بخش ۷۹ - پیدا کردن رخصت در پنهان داشتن معصیت
بدان که ظاهر کردن عبادت باشد که ریا بود، اما معصیت پنهان داشتن به همه وقتی روا بود به سبب هفت عذر:
عذر اول آن که خدای تعالی فرموده است که فسق و معصیت پنهان دارید و رسول (ص) گفت، «هرکه چیزی از فواحش بر وی برود باید که پرده حق تعالی بر آن نگاه دارد».
عذر دوم آن که چون در این جهان پوشیده بماند بشارتی بود که امید آن باشد که اندر آن جهان نیز پوشیده بماند.
عذر سیم آن که ترسد از ملامت مردمان دل وی مشغول شود و بر وی عبادت بشولیده گردد و دل وی پراکنده گردد.
عذر چهارم آن که دل از ملامت و مذمت رنجور شود و این طبع آدمی است و رنجور بودن از ملامت و حذر کردن از وی حرام نیست و برابر دشمن مذمت و محمدت از نهایت توحید است و هرکس بدان نرسد، اما طاعت کردن از بیم مذمت روا نبود که طاعت باید که به اخلاص باشد، و صبر کردن بر آن که حمد و ثنا نباشد آسان بود، اما صبر کردن بر مذمت دشوار بود.
عذر پنجم آن که ترسد که به وی قصد کنند و وی را برنجانند و شرع بدین رخصت داده است که اگر حد نیز بر وی واجب بود پنهان دارد و توبه کند، پس از شری دیگر حذر کردن روا باشد.
عذر ششم آن که شرم دارد از مردمان. و شرم محمود است و از ایمان است و شرم دیگر است و ریا دیگر.
عذر هفتم آن که ترسد که چون اظهار کند فاسقان به وی اقتدا کنند و در معصیت کردن دلیر شوند. چون بدین نیت ها پوشیده دارد معذور باشد و اگر نیتش آن بود تا خلق پندارند که وی مردی باورع است این ریا باشد و حرام بود، اما اگر کسی چنان بود که ظاهر و باطن وی برابر بود این درجه صدیقان است و این بدان باشد که اندر باطن هیچ معصیت نکند، اما چون کرده باشد اگر گوید که هرچه حق عزوجل می داند گو خلق نیز می دان و این از جهل بود و نشاید، بلکه سر حق تعالی نگاه داشتن واجب بود.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در این متن به دلیل پنهانداری معصیت و شرایطی که این کار را توجیه میکند، پرداخته شده است. بهطور کلی، ظاهر کردن عبادت تنها به خاطر تمایل به نمایش و ریا ناپسند است، اما پنهان نگه داشتن معصیت در شرایط خاص به هفت دلیل مجاز شمرده شده است:
1. خداوند دستور به پنهانداری معصیت داده و رسولالله نیز بر حفظ پرده الهی تاکید کرده است.
2. اگر معصیت در این دنیا پنهان بماند، امید است که در آخرت نیز پنهان بماند.
3. ترس از ملامت مردم میتواند موجب پراکندگی دل و اختلال در عبادت شود.
4. رنج از ملامت و صبر بر آن حرام نیست؛ زیرا سختی مذمت بر انسان دشوارتر از تحمل ستایش است.
5. فرد ممکن است از آسیب اقدامات دیگران بترسد و لازم است در چنین شرایطی پنهانکاری کند.
6. شرم از معصیت و نظارت دیگران جزو ایمان و فضایل است و نباید با ریا اشتباه شود.
7. اگر کسی نگران این باشد که دیگران بر معصیت او پیروی کنند، پنهانداری از او معذور است.
در نهایت، اگر کسی معصیت کند، نباید به دیگران بگوید که آنها نیز از آنچه خدا میداند، آگاهی دارند، چرا که این ناشی از جهل و نادرست است.
هوش مصنوعی: بدان که نشان دادن عبادت، نوعی ریا به حساب میآید، اما پنهان کردن معصیت در هر زمانی مجاز است به دلیل وجود هفت عذر مشخص.
هوش مصنوعی: اولین دلیل این است که خداوند متعال فرموده است که باید گناهان و نافرمانیها را پنهان کرد و پیامبر (ص) نیز فرمودند: «هرکسی که مرتکب فاحشی شود، باید پردهی خداوند بر آن نگاه داشته شود».
هوش مصنوعی: دلیل دیگری که وجود دارد این است که اگر در این دنیا چیزی پنهان بماند، نشانهای است که امید میرود در آن دنیا نیز همان طور پنهان باقی بماند.
هوش مصنوعی: اگر کسی از انتقاد و سرزنش مردم بترسد، دل او مشغول خواهد شد و نمیتواند به عبادت و پرستش خداوند به خوبی بپردازد. این ترس باعث میشود که دل او پراکنده و ناآرام شود.
هوش مصنوعی: نوعی عذر دیگر این است که انسان از ملامت و سرزنش رنج میبرد و این جزء طبیعت بشر است. احساس رنج از سرزنش و تلاش برای دوری از آن، اشکالی ندارد و در برابر دشمن، ملامت و ستایش از نشانههای عمیق توحید محسوب میشود. هر کسی که به این درک نرسد، از دیگران متفاوت است. اما انجام کارها تنها به دلیل ترس از سرزنش مناسب نیست؛ زیرا اطاعت باید با اخلاص باشد. صبر بر اشتیاق و تحسین دیگران آسانتر از صبر بر سرزنش است و این موضوع چالشبرانگیزتر است.
هوش مصنوعی: عذر پنجم این است که فرد احساس ترس میکند که ممکن است به او آسیب بزنند و او را آزار دهند. شرع به او اجازه داده که اگر مجازات نیز بر او واجب باشد، آن را پنهان کند و توبه کند. بنابراین، دوری از قوانین دیگر جایز است.
هوش مصنوعی: عذر ششم این است که شخص از مردم خجالت میکشد. این نوع خجالت خوب است و نشانه ایمان است، اما نوع دیگری از شرم وجود دارد که ریاکاری محسوب میشود.
هوش مصنوعی: یکی از دلایل اینکه فردی ممکن است از بیان باورها یا عقاید خود بترسد این است که نگران است که افراد فاسد، شخص را الگو قرار دهند و در نتیجه در مرتکب شدن به گناه جسور شوند. اگر او این نیت را داشته باشد و به همین خاطر از بیان حقیقت خودداری کند، در این صورت معذور است. اما اگر هدف او این باشد که دیگران او را مردی با تقوا تصور کنند، این عمل ریا محسوب میشود و جایز نیست. در عوض، اگر کسی باشد که ظاهر و باطن او یکی باشد، به مرتبه صدق و راستگویی دست یافته است. این به آن معناست که در باطن خود هیچ گناهی نمیکند. اما اگر شخصی در باطن مرتکب گناه شده باشد و بگوید که هرچه خداوند میداند، دیگران هم میدانند، این ناشی از نادانی است و جایز نیست؛ بلکه ضروری است که حقایق الهی را محفوظ نگه دارد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.