چون دنیا منزلگاه راه آخرت است و آدمی را به قوت و پوشش حاجت است و آن بی کسب آدمی ممکن نیست، باید که آداب کسب بشناسد که هرکه همگی خود به کسب دنیا مشغول کند بدبخت است و هرکه همگی خود به آخرت دهد نیکبخت است، ولیکن معتدل ترین آن است که هم به معاش مشغول شود و هم به معاد، لیکن باید که مقصود معاد بود و معاش برای فراغت معاد دارد. و ما آنچه دانستنی است از احکام و آداب کسب در پنج باب بیان کنیم انشاء الله تعالی.
باب اول در فضیلت و ثواب کسب
باب دوم در شرطهای معاملت نادرست بود
باب سوم درنگاهداشتن انصاف در معاملات
باب چهارم در نیکوکاری که ورای انصاف باشد
باب پنجم در نگاهداشت شفقت دین با معاملات به هم.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: این متن به اهمیت تعادل میان کسب و کار دنیوی و اخروی اشاره دارد. دنیا مقدمهای برای آخرت است و انسان نیاز به درآمد و پوشش دارد، که این امر از طریق کسب ممکن است. البته، کسی که تمام وقت خود را صرف دنیا کند، بدبخت است و کسی که تنها به آخرت بپردازد، نیکبخت است. بهترین وضعیت آن است که هم به معیشت بپردازیم و هم به مسائل آخرت، با این هدف که آخرت اولویت باشد و کسب درآمد به عنوان وسیلهای برای رسیدگی به امور آخرت در نظر گرفته شود. در ادامه، قرار است در پنج موضوع اصلی به بررسی آداب و احکام کسب بپردازیم:
۱. فضیلت و ثواب کسب
۲. شرایط معاملات نادرست
۳. ضرورت انصاف در معاملات
۴. نیکوکاری فراتر از انصاف
۵. حفظ ارتباط دین با معاملات.
هوش مصنوعی: دنیا محل переход به آخرت است و انسان نیاز به قوت و پوشش دارد که بدون کار و تلاش ممکن نیست. بنابراین، لازم است تا با آداب کسب آشنا شویم. کسی که تمام وقت خود را صرف کسب دنیا کند، بدبخت است و کسی که تمام وقت خود را به فکر آخرت بگذارد، خوشبخت است. اما متعادلترین حالت این است که هم به امور معیشتی بپردازیم و هم به موضوعات آخرتی؛ البته باید هدف از کار، آخرت باشد و معاش تنها بهعنوان ابزاری برای رسیدن به آرامش در آخرت در نظر گرفته شود. ما قصد داریم آنچه لازم است در مورد احکام و آداب کسب بیان کنیم.
هوش مصنوعی: فصل اول دربارهی اهمیت و پاداشی که به کسب علم و دانش تعلق میگیرد، صحبت میکند.
هوش مصنوعی: در فصل دوم درباره شرایط معاملاتی که نادرست بودند، بحث شده است.
هوش مصنوعی: فصل سوم به حفظ عدالت در معاملات اختصاص دارد.
هوش مصنوعی: باب چهارم درباره نیکوکاری و خوبیهایی است که فراتر از انصاف و عدالت قرار دارند. این نیکوکاری به اعمالی اشاره دارد که بدون انتظار جبران یا پاداش انجام میشوند و به نوعی نشاندهنده ایثار و تلاش برای کمک به دیگران است. در اینجا تاکید بر این است که نیکوکاران نباید فقط به قواعد و انصاف بسنده کنند، بلکه باید از مرزهای آن فراتر رفته و با دل و جان به خدمترسانی و حمایت از دیگران بپردازند.
هوش مصنوعی: فصل پنجم به بررسی ارتباط شفقت دین با معاملات و تعاملات انسانی میپردازد.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.