اما فایده های مال دو قسم است: یکی دنیاوی و این را به شرح حاجت نبود که همه کس شناسد و دیگر دینی است و آن سه نوع است:
نوع اول آن است که بر خویشتن نفقه کنی یا اندر عبادت یا اندر ساز عبادت. اما عبادت چون حج و غزا بود که مالی که بر خویشتن به کار برد، اندر عین عبادت بود. و اما آنچه اندر ساز عبادت بود نان جامه و قدر کفایت بود که بدان قوت عبادتها و فراغت همه عبادتها حاصل آید که هرچه جز بدان به عبادت نتوان رسید آن نیز عین عبادت بود و هرکه را قدر کفایت نبود همه روز به تن و به دل به طلب کفایت مشغول بود و از عبادت که لبالب آن ذکر و فکر است بازماند، پس قدر کفایت که برای فراقت عبادت بود و از فواید دین بود و از جمله دنیا نباشد و این در نیت و اندیشه بگردد تا قبله دل چه بود. اگر قبله فراغت راه آخرت بود قدر کفایت زاد راه بود و هم از راه بود.
شیخ ابوالقاسم گرگانی رحمهم الله را ضیاعی بود حلال که از آن کفایت وی آمدی. یک روز غله آورده بودند. از خواجه ابوعلی فارمدی رحمهم الله شنیدم که از آن غله یک مشت برگرفت و گفت این با توکل بیشتر متوکلان عوض نکنم و به حقیقت این کسی شناسد که به مراقبت دل مشغول بود که بداند که فراغت از کفایت چه مددها دهند در رفتن راه دین را.
نوع دوم آن که به مردمان دهند. و این چهار قسم بود:
قسم اول صدقه بود و ثواب آن و برکات دعای درویشان و همت ایشان و خشنودی ایشان اندر دین و دنیا بزرگ بود و کسی که مال ندارد از این عاجز بود.
قسم دوم مروت باشد که میزبانی کند با برادران، اگرچه توانگر بودند. نیکویی کند و هدیه دهد و مواسات کند و به حق مردمان قیام کند و رسمها به جای آورد که این اگرچه با توانگران بود محمود باشد و صفت سخا بدین حاصل آید و سخا بزرگترین اخلاق است چنان که مدح وی بیابد.
قسم سیم آن که عرض خویش بدان نگاه دارد، چنان که مثلا به شاعر دهد، به عوان دهد و به کسانی که به وی طمع دارند و اگر ندهد زبان دراز کنند و غیبت گویند و فحش دهند. و رسول (ص) گفته است، «هرچه بدان عرض خویش از زبان بدگویان نگاه دارند آن صدقه ای بود که راه غیبت و فحش بر ایشان بسته بود. آفت دلمشغولی بدان از خویشتن بازداشته بود که اگر نکند باشد که وی نیز اندر مکافات آید و عداوت نیز دراز شود و این نیز جز به مال نتوان کرد.
قسم چهارم آن که به کسانی دهد که خدمت وی کنند که هرکس که همه کارهای خویش به دست خویش کند چون رفتن و شستن و پختن و خریدن و ساختن و غیر آن، همه روزگار وی بشود. و فرض عین هرکسی آن است که دیگری بدان قیام نتوان کرد و آن ذکر و فکر است و هرچه نیابت را بدان راهی است روزگار بدان ببردن دریغ بود که عمر مختصر است و اجل نزدیک و راه سفر آخرت دراز و زاد وی بسیار باید. و هر نفسی غنیمتی بزرگ است به هیچ کار که از آن گریز بود مشغول نباید بود و این جز به مال راست نیاید که اندر وجه خدمتکاران کند تا این رنجها از وی بازداند. و کارها به نفس خویش سبب ثواب بود ولیکن این کار کسی بود که درجه وی چنان باشد که طاعت وی به تن باشد نه به دل، اما کسی که اهل معاملت بود به طریق علم، وی باید که دیگری کند تا سبب فراغت وی بود به کاری که عزیز از آن بود که به تن کند.
