بدان که شاخه های دنیا بسیار است و یکی از شاخه های وی مال و نعمت هاست و یکی جاه و حشمت و هم شاخه های دیگر دارد، اما فتنه مال عظیم است و عظیم ترین فتنه وی است و خدای سبحانه و تعالی وی را عقبه خوانده است و گفته است، «فلا اقتحم العقب و ما ادریک ما العقبه؛ فک رقبه او اطعام فی یوم ذی مسغبه» و هیچ عقبه سخت تر از این نیست از آن که از وی چاره نیست که وی با آن که سبب قضای شهوت است زاد آخرت است که از قوت و لباس و مسکن چاره نیست و این عین مال است و به مال به دست توان آورد، پس اندر نایافت وی صبر نیست و اندر وی سلامت نیست. اگر نباشد درویشی بود که از وی به وی بیم کفر است و. اگر باشد توانگری باشد که اندر وی خطر بطر است و درویش را دو حالت است یکی حرص و یکی قناعت. و قناعت محمود است و حریص را دو حالت است یکی طمع به مردمان و یکی کسب به دست خویش این محمود است و توانگر را نیز دو حالت است یکی بخل و امساک و دیگر دادن و سخاوت کردن و دهنده را دو حالت است یکی اسراف و دیگر اقتصار. و از این دو حالت یکی مذموم است و بدان دیگر آمیخته است و شناختن این هم مهم است. اندر جمله، مال از فایده و از آفات خالی نیست و فریضه است هردو را به شناختن تا از آفات وی حذر کنند و طلب وی به قدر فایده وی کنند.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت و فتنه مال و نعمتها در زندگی بشر بحث میکند. مال یکی از شاخههای دنیا است که میتواند به عنوان یک آزمایش بزرگ در نظر گرفته شود. خداوند آن را «عقبه» خوانده و بر سختی آن تأکید نموده است. این فتنه به ویژه از این جهت دشوار است که به تأمین نیازهای روزمره مرتبط است و انسان را در معرض امتحان قرار میدهد.
در اینجا به دو گروه از افراد اشاره شده است: درویشها و توانگران. درویشها ممکن است در دو حالت حرص و قناعت قرار گیرند که قناعت مورد احترام است، حال آنکه حریص ممکن است به طمع دیگران دچار شود. توانگران نیز دو حالت بخل و سخاوت دارند که بخیل condemned و بخشنده مورد ستایش است.
در نهایت، متن بر اهمیت شناخت آفات و فواید مال تأکید دارد تا انسان بتواند از آسیبهای آن در امان باشد و به مقدار نیاز خود به آن بپردازد.
هوش مصنوعی: در دنیا بسیاری از جنبهها وجود دارد که یکی از آنها مال و ثروت است و جنبه دیگری نیز قدرت و موقعیت اجتماعی است. البته فتنه و آزمایش ناشی از مال بسیار بزرگ و خطرناک است و خداوند آن را به عنوان چالشی معرفی کرده است. هیچ چالشی سختتر از این وجود ندارد، زیرا به دست آوردن مال ضروری است و به طور مستقیم با نیازهای زندگی مربوط میشود. صبر در مواجهه با این فتنه و آزمایش ممکن است دشوار باشد و خطراتی نیز در آن نهفته است. درویشی که با فقر دست و پنجه نرم میکند، ممکن است به کفر بیفتد و توانگری که مال و ثروت دارد، در معرض خطر اسراف و طغیان قرار دارد. درویش میتواند یا حریص باشد یا قانع؛ که قناعت ستوده شده است. حال حریص نیز ممکن است به دو حالت طمع به دیگران و کسب از راههای صحیح دچار شود. توانگر نیز دو حالت دارد؛ بخیل باشد یا بخشنده. بخشنده هم ممکن است دچار اسراف یا اقتصاد باشد. بنابراین، شناخت این حالات اهمیت زیادی دارد و هیچیک از آنها خالی از فایده و آفت نیست. شناخت این آفات و تلاش برای محدود کردن خواستهها به اندازه فایده آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.