اما صفاتی که سنت است نگاهداشت آن در زنان، هشت است:
صفت اول پارسایی که آن اصل است که زن ناپارسا اگر در مال خیانت کند کدخدای بدان مشوش شود و اگر در تن خیانت کند، اگر مرد خاموش شود از نقصان حمیت و نقصان دین بود و میان خلق نکوهیده و سیاهروی باشد و اگر خاموش نباشد عیش همه منغص بود. و اگر طلاق دهد باشد که به دل آویخته بود و اگر ناپارسایی نیکو بود این بلاعظیم تر بود و هرکه چنین بود آن بهتر که طلاق دهد، مگر که به دل آویخته باشد که یکی گله کرد از ناپارسایی زن خویش. رسول (ص) گفت، «طلاق ده وی را» گفت، «وی را دوست دارم»، گفت، «نگاه دار» چه اگر طلاق دهد وی نیز در فساد افتد از پس وی.
و در خبر است که هر زنی را برای جمال یا مال بخواهد از هر دو محروم بماند و چون برای دین خواهد مقصود مال و جمال خود حاصل آید.
صفت دوم خلق نیکو است که زن بدخوی ناسپاس بود و سلیطه بود و طلب محال کند و عیش با وی منغص بود و سبب فساد دین بود.
صفت سوم جمال است که سبب الفت آن باشد و برای این است که دیدار پیش از نکاح سنت است. رسول (ص) گفت، «در چشم زنان انصار چیزی است که دل از آن نفرت گیرد. هرکه با ایشان نکاح خواهد کرد اول بباید نگریست»، و گفته اند، «هر نکاحی که پیش از دیدار بود، آخر آن اندوه و پشیمانی بود.»
و آن که رسول (ص) گفته است که زنان را بدین باید خواست نی به جمال، معنی آن است که به مجرد جمال نباید خواست بی دیانت و معنی آن نیست که جمال نیز نگاه نباید داشت، اما اگر کسی را مقصود از نکاح فرزند بود به مجرد و سنت جمال نگاه ندارد این بابی باشد از زهد. احمد بن حنبل زن یک چشم را اختیار کرد بر خواهر وی که با جمال بود، به سبب آن که گفتند که این یک چشم عاقلتر است.
صفت چهارم آن که کابین سبک باشد. رسول (ص) می گوید که بهترین زنان آنانند که به کابین سبک تر باشند و بر وی نیکوتر. و کابین گران کردن مکروهاست. رسول (ص) بعضی از نکاحها به ده درم کرده است و فرزندان خویش را زیادت از چهارصد درم نداده است.
صفت پنجم آن که عقیم نباشد. رسول (ص) می گوید که حصیری در گوشه خانه به از زنی که نزاید.
صفت ششم آن که دوشیزه بود که به الفت نزدیکتر بود و آن که شوی دیده باشد، بیشتر آن بود که دل وی بدان پیشین نگران بود. جابر زنی خواسته بود ثیبه. رسول (ص) گفت، «چرا بکر نخواستی تا وی با تو بازی کردن و تو با وی.»
صفت هفتم آن که از نسبی محترم باشد و از نسب دین و صلاح باشد که بی اصل ادب نایافته بود و اخلاق ناپسندیده دارد و باشد که آن خلق به فرزند سرایت کند.
صفت هشتم آن که از خویشاوندان نزدیک نبود. درخبر است که فرزند از آن ضعیف آید، مگر سبب آن باشد که شهوت در حق خویشاوند ضعیف تر بود. این است صفات زنان.
اما ولی که فرزند خود را به زنی دهد، بر وی واجب بود که مصلحت وی را نگاه دارد و کسی اختیار کند که شایسته باشد و از مرد بدخو و زشت و عاجز از نفقه حذر کند و چون کفو نباشد نکاح روا نبود و به فاسق دادن روا نبود. و رسول (ص) گفت، «هر که فرزند خویش به فاسق دهد، رحم وی قطع گردد» و گفت، «این نکاح بندگی است. بنگرید تا فرزند خود را بنده که می گردانید».
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در متن به هشت صفت زن ناکوکی اشاره شده است که باید در انتخاب همسر مورد توجه قرار گیرد:
1. **پارسایی**: زن باید با تقوا و امین باشد، زیرا خیانت او در مال یا نفس باعث مشکلات و انتقادات میشود.
2. **خلق نیکو**: خوی خوش و ناسپاسی میتواند زندگی مشترک را سخت کند و باعث فساد دین گردد.
3. **جمال**: زیبایی از عوامل الفت است، و لازم است که پیش از نکاح به جمال زن توجه شود.
4. **کابین سبک**: نکاحهایی که کابین کمهزینه دارند مورد پسندترند.
5. **باروری**: زنی که اهل زایمان نباشد، از نظر ارزشگذاری مردان کمتر مطلوب است.
6. **دوشیزه بودن**: دختران یکبار ازدواج نکرده برای ایجاد الفت بهتر هستند.
7. **نسب محترم**: زن باید از نسب خوب و دیندار باشد تا صفات ناپسند به فرزندان سرایت نکند.
8. **عدم خویشاوندی نزدیک**: ازدواج با خویشاوندان نزدیک میتواند معایبی داشته باشد.
در نهایت، ولی باید به مصلحت فرزند توجه کرده و ازدواج با افراد ناپسند و فاسد را منع کند.
