بخش ۱۱۱ - پیدا کردن سبب پوشیدگی معرفت حق تعالی
بدان که چیزی که شناختن وی متعذر شود از دو سبب بود: یکی آن که پوشیده باشد و روشن نبود. و دیگر آن که بغایت روشن باشد و چشم طاقت آن ندارد. و بدین سبب است که خفاش به زور هیچ نبیند و به شب بیند، نه از آن که به شب چیزها ظاهر است، لکن به روز بس ظاهر است و چشم وی ضعیف است. پس دشواری معرفت حق تعالی از روشنی است که از بس روشن است دلها طاقت دریافت آن نمی دارد و روشنی و ظهور حق تعالی بدان شناسی که قیاس کنی که اگر خطّی نبشته بینی یا جامه ای دوخته، هیچ چیز نزدیک تو روشن تر از قدرت و علم و حیوه و ارادت کاتب و یا درزی نباشد که این فعل وی این صفات را از باطن وی چنان روشن گرداند که علم ضروری حاصل آید.
اگر خدای تعالی در همه عالم یک مرغ بیش نیافریدی، هر که در وی نگریدی وی را کمال علم و قدرت و جلال صانع وی ضروری شدی که دلالت این از دلالت خط بر کاتب ظاهرتر است، ولکن هرچه در وجود است از آسمان و زمین و حیوان و نبات و سنگ و کلوخ بلکه هرچه آفریده است و در وهم و خیال آید همه یک صفت است که گواهی همی دهد بر جمال صانع. و از بسیاریِ دلیل و روشنی پوشیده است که اگر بعضی فعل وی بودی و بعضی نبودی آنگاه ظاهر بودی، چون همه یک صفت شد پوشیده شد.
و مثل این آن که هیچ چیز روشن تر از آفتاب نیست که همه چیزبه وی ظاهر شود، ولکن اگر آفتاب به شب فرو نشدی و یا به سبب سایه محجوب نشدی هیچ کس ندانستی که بر روی زمین مثلا نوری هست که جز سفیدی و سبزی و رنگهای دیگر ندیدندی. گفتندی پیش از این نیست. پس این که بدانستند که نور چیزی است بیرون الوان که الوان بدان پیدا شود از آن بود که به شب الوان پوشیده شد و در سایه پوشیده تر بود از آن که در آفتاب. پس از ضد وی را بشناختند؟
همچنین اگر آفریدگار را غیبت و عدم ممکن بودی، آسمان و زمین برهم اوفتادی و ناچیز شدی آنگاه وی را به ضرورت بشناختدی، لکن چون همه چیزها یک صفت است در شهادت و این شهادت بر دوام است و بس روشن است، پس از روشنی پوشیده شده است. و دیگر آن که در کودکی این در چشم قرار گرفته است. در وقتی که عقل این نبوه است که شهادت این بشنود. چون خو فرا کرد و الف گرفت پس از شهادت آگاهی نیابد مگر حیوانی غریب بیند یا بنایی غریب، آنگاه بی اختیار وی سبحان الله از دهان وی بجهد که شهادت آن آگاهی به دل وی دهد پس هرکه را چشم ضعیف نیست هرچه بیند از صنع او بیند نه از آن جنس که آسمان و زمین است، بلکه از آن بیند که صنع وی است، چنان که کسی که خطی بیند نه از آن روی که خبر است و کاغذ که این چنین کسی بیند که خط نداند بلکه از آن روی که خط منظوم است تا در وی کاتب را می بیند، چنان که در تصنیف منصف را بیند نه خط و چون چنین شد در هرچه نگر خدای را بیند که هیچ چیز نیست که نه صنع وی است، بلکه همه عالم تصنیف و صنعت وی است. اگر خواهی در چیزی نگری که نه از وی است و نه به وی ایت نتوانی، و همه به زبان فصیح که آن را زبان حال گویند گواهی می دهند به کمال و قدرت و جمال و عظمت وی، و از این روشنتر هیچ چیز نیست ولکن عجز خلق از این ضعف ایشان است.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به بررسی دشواری در شناخت حق تعالی میپردازد و دو دلیل عمده برای این دشواری را مطرح میکند: یکی عدم وضوح و پوشیدگی و دیگری شدت روشنایی که بعضی دلها تحمل آن را ندارند. مانند خفاش که در شب میبیند، ولی در روز نمیتواند، به این دلیل که چشمش برای نور روز ضعیف است.
نویسنده بر این باور است که شناخت حق تعالی به شدت روشنایی او وابسته است؛ بهطوریکه شناخت صفات او مانند علم و قدرت آنقدر واضح است که اگر در نظر یک مرغ یا هر موجود دیگری قرار بگیرد، به وضوح کمال صانع را درک میکند. وجودات و مخلوقات عالم نیز گواهی بر جلال و جمال حق تعالی میدهند، اما از آنجا که همه آنها یک صفت دارند، این وضوح گاهی میتواند پوشیدگی ایجاد کند.
