بخش ۳۱ - پیدا کردن رخصت به غیبتها به عذرها
بدان که غیبت حرام است همچون دروغ و جز برای حاجت مباح نشود. و این شش عذر است:
عذر اول تظلم که پیش قاضی و سلطان بکند و این روا باشد و یا اندر پیش کسی از وی معاونت همی خواهد. مظلوم را نشاید که اندر پیش کسی که از وی فایده ای نخواهد بود ظلم ظالم حکایت کند. یکی اندر پیش ابن سیرین ظلم حجاج حکایت کرد، وی گفت، «حق تعالی انصاف حجاج از کسی که وی را غیبت همی کند همچنان بستاند که انصاف مردمان از حجاج».
عذر دوم آن که جایی فساد همی بیند فرا کسی بگوید که قادر بود که حسبت کند و از آن بازدارد. عمر رضی الله عنه بر طلحه یا عثمان بگذشت و سلام کرد. جواب نداد. به ابوبکر صدیق رضی الله عنه گله کرد تا وی را اندر آن سخن گفت و این را غیبت نداشتند.
عذر سیم فتوی پرسیدن که گوید، «زن یا پدر فلان کس چنین می کند یا می گوید با من». و اولیتر آن بود که گوید، «چه گویی اگر کسی چنین کند؟» ولیکن اگر نام برد رخصت است، چه باشد که مفتی را اندر آن واقعه چون بعینه بداند خاطر فراز آید. هند فرارسول (ص) گفت که بوسفیان مردی بخیل است. کفایت من و فرزندان تمام ندهد. اگر چیزی برگیرم بی علم وی روا باشد؟ گفت، «چندان که کفایت باشد برگیر». و ظلم بر فرزندان و بخیلی بگفتن غیبت بود، ولیکن به عذر فتوی روا داشت رسول (ص).
عذر چهارم آن که خواهد که از شر وی حذر کنند، چون کسی که مبتدع بود یا دزد باشد و کسی بر وی اعتماد خواهد کرد یا زنی بخواهد خواست یا بنده ای خواهد خرید و داند که اگر عیب وی نگوید آن کس را زیان خواهد داشت این عیب به گفتن اولیتر که پنهان داشتن غش باشد در شفقت بردن بر مسلمانان. و مزکی را روا بود که طعن کند اندر گواه و همچنین کسی که با وی مشورت کنند. و رسول (ص) گفته است، «اندر فاسق آنچه هست بگویید تا مردمان حذر کنند». و این آنجا سنت است که بیم آفت بود، اما بی عذری روا نبود گفتن. و گفته اند اندر حق سه کس غیبت نبود. سلطان ظالم را و مبتدع را و کسی که فسق آشکارا کند. و این از آن است که این قوم این پنهان ندارند و از آن رنجور نشوند که کسی بگوید.
عذر پنجم آن که کسی معروف بود به نامی که آن نام عیب بود چون: اعمش و اعرج و غیر آن که چون معروف شده باشد از آن رنجور نشود. اولیتر آن باشد که نامی دیگر گویند، نابینا را بصیر و چشم پوشیده گویند و مانند این.
عذر ششم آن که فسق ظاهر کند، چون مخنّث و خراباتی و کسانی که از فجور عیب ندارند ذکر ایشان روا باشد.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: غیبت به عنوان عمل حرام شناخته میشود، مشابه دروغ، و تنها در شش مورد خاص مجاز است:
1. **تظلم**: برای بیان ظلمی که بر کسی رفته است و درخواست عدالت در پیش قاضی یا سلطان.
2. **فساد**: در مواقعی که فساد یا ناراستی مشاهده میشود و کسی میتواند جلوی آن را بگیرد، بیان مشکل مجاز است.
3. **پرسش فتوی**: زمانی که فردی درباره عمل دیگری سوال میکند و نیاز به ذکر نام دارد تا فتوا دریافت کند.
4. **حذر از شر**: وقتی که فردی خطرناک است و برای احتیاط لازم است که دیگران از او آگاه شوند.
5. **عوارض نامی**: درباره کسی که به طور عمومی به نامی عیبآلود شناخته میشود، میتوان به آن نام اشاره کرد.
6. **فسق آشکار**: در مورد افرادی که فساد و گناهشان علنی است، ذکر نام آنها مجاز است.
این عذرها به این دلیل است که غیبت در این موارد به حفظ حقوق فردی و جامعه کمک میکند و صرفاً هدفی موجه دارد.
