بخش ۵۵ - پیدا کردن آفات طمع و حرص و فایده قناعت
بدان که طمع از جمله اخلاق مذموم است و مذلت اندر حال نقد بود و خجلت به آخر کار چون طمع برنیاید و بسیار اخلاق بد از وی تولد کند که هرکه به کسی طمع دارد با وی مداهنت کند و نفاق کند و به عبارت ریا کند و بر استخفاف و باطل وی صبر کند. و آدمی را حریص آفریده اند که بدان که دارد هرگز قناعت نکند و جز به قناعت از حرص و طمع نرهد.
و رسول (ص) گفت، «اگر آدمی را دو وادی پر زر بودی، وادی سیم خواهد و جز خاک اندرون آدمی پر نگرداند». و گفت،(ص) «همه چیز از آدمی پیر گردد الا دو چیز. امید زندگانی و دوستی مال». و گفت، «خنک آن کسی است که راه اسلام به وی نمودن و قدرت کفایت به وی دادند و بدان قناعت کرد». و گفت، «روح القدس در من دمید که هیچ بنده ای نمیرد تا روزی وی به تمام نرسد. از خدای تعالی بترسید و طلب دنیا به آهستگی کنید» یعنی مبالغت بر حرص مکنید و از حد مبرید.
و گفت، «از شبهات ها حذر کن تا عابدترین خلق باشی و به آنچه داری قناعت کن تا شاکرترین خلق تو باشی و خلق را آن پسند که خود را پسندی تا مومن باشی» و عوف بن مالک رحمهم الله گفت، «نزدیک رسول (ص) بودیم هفت یا هشت کس، گفت، «بیعت بکنید با رسول خدای»، گفتیم، «بر چه بیعت کنیم؟» گفت، «بیعت بکنید که خدای را بپرستید و پنج نماز به پای دارید و هرچه فرماید به سمع و طاعت پیش روید» و یک سخن آهسته گفت، «و از هیچ کس سوال مکنید» و این قوم پس از آن چنان بودند که اگر تازیانه ای از دست ایشان بیفتادی فراکس نگفتندی که به من ده و موسی (ع) گفت، «یارب از بندگان تو که توانگرتر؟» گفت، «آن که قناعت بکند بدانچه من بدهم». گفت، «که عادلتر؟» گفت، «آن که انصاف از خود بدهد».
و محمد بن واسع رحمهم الله نان خشک در آب کردی و می خوردی و می گفتی که هرکه بدین قناعت کند از همه خلق بی نیاز بود. ابن مسعود رحمهم الله گفت، «هر روز فرشته منادی کنند که یا پسر آدم! اندکی که تو را کفایت بود بهتر از بسیاری که تو را کفایت نبود و از آن بطر و غفلت بود». و سمیط بن عجلان گوید که شکم تو به دستی دربدستی بیش نیست. چرا باید که تو را به دوزخ برد؟ و در خبر است که حق تعالی می گوید، «یابن آدم! اگر همه دنیا تو را دهم نصیب تو از آن جز قوتی نخواهد بود. چون بیش از قوت ندهم و مشغله و حساب بر دیگران نهم چه نیکوئی بیش از آن بود که با تو کرده باشم؟» و یکی از حکما می گوید، «هیچ کس به رنج صبورتر از حریص مطمع نبود و هیچ کس را عیش خوشتر از قانع نبود و هیچ کس اندوهگین تر از حسود نبود و هیچ کس سبکبارتر از آن کس نبود که به ترک دنیا بگوید و هیچ کس پشیمانتر از عالم بدکردار نبود.