به عنوان مثال، همانطور که نور خورشید در روز قابل مشاهده است اما به شب به گونهای دیگر درمیآید، شناخت حق تعالی نیز میتواند در شرایط خاصی روشنتر و در شرایط دیگر نتواند به آسانی درک شود. در نهایت، نویسنده بیان میکند که هر موجودی واقعیت و آفرینش الهی را بهطور واضح نشان میدهد و اگر انسانها درک درستی از این آفرینش داشته باشند، میتوانند به کمال و عظمت حق تعالی پی ببرند.
هوش مصنوعی: به دو دلیل ممکن است شناختن چیزی دشوار باشد: یکی این که آن چیز پنهان و نامشخص باشد و دیگری این که آنقدر واضح و روشن باشد که چشم طاقت دیدن آن را نداشته باشد. به همین دلیل، خفاش هیچ چیز را در روز نمیبیند و تنها در شب بینا است. این موضوع به این معنا نیست که در شب چیزها نا مشخصاند، بلکه در روز با وجود وضوح، چشم خفاش به علت ضعفش قادر به دیدن آنها نیست. بنابراین، آگاهی از وجود خداوند به دلیل روشنی و وضوحی است که از آن ناشی میشود و دلها قادر به تحمل آن نیستند. شناخت او آنچنان واضح است که اگر چیز سادهای مانند یک نوشته یا یک لباس دوخته را ببینید، هیچ چیز برای شما روشنتر از قدرت، دانش و اراده نویسنده یا درزی نیست که این کارها را انجام داده است. این صفات به وضوح از باطن آنها آشکار میشود و باعث میشود که شناختی ضروری از آن داشته باشید.
هوش مصنوعی: اگر خداوند تنها یک پرنده در کل جهان خلق کرده بود، باز هم هر کسی که به آن نگاه کند، به وضوح به علم و قدرت و عظمت خالق آن پی میبرد، این حقیقت به مراتب روشنتر از نشانههای نوشته بر کاغذ است. اما در حقیقت، هر چیزی که در جهان وجود دارد، از آسمان و زمین گرفته تا حیوانات و گیاهان و حتی سنگها و خاکها، همه گواهی بر زیبایی خالق دارند. اما به دلیل تنوع و کثرت آثار او، این نشانهها پنهان میشوند. اگر برخی از اعمال او وجود داشت و برخی دیگر نه، این مسائل روشنتر میبود، اما چون همه آفرینشها یک نشانه را بیان میکنند، درست به همین خاطر، این حقیقت کمتر مشهود است.
هوش مصنوعی: هیچ چیز نمیتواند به اندازهی آفتاب روشن باشد، زیرا همه چیز در نور آن نمایان میشود. اما اگر آفتاب در شب غروب کند یا به دلیل سایهها از دید پنهان شود، هیچکس نمیتواند درک کند که در دنیا نوری وجود دارد که فقط رنگهای سفید، سبز و دیگر رنگها را میبیند. آنها میگفتند که قبلاً نوری وجود نداشته است. سپس وقتی که رنگها در شب و سایهها پنهان شدند، درک کردند که نور موجود است و این رنگها به واسطهی آن نور ظاهر میشوند. بنابراین، آنها این را شناختند که شناخت نور در تضاد با تاریکی ممکن است.
هوش مصنوعی: اگر خداوند آنگونه نبود که وجودی داشته باشد، آسمان و زمین دچار آشفتگی میشدند و به زوال میرفتند. در این صورت، شناخت خداوند برای انسان ضروری میبود. اما همه چیز در جهان به نحوی گواه وجود اوست و این شهادت پابرجا و کاملاً واضح است. با این حال، درک این حقیقت برای بسیاری پوشیده مانده است. در دوران کودکی، انسان این معانی را درک میکند، زمانی که عقل او به توانایی درک این شاهدها نرسیده است. اما وقتی که رشد میکند و به آگاهی میرسد، ممکن است از دیدن امور عجیب و غریبی مثل حیوانات یا بناهای فریبنده، شگفتزده شود و ناگاه دهانش به ذکر «سبحان الله» باز شود، چرا که این تجربیات او را به خداوند رهنمون میشود. افرادی که بصیرت کافی دارند، هر آنچه را که میبینند، از خلق خدا میدانند نه صرفاً از آسمان و زمین، بلکه به عنوان آثار آفرینش او. همانطور که کسی که خطی میبیند، این را از عمق معنا درک میکند و نه تنها از ظاهر آن. اینگونه، در هر چیزی که نگاه کند، خداوند را میبیند و درمییابد که هیچ چیزی نیست که خلق او نباشد و همه جهان تجلی خلاقیت اوست. اگر بخواهی چیزی را بیابی که نه از اوست و نه به او، نخواهی توانست. همه موجودات به زبان حال، به کمال، قدرت، زیبایی و بزرگی او گواهی میدهند و هیچ چیزی روشنتر از این وجود ندارد، اما ناتوانی انسانها از درک این حقیقت، ضعف آنهاست.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.