نوع سیم آن بود که به کسی معین ندهد ولیکن خیرات عام کند، چون پلها و رباطها و مساجد و بیمارستان و وقف بر درویشان و غیر این، خیرات عام بود و روزگار دراز بماند و دعا و برکت از پس مرگ وی همی رسد. و این نیز جز به مال نتوان کرد. این است فواید مال اندر دین.
اما فواید وی اندر دنیا پوشیده نیست که بدان عزیز بود و مکرم شود و از خلق بی نیاز بود و خلق به وی حاجتمند باشند و دوستان و برادران بسیار به دست آورد و در دل همگان محبوب بود و به چشم حقارت به وی ننگرند و امثال این.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: مال، دارای فایدههایی است که به دو دسته دنیوی و دینی تقسیم میشود. فایدههای دنیوی شامل احترام و نیازمندی دیگران به فرد است. در مورد فایدههای دینی، این فایدهها به سه دسته تقسیم میشوند:
1. **نفقه بر خویشتن**: شامل هزینههایی است که در عبادت یا برای فراهم کردن شرایط عبادت صرف میشود. این هزینهها به گونهای انجام میشود که باعث تسهیل در عبادتها گردد.
2. **کمک به دیگران**: این دسته نیز به چهار قسمت تقسیم میشود:
- صدقه دادن که به دعای درویشان و برکت میانجامد.
- مروت و همدلی با دیگران به ویژه برادران و دوستان.
- حفظ آبرو و عرض اجتماعی با دادن هدایا و کمک به دیگران.
- کمک به خدمتکاران برای راحتی در انجام کارها.
3. **خیرات عام**: این شامل سرمایهگذاری در پروژههای عمومی مانند ساخت پلها و مساجد است که پس از مرگ نیز ادامه دارد و به عنوان عمل خیری برای فرد محسوب میشود.
در نهایت، فایدههای مال در دنیا، شامل احترام و محبت مردم و نیاز دیگران به فرد میباشد.
هوش مصنوعی: فایدههای مال به دو دسته تقسیم میشود: یکی فایدههای دنیوی که نیاز به توضیح خاصی ندارد و همه با آن آشنا هستند، و دیگری فایدههای دینی که خود به سه نوع مختلف تقسیم میشود.
هوش مصنوعی: نوع اول این است که انسان بر خود هزینه کند، یا در انجام عبادت یا در تهیه وسایل مربوط به عبادت. عبادتهایی مانند حج و جهاد که در واقع مالی که برای خود خرج میکند، خود به نوعی عبادت محسوب میشود. اما آنچه به تهیه وسایل عبادت مربوط میشود، مانند نان و لباس و نیازهای کافی است که باعث میشود انسان توانایی انجام عبادتها را داشته باشد و از تمام مشغلهها آزاد باشد. اگر کسی به اندازه کافی مایحتاج نداشته باشد، روزش را در جستجوی این مایحتاج میگذراند و از ذکر و فکر در عبادات عقب میماند. بنابراین، داشتن نیازهای کافی که برای راحتی در عبادت ضروری است، از فواید دین به شمار میآید و به دنیای مادی مربوط نمیشود. این نکته بستگی به نیّت و فکر فرد دارد که هدف او چیست. اگر هدف او از راحتی آخرت باشد، مایحتاج ضروری، توشهاش برای سفر به آن دنیاست و به نوعی راهی نیز برای رسیدن به آن هدف محسوب میشود.
هوش مصنوعی: شیخ ابوالقاسم گرگانی رحمه الله دارای مزرعهای حلال بود که به اندازه کافی نیازهایش را تأمین میکرد. یک روز که غلهای آورده بودند، او از خواجه ابوعلی فارمدی رحمه الله شنید که یک مشت از آن غله را برداشت و گفت که این را به خاطر توکل بیشتر متوکلان عوض نمیکنم. در واقع، او کسی را میشناخت که با دقت و توجه به دل، متوجه بود که چه مقدار از این کفایت میتواند در مسیر دین کمک کند.