شعبی همی گوید که صیادی گنجشکی بگرفت. گفت، «مرا چه خواهی کرد؟» گفت، «بکشم و بخورم». گفت، «از خوردن من چیزی نیاید. اگر مرا رها کنی سه سخن به تو آموزم که تو را بهتر است از خوردن من». گفت، «بگوی». مرغ گفت، «یک سخن در دست تو بگویم و یکی آن وقت که مرا رها کنی و یکی آن وقت که بر کوه شوم». گفت، «اول بگو»، گفت، «هرچه از دست تو بشد بدان حسرت مخور». رها کرد و بر درخت نشست. گفت، «دیگری بگوی». گفت، «محال هرگز باور مکن» و پرید و بر سر کوه نشست و گفت، «ای بدبخت! اگر مرا بکشتی اندر شکم من دو دانه مروارید بودی و هر یکی بیست مثقال. توانگر شدی که هرگز درویشی به تو راه نیافتی». مرد انگشت در دندان گرفت و دریغ و حسرت همی خورد. گفت، «باری سیم بگوی» گفت، «تو آن دو سخن فراموش کردی، سیم چه کنی؟ تو را گفتم بر گذشته اندوه مخور و گفتم محال باور مکن، بدان که پر و بال و گوشت من ده مثقال نباشد. اندر شکم من دو مروارید چهل مثقال چگونه صورت بندد و اگر بودی چون از دست تو بشد غم خوردن چه فایده؟» این بگفت و بپرید.
و این مثل برای آن گفته همی آید تا معلوم شود که چون طمع پدید آید همه محالات باور کند. و ابن السماک رحمهم الله گوید، «طمع رسنی است بر گردن و بندی است بر پا. رسن از گردن خود بیرون کن تا بند از پای برخیزد».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: طمع یکی از ویژگیهای ناپسند اخلاقی است که منجر به ذلت و خجالت انسان میشود، بهویژه زمانی که انسان به چیزی که میخواهد نرسد. طمع باعث ایجاد اخلاق ناپسند دیگری مانند ریا و نفاق میشود و انسان را به حرص وامیدارد. پیامبر اسلام (ص) فرمود که حتی اگر فردی دو وادی پر از طلا داشته باشد، باز هم خواهان بیشتری خواهد بود. او همچنین توصیه کرد که به قناعت رضایت دهیم و از حرص دوری کنیم.
از نظر اخلاقی، قناعت از اصول مهمی است که به انسان آرامش و شکرگزاری میدهد و به او اجازه میدهد تا از آنچه دارد راضی باشد. همچنین در داستانی از صیاد و گنجشک بیان میشود که طمع انسان را به اشتباهات و حسرت میاندازد. در کل، متن به ما یادآوری میکند که طمع زیانآور است و بهتر است به قناعت و شکرگزاری پرداخته و از حرص دوری کنیم.
هوش مصنوعی: طمع یکی از صفات ناپسند است که به احساس ذلت و شرم میانجامد زمانی که نتیجه مطلوب به دست نیاید. این ویژگی میتواند منجر به بروز دیگر صفات منفی شود. افرادی که به دیگران طمع میورزند، ناگزیر از مداهنت و نفاق هستند و این کارها را با ریا همراه میکنند. همچنین برای ساکت ماندن در برابر بیاحترامی و نادرستی دیگران تلاش میکنند. انسان به گونهای آفریده شده که هیچگاه از آنچه دارد راضی نیست و تنها با رضایت و قناعت میتوان از حرص و طمع دور ماند.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) فرمودند: «اگر کسی دو دره پر از طلا داشته باشد، دلش به داشتن یک دره نقره میخواهد و هیچ چیز نمیتواند دل او را از خاک سیراب کند». ایشان همچنین بیان کردند: «تنها دو چیز در انسان پیر نمیشود: امید به زندگی و عشق به مال». ایشان افزودند: «خوشا به حال کسی که راه اسلام به او نشان داده شده و توان کافی برای زندگی به او داده شده و به آن قناعت کرده است». همچنین فرمودند: «روح القدس به من الهام کرد که هیچ بندهای نمیمیرد تا روزیاش به او برسد. پس از خدا بترسید و به آرامی دنیا را طلب کنید» یعنی در حرص و طمع کردن زیادهروی نکنید و از حد نگذرید.
