبت را نشان و برهان است. باید که از خود طلب کند و آن هفت است:
اول آن که مرگ را کاره نباشد. و رسول (ص) گفت، «هرکه دیدار خدای دوست دارد مرگ را کاره نباشد». بویطی یکی را از زاهدان گفت، «مرگ را دوست داری؟» توقف کرد.گفت، «اگر صادق بودی دوست داشتی». اما روا بود که محبت بود و کاره بود تعجیل مرگ را نه اصل مرگ را که زاد آن هنوز نساخته باشد تا ساخته کند و نشان آن بود که در ساختن زاد بی قرار بود.
علامت دوم آن بود که محبوب حق تعالی بر محبوب خویش ایثار کند و هرچه داند که سبب قربت وی است نزدیک محبوب فرو نگذارد و هرچه سبب بعد وی است از آن دور بود و این کسی بود که خدای را تعالی به همه دل دوست دارد، چنان که رسول (ص) گفت، «هرکه خواهد که کسی را بیند که خدای را به همه دل دوست دارد، گو در سالم نگر مولی حذیفه». پس اگر کسی معصیتی کند دلیل نکند بر آن که محب نیست، بل بر آن که دوستی وی به همه دل نیست، و دلیل بر این آن که نعیمان را چند بار حد بزدند به سبب شراب خوردن. یکی وی را لعنت کرد. رسول (ص) گفت، «لعنت مکن که خدای را و رسول را دوست دارد». و فضیل گفت که اگر تو را گویند خدای تعالی را دوست داری خاموش باش که اگر گویی نه، کافر شدی و اگر گویی دارم فعل تو با افعال دوستان نماند.
علامت سیم آن که همیشه خدای تعالی بر دل وی تازه بود و در آن مولع بود بی تکلف که هرکه چیزی دوست تر دارد ذکر آن بسیار کند و اگر دوستی تمام بود خود هیچ فراموش نکند، پس اگر دل به تکلف ذکر می باید داشت بیم آن است که محبوب وی آن است که ذکر او بر دل وی غالب است، پس باشد که دوستی خدای تعالی غالب نیست لکن دوستی وی غالب است که وی می خواهد که دوست دارد و دوستی دیگر است و دوستی دوستی دیگر.
علامت چهارم آن که قرآن را کلام وی است و رسول وی را و هرچه به وی منسوب است دوست دارد و چون دوستی قوی شد همه خلق را دوست دارد که همه بندگان وی اند، بلکه همه موجودات را دوست دارد که همه آفریده وی است، چنان که هر کسی را دوست دارد، تصنیف و خط وی دوست دارد.
علامت پنجم آن که بر خلوت و مناجات حریص باشد و آرزومند باشد که شب درآید تا زحمت عوایق برخیزد و وی به خلوت با دوستان مناجات کند، چون خواب و حدیث از خلوت به شب و روز دوست دارد، دوستی وی ضعیف بود. وحی آمد به داوود (ع)که یا داوود! با هیچ کس از خلق خدای انس مگیر که از من منقطع شوی، به تخصیص با دو کس: یکی آن که تعجیل کند در طلب ثواب و چون دیر به وی رسد کاهل شود. و دیگر آن که مرا فراموش کند و به حال خویش قناعت نماید و نشان آن بود که وی را با خود گذارم و در دنیاش حیران می درم. پس چون دوستی تمام بود به هیچ چیز دیگر انس نماند.
و در بنی اسرائیل عابدی به شب نماز خویش به زیر درختی بردی که مرغی خوش آواز آنجا بانگ می کرد. وحی آمد به رسول آن روزگار که وی را بگوی که به مخلوقی انس گرفتی، درجه ای از تو بیفتاد که به هیچ عمل بدان نرسی و گروهی در انس به وی در مناجات بدان درجه رسیده اند که آتش در دیگر جانب سرای افتاده است خبر نداشته اند، و یکی را به سبب علتی در نماز پای از وی ببریده اند، آگاه نشده است. وحی آمد به داوود (ع) که دروغ گفت کسی که دعوی دوست من کرد و همه بخفت. نه دوست دیدار دوست خواهد و هرکه مرا جوید من با وی ام. و موسی (ع) گفت، «یارب کجایی تا تو را طلب کنم؟» گفت، «قصد طلب کردی یافتی».
