بخش ۱۰۹ - فصل (چشم آخرت نه چون چشم دنیا بود)
همانا گویی که معرفت در دل بود و دیدار در چشم. این چگونه بود؟ بدان که دیدار را دیدار از آن گفته اند که به کمال رسیدن خیال بود. نه بدان که در چشم بود که اگر دیدار در پیشانی آفریدندی هم دیدار بودی. پس در جای وی آویختن فضول بود، بلکه چون لفظ دیدار آمده است و ظاهر آن چشم است باید که اعتقاد کنی که در آخرت چشم را اندر آن نصیب بود و بدانی که چشم آخرت نه چون چشم دنیا بود که این چشم جز به جهت نبیند و آن چشم بی جهت بیند.
و بیش از این روا نیست عامی را که از این گوید و بحث کند. که این بر قدر قوت وی نیست. که در درودگری کار بوزینه نیست. و هر دانشمند که رنج در فقه و حدیث و تفسیر برده است در این معنی هم عامی است و این نه کار وی است، بلکه آن که رنج در کلام برده است هم در حقیقت این عامی است، چه متکلم شحنه و بدرقه عامی است، تا آنجا که عامی اعتقاد کرده است وی به حدیث بر وی نگاه دارد و شر مبتدع از وی دفع می کند و راه آن در جدل بداند، اما معرفت خود گویی دیگر است و اهل آن گروهی دیگرند و چنین سخن نه در خور این کتاب است. آن اولیتر که بدین اقتصار کنیم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن، به موضوع معرفت و دیدار اشاره شده است. بیان شده که دیدار به معنای کمال خیال است و فقط به چشم مربوط نیست. اگر دیدار در پیشانی هم باشد، باز هم معنای واقعی خود را دارد. بنابراین، در آخرت، انسان نگاهی دارد که متفاوت از چشم دنیوی است، زیرا چشم دنیوی محدود به چیزهای خاصی است اما چشم آخرت بیمحدودیت خواهد بود. متن میگوید که بحث در این موضوع برای افراد عادی مناسب نیست و تنها کسانی که در دانشهای دینی مانند فقه و حدیث تلاش کردهاند میتوانند این موضوع را درک کنند. همچنین، اشاره میشود که معرفت واقعی ویژه گروه خاصی از افراد است و بحثهای عمیقتر در این زمینه در این کتاب مناسب نیست.
هوش مصنوعی: شناخت در دل نهفته است و دیدن تنها با چشم اتفاق میافتد. این چگونه ممکن است؟ باید دانست که دیدن به کمال رسیدن خیال است. به این معنا نیست که فقط در چشم وجود دارد، زیرا اگر دیدن در پیشانی هم قرار داده میشد، باز هم به عنوان دیدن در نظر گرفته میشد. بنابراین، جایگاه آن را نمیتوان بیدلیل در نظر گرفت. اما از آنجا که واژه دیدن به کار رفته و ظاهر آن به چشم اشاره دارد، باید به این باور باشی که در آخرت، چشم نیز نقشی خواهد داشت و باید بدانیم که چشم آخرت مانند چشم دنیا نیست؛ زیرا چشم دنیا فقط آنچه را که مشخص است میبیند، ولی چشم آخرت قدرت دیدن بدون محدودیت را دارد.
هوش مصنوعی: بیشتر از این نیست که افراد ناآگاه درباره این مسائل صحبت کنند و بحث کنند، زیرا این کار خارج از توانایی آنها است. مانند این است که در حرفهای که نیاز به مهارت خاصی دارد، شخصی بدون تجربه وارد شود. حتی دانشمندان و کسانی که در زمینه فقه، حدیث و تفسیر زحمت کشیدهاند، در این موضوع نیز ناآگاه هستند و این کار به آنها مربوط نیست. کسانی که در علم کلام کار کردهاند نیز در حقیقت ناآگاهاند، زیرا این افراد در واقع در کنار ناآگاهان قرار میگیرند. بهطوریکه ناآگاهان به آنها اعتقاد دارند و از آنها در برابر ستمگران حمایت میکنند، و آنها نیز تنها راه جدل را میدانند. اما معرفت واقعی موضوع دیگری است و افرادی که در این زمینه هستند گروهی دیگرند و چنین مباحثی برای این کتاب مناسب نیست. بنابراین، بهتر است که به همین مختصر بسنده کنیم.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.