بدان که خود و عیال خود را از روی خلق بی نیاز داشتن و کفایت ایشان را حلال کسب کردن از جمله جهاد است در راه دین و از بسیاری عبادات فاضلتر است که روزی رسول (ص) با اصحاب نشسته بود، برنایی با قوت، بامداد پگاه بر ایشان بگذشت و به دکان می شد، صحابه گفتند، «دریغا اگر این پگاه خاستن در راه دین بودی»، رسول (ص) گفت، «چنین مگویید که اگر از برای آن می رود تا خود را از روی خلق بی نیاز دارد، یا پدر و مادر خود را یا فرزند و اهل خود را، وی در راه تعالی است و اگر از برای تفاخر و لاف و توانگری می شود در راه شیطان است.» و رسول (ص) گفت، «هرکه دنیای حلال طلب کند تا از خلق بی نیاز شود و یا با همسایه و خویشاوندان نیکویی کند، روز قیامت می آید و روی وی چون ماه شب چهارده بود»و رسول (ص) گفت، «بازرگانان راستگوی روز قیامت با صدیقان و شهیدان برخیزند.» و گفت، «خدای تعالی مومن پیشه ور را دوست دارد»و گفت، «حلال ترین چیزی کسب پیشه ور است، چون نصیحت به جای آرد» و گفت، «تجارت کنید که روزی خلق از ده نه در تجارت است» و رسول (ص) گفت، «هرکه در سوال بر خود گشاده کند، خدای تعالی هفتاد در درویشی بر وی گشاده کند» و عیسی (ع) مردی را دید. گفت، «تو چه کار کنی؟» گفت، «عبادت کنم.» گفت، «قوت از کجا خوری؟» گفت، «مرا برادری است که وی قوت من راست دارد.» گفت، «پس برادرت از تو عابدتر است.»
و عمر گوید که دست از کسب بازمدارید و مگویید خدای تعالی روز دهد که خدای تعالی از آسمان زر و سیم نفرستند. و لقمان فرزند خود را وصیت کرد و گفت، «دست از کسب بازمدارید که هرکه درویش و حاجتمند شود به خلق، دین وی تنگ شود و عقل وی ضعیف و مروت وی باطل شود و خلق به چشم حقارت بدو نگرند.»
و یکی از بزرگان را پرسیدند که عابد فاضلتر یا بازرگان با امانت؟ گفت، «بازرگان با امانت که وی در جهاد است که شیطان از راه ترازو و دادن و ستدن قصد وی کند و وی را خلاف می کند.» و عمر گفت، «هیچ جای که مرا مرگ آید دوست تر از آن ندارم که در بازار باشم وبرای عیال خویش طلب حلال کنم.» و احمد بن حنبل را پرسیدند که چه گویی در مردی که در مسجد بنشیند به عبادت و گوید خدای تعالی روزی پدید آرد؟ گفت، «آن مردی جاهل باشد و شرع نمی داند، که رسول (ص) می گوید خدای عزوجل روزی من در سایه نیزه من بسته است، یعنی غزا کردن.»
و اوزاعی، ابراهیم ادهم را دید با حزمه ای هیزم بر گردن نهاده. گفت، «تا کی خواهد بود این کسب تو؟ برادران تو این کسب از تو کفایت کنند»، گفت، «خاموش که در خبر است که هرکه در موقف مذلت بایستد در طلب حلال، بهشت وی را واجب شود.»
سوال: اگر کسی گوید که رسول (ص) می گوید، «ما اوحی الی ان اجمع المال و کن من التاجرین، لکن الی ان: سبح بحمد ربک و کن من الساجدین و اعبد ربک حتی یاتیک الیقین گفت، مرا نگفتند مال جمع کن و از بازرگانان باشد، بلکه گفتند تسبیح کن و از ساجدان باش و عبادت کن خدای تعالی تا به آخر عمر. و این دلیل است بر آن که عبادت از کسب فاضلتر است.» جواب آن است که بدانی که هرکه کفایت خویش و عیال خویش دارد، بی خلاف وی را عبادت از کسب فاضلتر. هرکسی برای زیادت از کفایت بود در وی هیچ فضیلت نبود، بلکه نقصان بود و دل در دنیا بستن باشد و این سر همه گناهان است. و آن کس که مال ندارد، ولیکن کفایت وی از مال مصالح و اوقاف به وی می رسد، وی را کسب ناکردن اولیتر، و این چهار کس را باشد: یا کسی را که به علمی مشغول بود که خلق را از آن منفعتی دینی بود چون علوم شریعت یا منفعت دنیایی چون علم طب یا کسی که به ولایت قضا و اوقاف و مصالح خلق مشغول بود یا کسی که وی را در باطن راهی باشد به مکاشفات صوفیان یا کسی که به اوراد و عبادت ظاهر مشغول بود در خانقاه که وقف باشد، پس چنین مردمان را ناکردن اولیتر.