علامت ششم آن که عبادت بر وی آسان شود و ثقل آن از وی بیفتد. و یکی می گوید بیست سال خویشتن به جان کندن فرا عبادت داشتم، آنگاه بیست سال بدان تنعم کردم. و چون دوستی قوی شد هیچ لذت در عبادت نرسد، دشخوار چگونه باشد؟
علامت هفتم آن که همه بندگان مطیع وی را دوست دارد و بر همه رحیم و مشفق بود و همیشه عاصیان را و کافران را دشمن دارد، چنان که گفت، «اشداء علی الکافر رحماء بینهم». و یکی از پیغامبران پرسید که بارخدایا اولیا و دوستان تو کیند؟ گفت، «آنها که چنان که کودک بر مادر شیفته باشد به من شیفته باشند و چنان که مرغ پناه با آشیان دهد ایشان با ذکر من دهند و چنان که پلنگ خشمگین شود که به هیچ چیز باک ندارد، ایشان خشمگین شوند که کسی معصیتی کند».
این و امثال این علامت بسیار است. هرکه دوستی وی تمام بود همه در وی موجود بود و آن که در وی بعضی از این بود دوستی وی به قدر آن بود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: محبت چیزی بسیار ارزشمند است و ادعا کردن محبت آسان است. برای تشخیص محبت واقعی نیاز به نشان و برهانی است که شامل هفت علامت میشود:
1. **عدم ترس از مرگ**: افرادی که واقعاً خدا را دوست دارند، باید مرگ را دوست داشته باشند و برای دیدار خدا از آن بترسند.
2. **ایثار برای محبوب**: کسی که خدا را دوست دارد، باید برای رضایت او و نزدیک شدن به او ایثار کند و از چیزهایی که او را دور میکند پرهیز نماید.
3. **ذکر دائم خدا**: محبت به خدا باید در دل انسان تازه و زنده باشد و او باید به طور طبیعی خدا را یاد کند و نیازی به تکلف نداشته باشد.
4. **محبت به کلام خدا**: دوست داشتن قرآن و هر چیزی که به خدا مربوط میشود، نشان دیگری از محبت واقعی به خداست.
5. **علاقه به خلوت و مناجات**: انسان محب باید به خلوت و مناجات با خدا علاقهمند باشد و از شب برای عبادت و مناجات استفاده کند.
6. **آسانی عبادت**: عبادت باید برای او آسان و شیرین باشد و از آن لذت ببرد.
7. **محبت به بندگان خدا**: محبت واقعی شامل عشق به همه بندگان خدا و رحمت برای افراد با ایمان و همچنین دوری از عاصیان و کافران است.
این علامتها نشاندهنده عمق و کیفیت محبت انسان به خدا میباشد. اگر محبت واقعی باشد، همه این نشانهها در فرد وجود دارد.
هوش مصنوعی: محبت یک گوهر ارزشمند است و ادعای محبت آسان است، بنابراین نباید کسی فکر کند که حتماً از محبان است. محبت نشانه و دلیلی دارد که باید در خود جستجو کند و این نشانهها هفت مورد هستند.
هوش مصنوعی: نخست این که مرگ به خودی خود موضوعیت ندارد. رسول خدا (ص) فرمود: «هر کس که دوست دارد به دیدار خدا برسد، نباید مرگ را بترسد». یکی از زاهدان از بویطی پرسید: «آیا مرگ را دوست داری؟» بویطی لحظهای توقف کرد و گفت: «اگر صادق بودی، باید دوستش میداشتی». اما درست است که محبت به خدا وجود دارد و شخص نمیتواند تمایل به مرگ داشته باشد، بلکه باید در پی ساختن زاد و توشهای باشد که برای سفر به آن سوی مرگ لازم است. نشانه این امر هم، بیتابی او در ساختن زاد و توشهاش است.
هوش مصنوعی: علامت دوم آن است که محبوب الحق، باید برای محبوباش ایثار کند و هر چیزی که باعث نزدیکی و نزدیکی او به محبوبش میشود، هیچگاه از دست ندهد و هر چیزی که سبب دوری او از محبوبش است، از آن پرهیز کند. این افراد، کسانی هستند که خداوند را با تمام وجود دوست دارند. چنانکه پیامبر (ص) فرمودهاند: «اگر کسی میخواهد فردی را ببیند که خدا را به تمام دل دوست دارد، به سالم، مولی حذیفه نگاه کند». بنابراین، اگر شخصی مرتکب گناهی شود، این نشان نمیدهد که او محبت ندارد، بلکه تنها نشاندهنده این است که عشق او به خداوند کامل نیست. دلیل بر این موضوع آن است که نعیمان چند بار به خاطر نوشیدن شراب حد (تنبیه) خورده بودند و یکی از آنها را لعنت کردند. رسول خدا (ص) فرمود: «لعنت نکن، زیرا او خدا و رسولش را دوست دارد». و فضیل گفت: اگر کسی به تو بگوید که خداوند را دوست داری، باید ساکت بمانی؛ زیرا اگر بگویی نه، کافر شدهای و اگر بگویی بله، باید بدانید که اعمال تو با اعمال دوستان خدا مطابقت ندارد.