هوش مصنوعی: نوع دوم این است که به مردم عطا شود. این شامل چهار دسته است:
هوش مصنوعی: نخستین نوع صدقه، ثواب و برکاتی دارد که از دعاهای درویشان و تلاشهای آنان ناشی میشود و این موضوع در دین و دنیای افراد اهمیت زیادی دارد. اما افرادی که از نظر مالی در مضیقه هستند، نمیتوانند به این امور بپردازند.
هوش مصنوعی: قسمت دوم مروت این است که انسان باید به مهماننوازی با برادران خود بپردازد، حتی اگر آنها ثروتمند باشند. باید کارهای نیک انجام دهد، هدیه دهد و در برابر حقوق دیگران قیام کند و آداب و رسوم را رعایت کند. حتی اگر با افراد توانگر باشد، این عمل شایسته و محمود خواهد بود و صفت سخاوت به این شکل به دست میآید. سخاوت بزرگترین صفت اخلاقی است و در نتیجه انسان را مدح میکنند.
هوش مصنوعی: افرادی که مقام و موقعیت خود را حفظ میکنند، گاه به افراد خاصی، مانند شاعران یا کسانی که از آنها توقع دارند، کمک میکنند. در غیر این صورت ممکن است زبان به انتقاد و غیبت باز کنند و به آنها توهین کنند. پیامبر (ص) فرمودهاند هر مقدار از زبان بدگویان خود را محافظت کنند، مانند صدقهای است که راه غیبت و توهین را بسته و از مشکلات روحی جلوگیری میکند. این خودداری از آسیبرساندن به خود باعث میشود که فرد توانسته باشد از مشکلات بالاتر برود و عداوت و کینهها کم شود، و برای این کار تنها راه حل مالی وجود دارد.
هوش مصنوعی: قسمت چهارم مربوط به کسانی است که به خدمت خداوند میپردازند. هر کسی که همه کارهای خود را به تنهایی انجام دهد، مثل رفتن، شستن، پختن، خریدن و ساختن، تمام وقتش صرف این کارها میشود. وظیفه هر فرد به گونهای است که دیگران نمیتوانند به جای او آن را انجام دهند، و این مربوط به ذکر و تفکر است. زمان بسیار محدود است و مرگ نزدیک است، بنابراین سفر به آخرت دراز است و انسان نیاز دارد آمادگی لازم را داشته باشد. هر لحظه ای دارای ارزش بالایی است و نباید به کارهایی که مانع از ذکر و یاد خداوند میشود، مشغول شد؛ تنها میتوان از طریق مال و ثروت به خدمتکاران کمک کرد تا این مشکلات را از سر راه خود بردارند. انجام اعمال نیک به خودی خود ثواب دارد، اما برخی افراد باید به خاطر موقعیت خود به دیگران واگذار کنند که کارهایی را انجام دهند که به تنهایی انجام دادن آنها برایشان دشوار است.
هوش مصنوعی: سیم و پول باید به گونهای خرج شود که به افراد خاصی تعلق نگیرد، بلکه باید در کارهای خیر عمومی صرف شود. این کارها شامل ساخت پلها، رباطها، مساجد، بیمارستانها و اهدای کمک به درویشان و کارهایی از این قبیل است که برای عموم مردم مفید خواهد بود. این نوع خیرات همیشگی خواهد بود و اثرات نیک و دعاهای مردم پس از فوت فرد باقی میماند. توجه به این نکته که انجام این کارها تنها از طریق مال ممکن است، بسیار مهم است. اینها فواید مالی در زندگی دینی هستند.
هوش مصنوعی: فواید او در دنیا پنهان نیست؛ به طوری که عزیز و محترم میشود، از مردم بینیاز میگردد و مردم به او نیازمند میشوند. او دوستان و برادران زیادی پیدا میکند و در دل همه محبوب است. هیچ کس به او با نگاه حقارت نمینگرد و از این قبیل ویژگیها.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.