پس اگر قوت ایشان از دست مردمان خواهد بود و روزگاری بود که مردمان در چنین خیر راغب باشند بی آن که به سوال حاجت آید و منتی قبول باید کردن، هم ناکردن اولیتر که کسی بوده است از بزرگان که وی را سیصد و شصت دوست بوده است، میشه به عبادت مشغول بودی و هر شبی مهمان یکی بودی و سبب این عبادت دوستان وی بودندی که وی را فارغ داشتندی و این سببی بود که در خیر بر خلق گشاده گرداند و کسی بوده است که وی را سی دوست بوده است، در ماهی هر شبی نزدیکی یکی بودی. اما چون روزگار چنان بود که مردمان بی سوال کردن و مذلت احتمال کردن رغبت نکنند در کفایت وی، کسب کردن اولیتر که سوال از جمله فواحش است و به ضرورت حلال شود، مگر کسی که درجه وی بزرگ بود، علم وی را فایده بسیار بود و مذلت وی در طلب قوت اندک بود، آن گاه باشد که گوییم کسب ناکردن اولیتر مر وی را. و اما کسی که از وی جز عبادت ظاهر نیاید، وی را کسب اولیتر که حقیقت همه عبادات ذکر حق تعالی است و در میان کسب دل با خدای تعالی توان داشت.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن درباره اهمیت کسب حلال و جهاد در راه دین صحبت میکند. نویسنده اشاره میکند که تأمین نیازهای خود و خانواده از راه حلال نه تنها یک عمل نیکوست بلکه نسبت به بسیاری از عبادات دیگر، ارزش بیشتری دارد. پیامبر اسلام (ص) بر این موضوع تأکید کرده و میگوید که کسانی که برای تأمین معاش خود و خانوادهشان تلاش میکنند، در واقع در راه تعالی هستند.
تجارت و کسب حلال به عنوان یک عمل مقدس و نوعی جهاد در نظر گرفته شده است. بازرگانان راستگو، در روز قیامت در کنار صدیقین و شهیدان قرار خواهند گرفت. همچنین، اهمیت نداشتن در برابر سوال و درخواست کمک، به عنوان نشانهای از عزت نفس مطرح میشود.
در پایان، نویسنده به این نکته میپردازد که کسانی که علم یا شغل مفیدی دارند یا در کارهایی مشغولند که به دیگران خدمت میکنند، میتوانند از کسب و کار دور بمانند، اما در کل کسب حلال و تأمین معیشت از طریق کار اخلاقی بر عبادتهای صرفاً روحانی ترجیح داده میشود.
هوش مصنوعی: فردی که به تأمین معیشت خود و خانوادهاش بپردازد و برای این کار از منابع حلال استفاده کند، در واقع در جهاد در راه دین است و این عمل از بسیاری از عبادات دیگر ارزشمندتر است. روزی پیامبر (ص) با اصحاب نشسته بودند و مردی با توانایی جسمی قوی از کنارشان گذشت. صحابه گفتند ای کاش این مرد به خاطر خدا و در راه دین عمل میکرد. پیامبر (ص) فرمودند که نباید چنین بگویید، چرا که اگر او برای تامین نیازهای خود یا خانوادهاش میرود، در واقع در راه خدا عمل میکند. اما اگر هدفش تنها فخر فروشی و ثروت اندوزی باشد، در راه شیطان است. همچنین پیامبر (ص) فرمودند که هر کس به دنبال روزی حلال باشد تا خود و خانوادهاش را بینیاز کند، در روز قیامت با چهرهای درخشان مانند ماه کامل محشور خواهد شد. پیامبر (ص) تأکید کردند که تجار راستگو در روز قیامت با صدیقان و شهیدان هستند و خداوند مؤمنانی که شغل حلال دارند را دوست دارد. همچنین ایشان فرمودند که تجارت کنید زیرا روزی مردم در تجارت است. پیامبر (ص) کسانی را که در طلب روزی بر خود گشاده دست باشند، مشمول رحمت الهی دانسته و به داستانی از عیسی (ع) اشاره کردند که مردی را دید و از او پرسید که چه کار میکند. آن مرد گفت که عبادت میکند، اما عیسی (ع) به او گفت که اگر برادرش نان او را تامین کند، پس او باید از برادرش بیاموزد و به عبادت بپردازد.