هوش مصنوعی: نشانهای که نشان میدهد خداوند همیشه در دل او تازه و زنده است، این است که او به طور طبیعی و بدون هیچ زحمتی، درباره چیزی که دوست دارد صحبت میکند. اگر عشق واقعی وجود داشته باشد، هیچگاه آن را فراموش نمیکند. اما اگر کسی بخواهد با زحمت درباره چیزی صحبت کند، ممکن است نشاندهنده این باشد که آن چیز محبوب او نیست، بلکه چیزی دیگر در دلش غالب است. به این ترتیب، ممکن است نشان دهد که عشق به خداوند در او غالب نیست، بلکه محبت به چیز دیگری در دل او حاکم است.
هوش مصنوعی: این جمله بیان میکند که علامت چهارم این است که خداوند کلام قرآن را دوست دارد، همچنین پیامبرش و هر چیزی که به او نسبت داده میشود. وقتی این محبت به شدت در دل او شکل گیرد، او تمام مخلوقات را دوست میدارد، زیرا همه بندگان او هستند. حتی او به همه موجودات عشق میورزد، چون همه آنها آفریدههای او هستند. مانند این که هر فردی را که دوست دارد، آثار و نوشتههای او نیز برایش محبوب است.
هوش مصنوعی: نشانه پنجم این است که فردی به خلوت و مناجات علاقهمند باشد و آرزو کند که شب فرابرسد تا از مزاحمتها رها شود و بتواند با دوستانش در خلوت گفتوگو کند. اگر کسی خواب و حرف زدن در خلوت را بیشتر دوست داشته باشد تا دوستی در روز، نشاندهنده ضعف در دوستی اوست. وحیای به داوود (ع) آمد که به او گفت: «ای داوود! با هیچکس از مردم پیوند دل نزن که از من دور نشوی، به جز با دو نفر: یکی کسی که در پی ثواب عجلهمند باشد و اگر دیر به او برسد، بیحوصله شود، و دیگری کسی که مرا فراموش کند و به حال خود راضی باشد. چنین فردی را به حال خود رها میکنم و در دنیا به حالتی سردرگم باقی میگذارد. اما وقتی دوستی واقعی وجود داشته باشد، هیچ چیز دیگری نمیتواند جایگزین آن شود.»
هوش مصنوعی: در میان بنی اسرائیل، عابدی در شب به زیر درختی رفت که پرندهای خوشخوان در آنجا آواز میخواند. بر او وحی فرستاده شد تا به او بگویند که به مخلوقی انس گرفته است و از درجهای از مقام خود کاسته است که نمیتواند با هیچ عمل دیگری به آن مقام دست یابد. گروهی نیز در انس و مناجات با آن مخلوق به درجاتی رسیدهاند که از آتش شعلهور در جانب دیگر خانه خود خبر ندارند و برخی دیگر به دلیل علتی، در نماز از پای درآمدهاند و از آن بیخبرند. وحی به داوود (علیهالسلام) نازل شد که کسی که ادعای دوستی با من دارد دروغ میگوید و همه در خواب هستند. هیچ دوستی نمیتواند دیدار دوستش را بخواهد و هرکس مرا جستجو کند، من با او هستم. موسی (علیهالسلام) نیز گفت: «پروردگارا، کجایی تا تو را طلب کنم؟» خداوند پاسخ داد: «اگر قصد طلب کردهای، یافتهای».
هوش مصنوعی: نشانه ششم این است که عبادت برای فرد آسان شود و احساس سنگینی از آن برداشته شود. یکی میگوید که بیست سال برای عبادت سختی کشیدم و پس از آن بیست سال از آن لذت بردم. وقتی دوستی عمیق شکل میگیرد، دیگر هیچ لذتی در عبادت نمیماند، پس دشواری عبادت چگونه خواهد بود؟
هوش مصنوعی: علامت هفتم این است که همه بندگان مطیع او را دوست دارند و او بر همه رحیم و مهربان است و همیشه با گناهکاران و کافرانی که معصیت میکنند دشمنی دارد. یکی از پیامبران از خداوند پرسید که اولیا و دوستان تو چه کسانی هستند؟ خداوند پاسخ داد: «آنها کسانی هستند که به من مانند کودکی که به مادرش عشق میورزد، عشق میورزند و همانند پرندهای که در جستجوی پناهگاهش است، به یاد من توجه دارند و مانند پلنگی که از خشم بیاعتنا به چیزی است، بر اثر معصیت دیگران خشمگین میشوند».
هوش مصنوعی: این و نشانههای مشابه آن بسیار زیاد است. هرکس که دوستی کامل و تمامعیاری نسبت به کسی داشته باشد، تمام ویژگیهای خوب آن شخص در او وجود دارد و اگر کسی فقط بخشی از این ویژگیها را داشته باشد، دوستی او به همان اندازه است که از آن ویژگیها برخوردار است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.