بخش ۲ - پیدا کردن فضل و ثواب خوی نیکو
بدان که حق تعالی بر مصطفی (ص) ثنا گفت به خلق نیکو و گفت، «انک لعلی خلق عظیم» و رسول (ص) گفت، «مرا فرستاده اند تا محاسن اخلاق را تمام کنم» و گفت، «عظیمترین چیزی که در ترازو نهند خوی نیکوست».
و یکی در پیش رسول (ص) آمد و گفت، «دین چیست؟» گفت، خلق نیکو». از راست وی اندر آمد و از چپ وی اندر آمد و همچنین می پرسید و وی همچنین می گفت، بازپسین بار گفت، «می ندانی؟ آن که خشمگین نشوی». و از وی پرسیدند که فاضلترین اعمال چیست؟ گفت، «خلق نیکو».
یکی رسول (ص) را گفت، «مرا وصیتی کن». گفت، «هر کجا که باشی از حق تعالی بپرهیز» گفت، «دیگر» گفت، «از پس هر بدی نیکی بکن تا آن را محو کند» گفت، «دیگر» گفت، «مخالطت با خلق نیکو کن». و رسول (ص) گفت، «هرکه را خدای تعالی خلق نیکو داد و روی نیکو وی را ارزانی داشت، خورش آتش نکند».
و رسول (ص) را گفتند، «فلان زن روز به روزه و شب به نماز می باشد ولیکن بدخوی است و همسایگان را به زبان برنجاند». گفت، «جای وی دوزخ است» و رسول (ص) گفت، «خوی بد طاعت را همچنان تباه کند که سرکه انگبین را» و رسول (ص) اندر دعا گفتی، «بارخدایا خلق من نیکو آفریدی، خلق من نیکو بکن». و گفتی، «بارخدایا تندرستی و عافیت و خوی نیکو ارزانی دار». و پرسیدند رسول (ص) را که چه بهتر که حق تعالی بنده را بدهد؟ گفت، «خلق نیکو». و گفت، «خلق نیکو گناه را همچنان نیست کند که آفتاب یخ را».
و عبدالرحمن بن سمره رحمهم الله گوید که نزدیک رسول(ص) بودم، گفت، «دوش چیزی عجیب دیدم. مردی را دیدم از امت خویش اندر زانو افتاده و میان وی و میان حق تعالی حجابی بود. خلق نیکو وی بیامد و حجاب برگرفت و وی را به حق تعالی رسانید». و گفت، «بنده به خلق نیکو درجه بیاید، چنان که کسی که به روز به روزه باشد و به شب به نماز و درجات بزرگ اندر آخرت بیابد، اگرچه ضعیف عبادت بود» و نیکوترین خلقی رسول (ص) را بود که یک روز زنان اندر پیش وی بانگ همی کردند و غلبه همی داشتند. عمر اندر شد. بگریختند. گفت، «ای دشمنان خویش از من حشمت دارید و از رسول خدا حشمت ندارید؟» گفتند، «تو از وی تندتری و درشت تر» و رسول (ص) گفت، «یا ابن الخطاب! بدان که خدای که من به حکم وی است که هرگز تو را شیطان اندر راهی نبیند که نه آن راه بگذارد و به راهی دیگر شود از هیبت تو».
و فضیل رحمهم الله گفت، «صحبت با فاسق نیکوخو دوست تر دارم از آن که با قرای بدخو». ابن المبارک رحمهم الله با بدخویی اندر راه افتاد. چون از وی جدا شد، بگریست. گفتند، «چرا می گریی؟» گفت، «آن بیچاره از نزدیک من برفت و آن خوی بد همچنان با وی برفت و از وی جدا نشد.» و کتانی رحمهم الله گوید که صوفی ای خوی نیکوست هرکه از تو به خوی نیکوتر، از تو صوفی تر. و یحیی بن معاذالرازی رضی الله عنه گوید، «خوی بد معصیتی است که با وی هیچ طاعت سود ندارد و خوی نیکو طاعتی است که با وی هیچ معصیت زیان ندارد».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن در مورد اهمیت اخلاق نیکو و تأکید پیامبر اسلام، حضرت محمد (ص)، بر آن است. خداوند به پیامبر صفتهای نیک او را ستایش کرده و او نیز گفته که برای کامل کردن اخلاق نیکو فرستاده شده است. در این راستا، تأکید شده است که خوب بودن خلق و رفتار نیکو از بزرگترین اعمال است و حتی بدیها را میتواند محو کند.
پیامبر با اشاره به شخصی که به عبادت مشغول بود ولی بدخلق بود، میفرماید که بدخلق بودن ممکن است موجب عذاب در آخرت شود و کردار بد میتواند عبادت را خراب کند. او همچنین دعا میکند برای خلق نیکو و تندرستی.