هوش مصنوعی: عمر به دیگران توصیه میکند که هرگز از تلاش و کار کردن دست نکشند و نگویند که خداونdd به آنها روزی خواهد داد، زیرا خداوند از آسمان طلا و نقره نازل نخواهد کرد. همچنین لقمان به پسرش وصیت کرد و گفت که از تلاش و کار کردن دست نزن، زیرا هر کس که نیازمند و فقیر شود و به دیگران متکی باشد، ایمانش ضعیف، عقلش کم و شخصیتش باطل خواهد شد و مردم او را با نگاه تحقیرآمیز مینگرند.
هوش مصنوعی: یکی از بزرگان را درباره این موضوع پرسیدند که آیا عابد (پرستنده) که پارساست بهتر است یا بازرگانی که امانتدار است. او پاسخ داد که بازرگان امانتدار در حالی که در این کار مشغول به فعالیت است، در جهاد با شیطان قرار دارد، زیرا شیطان سعی میکند او را با تزویر در معاملات فریب دهد. عمر نیز گفت هیچ جا را بیشتر از بازار دوست ندارد که در آنجا باشد و برای خانوادهاش کسب روزی حلال کند. همچنین، از احمد بن حنبل درباره مردی که در مسجد نشسته و به عبادت مشغول است و میگوید خداوند روزی به او میدهد، پرسیدند. او پاسخ داد که این مرد جاهل است و شرع را نمیداند، چرا که پیامبر (ص) فرمودهاند که روزی انسان در سایه نیزهاش بسته است، یعنی در جهاد و تلاش.
هوش مصنوعی: اوزاعی ابراهیم ادهم را دید که هیزمهایی را بر دوش خود حمل میکند. گفت: «چقدر دیگر قصد داری به این کار ادامه بدهی؟ برادرانت میتوانند این کار را برایت انجام دهند.» ابراهیم پاسخ داد: «سکوت کن! در اخبار آمده که هر کس در موقعیت ذلت و سختی برای به دست آوردن روزی حلال تلاش کند، بهشت بر او واجب خواهد شد.»
هوش مصنوعی: اگر کسی بگوید که پیامبر (ص) فرموده است: «به من وحی شده که مال جمع کنم و از تاجران باشم، اما در حقیقت گفته شده که تسبیح گوی و از ساجدان باش و خدایت را بپرست تا زمان مرگتان فرا رسد»، در اینجا منظور این است که به جمع آوری مال و تجارت توجه نکنید، بلکه بر تسبیح و عبادت تأکید شده است تا پایان عمر. این نشان میدهد که عبادت از کسب و کار بهتر است. پاسخ این مسئله این است که هر کس نیازهای خود و خانوادهاش را تأمین کند، میتواند بگوید که عبادت از کسب بهتر است. اما اگر کسی بخواهد بیشتر از نیازش داشته باشد، در این صورت فضیلتی برای او نخواهد بود و تنها به دنیای خود دل بسته است که اصل همه گناهان است. همچنین کسی که مالی ندارد ولی نیازهایش از وقفها و مالهای دیگر تأمین میشود، برای او کمکاری در عرصه کسب بهتر است. این شامل چهار دسته میشود: کسی که به علمی مشغول است که به دیگران در بعد دینی یا دنیایی کمک میکند، کسی که در زمینه قضاوت و وقفها فعالیت دارد، کسی که در باطن به کشفهای صوفیانه پرداخته، و کسی که در خانقاه به عبادت و اوراد مشغول است. این افراد بهتر است که از کسب و کار دوری کنند.
هوش مصنوعی: اگر افراد قوت و توانایی خود را از دیگران بگیرند، و زمانی باشد که مردم به این کمکها رغبت داشته باشند بدون اینکه نیازی به سؤال کردن باشد یا به کسی منتی بیاورند، بهتر است که هیچکس کاری نکند. شخصی از بزرگان وجود داشته که سیصد و شصت دوست داشته و مشغول عبادت بوده و هر شب مهمان یکی از دوستانش میشده است. این دوستداری ها به او کمک میکرده تا در کارهای نیک و خیر برای مردم فعال باشد. اما زمانی که اوضاع به گونهای باشد که مردم بدون اینکه سؤال کنند یا ذلت تحمیل بر خود بپذیرند، به کمک و حمایت دیگران تمایلی نداشته باشند، بهتر است به کار و کسب پرداخته و از آن مسیر قوت خود را تأمین کنند، چرا که سؤال کردن در برخی از موارد ناپسند است و تنها در شرایط خاص مجاز به استثنا میشود. اما در مورد کسی که دانش و مقام بلندی دارد، علم او میتواند منافع بسیاری به همراه داشته باشد و درخواست او برای تأمین نیازهای حیاتیاش کمارزش است. در این حالت کسب و کار او بهتر است که از عبادت جدا نشود، زیرا حقیقت تمام عبادتها یادآوری خداوند است و در کار و کسب میتواند دلش را با خداوند پیوند دهد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.