هوش مصنوعی: اما صفاتی که حفظ آنها در زنان از سنت است، هشت مورد میباشد:
هوش مصنوعی: صفت نخست پارسایی این است که اگر زنی ناپارسایی کند و در مال خیانت نماید، کدخدای محل دچار نگرانی میشود و اگر در بدن خیانت کند، سکوت مرد نشاندهنده نقصان غیرت و ایمان اوست و او در نظر مردم مورد نکوهش و زشت خواهد بود. اگر مرد در چنین حالتی سکوت نکند، زندگیاش دچار زحمت و ناراحتی خواهد بود. اگر مرد به جدایی روی آورد، ممکن است به خاطر محبتی باشد که به زن دارد. اگر ناپارسایی زن شدید باشد، این مشکلی بزرگتر خواهد بود. کسانی که چنین مسائلی را تجربه میکنند، بهتر است طلاق بگیرند، مگر اینکه به آن زن وابسته شوند. در این مورد، شخصی از ناپارسایی همسرش شکایت کرد و رسول الله (ص) گفت: «طلاقش بده.» مرد پاسخ داد: «من او را دوست دارم.» رسول الله (ص) فرمود: «نگهدارش، چراکه اگر طلاقش دهی، او نیز دچار مشکلات خواهد شد.»
هوش مصنوعی: گفته شده است که اگر زنی به خاطر زیبایی یا ثروت انتخاب شود، از هر دو چیز محروم خواهد ماند. اما اگر به خاطر دین و ایمان انتخاب شود، به هدفهای خوب و زیبایی نیز خواهد رسید.
هوش مصنوعی: دومین ویژگی خوب، اخلاق نیکو است. زنی که بدخلق و ناسپاس باشد، به دنبال خواستههای غیرممکن است و زندگی با او دشوار میشود. چنین کسی میتواند باعث فساد دین نیز گردد.
هوش مصنوعی: سومین صفت زیبایی، عاملی است که باعث دوستی و نزدیکی میشود و به همین خاطر است که دیدار قبل از ازدواج یک سنت به حساب میآید. پیامبر (ص) فرمودند: «در چشمان زنان انصار چیزی وجود دارد که ممکن است ناپسند باشد، پس هر کسی که میخواهد با آنها ازدواج کند، ابتدا باید آنها را ببیند.» همچنین گفتهاند که هر ازدواجی که بدون دیدار انجام شود، در نهایت به غم و پشیمانی منجر خواهد شد.
هوش مصنوعی: پیامبر (ص) بیان کردهاند که در انتخاب همسر باید به ویژگیهای اخلاقی و دیانت توجه کرد نه فقط به زیبایی ظاهری. این بدان معناست که نباید تنها به خاطر زیبایی، فردی را انتخاب کرد و از دین و اخلاقیات غافل شد. با این حال، منظور این نیست که به زیبایی هیچ توجهی نکنیم. اگر هدف از ازدواج داشتن فرزند باشد، شاید زیبایی چندان در اولویت نباشد و این نوعی زهد تلقی میشود. به عنوان مثال، احمد بن حنبل زنی یک چشم را به خواستگاری گرفت به جای خواهر او که زیباتر بود، زیرا معتقد بود که او عاقلتر است.
هوش مصنوعی: صفت چهارم این است که مهریه یا کابین باید کم باشد. پیامبر (ص) فرمودند بهترین زنان آنهایی هستند که مهریه شان کمتر و رفتاری نیکو دارند. سنگین کردن مهریه مورد ناپسند است. پیامبر (ص) بعضی از ازدواجها را با ده درم انجام داده و برای فرزندانش نیز بیش از چهارصد درم تعیین نکرده است.
هوش مصنوعی: پنجمین ویژگی آن این است که نازا نباشد. پیامبر (ص) میفرمایند که داشتن حصیری در گ corner خانه بهتر از داشتن همسری است که فرزندی نیاورد.
هوش مصنوعی: ششمین ویژگی این است که دختر باکره نزدیکتر به محبت و پیوند است، در حالی که زن شوهردار بیشتر دلش پیش کس دیگر است. جابر زنی خواسته بود که قبلاً شوهر نکرده باشد. پیامبر (ص) در پاسخ گفت: "چرا دختر باکره نخواستی تا او با تو بازی کند و تو هم با او؟"
هوش مصنوعی: ویژگی هفتم این است که نسب فرد از نظر محترم باشد و از خانوادهای مذهبی و باصلاحیت برخاسته باشد. فردی که از خانواده و فرهنگ درست و ادب آموختهای بهرهمند نباشد، اخلاقیات نامناسبی خواهد داشت و این ویژگیهای ناپسند ممکن است به فرزندان او نیز منتقل شود.
هوش مصنوعی: هشتمین ویژگی این است که او از خویشاوندان نزدیک نبود. در یک روایت آمده که فرزند به طور طبیعی از خویش ضعیفتر میآید، مگر اینکه شهوت در مورد خویش نسبت به دیگران ضعیفتر باشد. اینها ویژگیهای زنان هستند.
هوش مصنوعی: اگر کسی بخواهد فرزندش را به همسری بدهد، باید مراقب باشد که بهترین گزینه را انتخاب کند. او باید از دادن فرزندش به مردانی که بدخلق، بدرفتار و ناتوان از تأمین نیازهای زندگی هستند، پرهیز کند. اگر انتخاب او به لحاظ اجتماعی مناسب نباشد، ازدواج مجاز نیست و دادن فرزند به شخص فاسق نیز صحیح نیست. پیامبر (ص) فرمودند: "هر کس فرزندش را به فاسق دهد، رحم او قطع خواهد شد." همچنین اشاره کردند که این نوع ازدواج به نوعی بندگی است و باید دقت کرد که فرزند خود را به چه کسی واگذار میکنید.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.