در پایان، نقل قولهایی از صحابه پیامبر آمده است که نشان دهندهی این است که اخلاق نیکو و دوستی با افراد خوش خلق از اهمیت زیادی برخوردار است و بدی اخلاق میتواند موجب تباهی اعمال نیک شود.
هوش مصنوعی: بدان که خداوند بر پیامبر مصطفی (ص) ستایش کرد به خاطر اخلاق نیکو و فرمود: «تو بر خلقی عظیم هستی». همچنین رسول (ص) فرمود: «من فرستاده شدهام تا اخلاق نیکو را کامل کنم» و همچنین گفت: «بزرگترین چیزی که در میزان سنجیده میشود، اخلاق نیکو است».
هوش مصنوعی: شخصی به حضور پیامبر (ص) آمد و از او سؤال کرد که دین چیست؟ پیامبر پاسخ داد: «خوبی اخلاق». آن فرد از سمت راست و چپ پیامبر تعدادی سوال دیگر پرسید و پیامبر همچنان همان پاسخ را داد. در آخرین بار، پیامبر فرمود: «آیا نمیدانی؟ یعنی این که عصبانی نشوی». سپس از او خواستند که فاضلترین اعمال را معرفی کند و پیامبر گفت: «خوبی اخلاق».
هوش مصنوعی: یک نفر از رسول خدا (ص) خواست که او را نصیحت کند. رسول فرمود: «هر کجا که باشی، از خداوند بترس و به او احترام بگذار». آن شخص پرسید: «دستوری دیگر؟» رسول گفت: «پس از هر بدی، نیکی انجام بده تا آن بدی را از بین ببرد». پرسید: «دستوری دیگر؟» رسول فرمود: «با مردم به نیکویی رفتار کن». و سپس گفت: «هر کس که خداوند به او خلق و روی نیکو عطا کند، آتش بر او تسلط نمییابد».
هوش مصنوعی: رسول خدا (ص) درباره زنی که روزها روزه میگرفت و شبها نماز میخواند، اما اخلاق بدی داشت و همسایگانش را آزار میداد، فرمودند که جای او جهنم است. ایشان همچنین بیان کردند که اخلاق بد میتواند طاعت و عبادت را مانند سرکهای که به انگبین میآمیزند، تباه کند. در دعاهایشان از خدا میخواستند که، «ای خدایا، خلق و خوی من را نیکو گردان» و همچنین خواستار تندرستی و خوشاخلاقی بودند. هنگامی که از رسول خدا (ص) پرسیدند چه چیزی بهتر است که خداوند به بنده عطا کند، ایشان گفتند که «خلق نیکو» بهترین نعمت است. ایشان تأکید کردند که خلق نیکو، گناهان را به طریقی محو میکند مانند اینکه آفتاب برف را آب میکند.
هوش مصنوعی: عبدالرحمن بن سمره میگوید که نزدیک رسول خدا (ص) بودم و ایشان فرمودند: «دیشب چیز عجیبی دیدم. مردی از امت من را دیدم که در زانو افتاده و میان او و خدا حجابی قرار داشت. خلق نیکو به او نزدیک شد و حجاب را برداشت و او را به خدا رساند.» ایشان همچنین گفتند: «بعضی از بندگان از طریق خلق نیکو به درجات بالا میرسند، مانند کسی که در روز روزه میگیرد و در شب نماز میخواند و هرچند که عبادتش ضعیف باشد، اما در آخرت درجات بلندی نصیبش میشود.» رسول (ص) که نیکوترین خلق بود، در یک روز دید که زنان در جلو او سر و صدا میکنند و بر او غلبه دارند. سپس عمر وارد شد و آنها گریختند. عمر گفت: «ای دشمنان خود، از من حشمت دارید اما از رسول خدا حشمت ندارید؟» آنها پاسخ دادند: «تو از او خشنتر و تندتر هستی.» و رسول (ص) گفت: «ای ابن خطاب! بدان که خدایی که من به فرمان او هستم، شیطان را نمیگذارد که از هیبت تو به راهی برود و به راه دیگری برگردد.»
هوش مصنوعی: فضیل رحمه الله میگوید که صحبت با فرد فاسق اما خوشاخلاق را بیشتر از صحبت با فرد نیکوکار اما بدخلق دوست دارد. ابن المبارک رحمه الله در زمانی که با فردی بدخلق بود، وقتی از او جدا شد، گریه کرد. از او پرسیدند چرا گریه میکند و او پاسخ داد که آن فرد بدخلق از او دور شد و ناپسندیهایش همچنان با او باقیمانده است. کتانی رحمه الله نیز بیان میکند که هر فرد صوفیای که خوی نیکو دارد، اگر کسی با خوی نیکوتر از او باشد، او صوفیتر خواهد بود. یحیی بن معاذ الرazi رحمه الله نیز میگوید که بدخلقی معصیتی است که هیچ طاعتی به واسطه آن سودی ندارد و خوشاخلاقی طاعتی است که هیچ معصیتی نمیتواند به آن ضرر برساند.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.