هوش مصنوعی: غیبت Forbidden است، همانند دروغ، و تنها در مواقع ضروری و مجاز جایز است. شش دلیلی که میتوان به خاطر آن غیبت کرد وجود دارد:
هوش مصنوعی: عذر نخست برای درخواست عدالت این است که مظلوم به قاضی یا سرپرست مراجعه کند و این کار درست است، یا اینکه از کسی کمک بخواهد. مظلوم نباید نزد کسی که از او سودی نمیبرد، ظلم ظالم را بازگو کند. به عنوان مثال، یکی نزد ابن سیرین درباره ظلم حجاج صحبت کرد و او پاسخ داد که خداوند انصاف حجاج را از کسی که در غیبت او سخن میگوید، به همان اندازه که انصاف مردم را از حجاج میستاند، خواهد گرفت.
هوش مصنوعی: دلیل دوم این است که اگر کسی فساد یا خطایی را ببیند و در عین حال در موقعیتی باشد که بتواند آن را اصلاح کند و از وقوع آن جلوگیری کند، باید این موضوع را به کسی بگوید. مثلا عمر رضی الله عنه از کنار طلحه یا عثمان گذشت و به آنها سلام کرد، اما آنها جواب ندادند. او این مسئله را به ابوبکر صدیق رضی الله عنه مطرح کرد و به تنهایی در مورد آن صحبت کرد، که در اینجا غیبت محسوب نمیشود.
هوش مصنوعی: سؤال درباره یک فتوا این است که کسی بپرسد: «اگر زن یا پدر فلان فرد این کار را بکند یا این حرف را بزند، چه باید کرد؟» اما بهتر است بگویند: «اگر کسی چنین کند، نظر شما چیست؟» با این حال، اگر نام خاصی برده شود، اشکالی ندارد؛ زیرا در چنین مواردی، مفتی میتواند بهتر قضاوت کند. به عبارتی، در موردی که شخصی مثل بوسفیان که فردی بخیل معرفی شده، اگر به خاطر شرایط مالیاش به او و فرزندانش کمکی نرسد، آیا جایز است که کسی چیزی بدون اجازه او بردارد؟ در جواب گفته شده که: «تا جایی که نیازشان تأمین شود، میتوانند بردارند». البته اینکه فردی از بخیل صحبت کند و فرزندانش را مورد ظلم قرار دهد، غیبت محسوب میشود، اما در اینجا به عنوان عذر برای دریافت فتوا، این موضوع مجاز است.
هوش مصنوعی: عذر چهارم این است که باید از شر برخی افراد دوری کرد، مانند کسانی که اهل بدعت یا دزدی هستند. اگر کسی بخواهد به چنین افرادی اعتماد کند یا خواستگاری کند یا بندهای بخرد، باید بداند که اگر عیب این افراد را بیان نکند، ممکن است ضرر ببیند. بیان عیب آنها بهتر است از پنهان کردن آن، چرا که این در راستای کمک به مسلمانان است. بنابراین، اگر کسی مجاز است که عیوب دیگران را عنوان کند، باید این کار را در مورد گواهی و مشاوره نیز انجام دهد. رسول الله (ص) فرمودهاند که باید درباره فاسقها آنچه هست گفته شود تا مردم درباره آنها احتیاط کنند. این سنتی است که در مواقع خطر اعمال میشود، اما بدون دلیل موجه، بیان عیب دیگران جایز نیست. گفته شده که در مورد سه دسته افراد، غیبت جایز است: سلطان ظالم، مبتدع و کسی که به طور علنی فسق میکند. این افراد معمولاً از بیان عیوبشان رنجیده نمیشوند و نیازی به پنهان کاری نیست.
هوش مصنوعی: یکی از دلایل این است که گاهی اوقات افراد با نامهایی شناخته میشوند که خود آنها را به نوعی عیب تلقی میکنند، مانند افرادی که به نامهایی مانند «اعمش» (بینا) یا «اعرج» (لنگ) شناخته میشوند. زمانی که فردی با چنین نامی مشهور میشود، معمولاً کمتر تحت تأثیر منفی آن قرار میگیرد. بهتر است برای این افراد از نامهای دیگر استفاده شود؛ مثلاً به یک نابینا میتوان گفت «بصیر» (با بینش) یا به او میتوان لقب «چشم پوشیده» داد و امثال اینها.
هوش مصنوعی: عذری که ششمین مورد است این است که کسانی که دچار فساد علنی میشوند، مانند افراد مخنث یا خراباتی، و نیز افرادی که از گناهان و زشتیها عیب ندارند، میتوان درباره آنها صحبت کرد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.