هوش مصنوعی: او گفت: «از تردیدها دوری کن تا عابدی بهترینی باشی و به آنچه داری راضی باش تا سپاسگزارترین مردم باشی و مردم را همان چیزی را بپسند که خودت می پسندی تا مؤمن باشی.» عوف بن مالک رحمهم الله گفت: «ما نزد رسول خدا (ص) هفت یا هشت نفر بودیم. او گفت: "با رسول خدا بیعت کنید." پرسیدیم: "برای چه بیعت کنیم؟" او گفت: "بیعت کنید که خدای را بپرستید، پنج نماز را به پا دارید و هرچه او بفرماید بشنوید و اطاعت کنید." سپس به آرامی گفت: "و از هیچکس سوال نکنید." و آن قوم بعد از این، چنان بودند که اگر تازیانهای از دستشان می افتاد، هیچکدام نمیگفتند: "به من بدهید." و موسی (ع) گفت: "پروردگارا، از بندگانت کسی که توانگرتر است کیست؟" گفت: "کسی که به آنچه من میدهم قناعت کند." سپس پرسید: "کسی که عادلتر است کیست؟" گفت: "کسی که از خود انصاف دهد."
هوش مصنوعی: محمد بن واسع میفرمود که نان خشک را در آب خیس میکرد و میخورد و میگفت هر که با این قناعت کند، از همه مردم بینیاز خواهد بود. ابن مسعود میگفت هر روز فرشتهای ندا میدهد که ای فرزند آدم! آنچه برای تو کافی است، بهتر از فراوانی است که به تو نخواهد رسید و باعث غفلت و بیخبر بودن میشود. سمیط بن عجلان میگفت که شکم تو بیش از یک دست نمیگیرد، پس چرا باید تو را به دوزخ ببرند؟ همچنین در اخبار آمده که خداوند میفرماید: ای فرزند آدم! اگر همه دنیا را به تو بدهم، سهم تو از آن فقط قوتمان خواهد بود. چون چیزی جز قوت نمیتوانم به تو دهم و مشغله و حساب بر دیگران بگذارم، چه خوبی بیشتر از آن است که با تو انجام دادهام؟ یکی از حکما نیز میگوید هیچ کسی به رنج صبورتر از حریص و هیچ کسی در خوشی خوشتر از قانع و هیچ کسی اندوهناکتر از حسود و هیچ کسی سبکبارتر از کسی که دنیا را ترک کند و هیچ کسی پشیمانتر از عالمی که بدی کند، نیست.
هوش مصنوعی: روزی صیادی یک گنجشک را گرفت و از او پرسید که چه کار میخواهی با من کنی؟ گنجشک پاسخ داد که قصد دارد او را بکشد و بخورد. گنجشک گفت که از خوردن او فایدهای نخواهد بود و اگر او را رها کند، سه نکته به او یاد خواهد داد که برایش بهتر از خوردن خودش خواهد بود. صیاد راضی شد و از او خواست که اولین نکته را بگوید. گنجشک گفت که نباید برای چیزهایی که از دست رفتهاند حسرت خورد. بعد از رها شدن، گنجشک بر درخت نشست و خواست نکته دوم را بگوید. او گفت که هیچ چیزی غیرممکن را باور نکن. سپس به بالای کوه پرواز کرد و ادامه داد که اگر صیاد او را میکشت، در شکمش دو دانه مروارید وجود داشت که هرکدام ارزشی بالا داشتند و با این دو مروارید میتوانست ثروتمند شود. صیاد از حسرت به دندانهایش فشار میآورد و غصه میخورد. گنجشک گفت که دیگر نکته را بگوید، ولی به او یادآوری کرد که نکات قبلی را فراموش نکند. او گفت که نباید بابت گذشته افسوس بخورد و چیزهای غیرممکن را باور کند، زیرا خود او به اندازه ده مثقال وزن دارد و در شکمش چگونه میتوانست دو مروارید چهل مثقالی وجود داشته باشد؟ و در نهایت این را گفت و پرواز کرد.
هوش مصنوعی: این مثال برای آن بیان شده است که نشان دهد وقتی طمع در دل انسان ایجاد میشود، او به راحتی تمام چیزهای غیرممکن را قبول میکند. ابن السماک، عالم و دانشمند، میگوید که «طمع مانند ریسمانی است که به گردن انسان آویزان است و همچنین به مانند بندی است که به پا بسته شده است. اگر ریسمان را از گردن خود برداری، بند پا نیز آزاد میشود».
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.