اما شرایط نکاح پنج است:
اول ولی است که بی ولی نکاح درست نبود و هرکه ولی ندارد ولی وی سلطان بود.
دوم رضای زن، مگر که دوشیزه بود که چون پدر وی را بدهد، به رضای وی حاجت نباشد، و هم اولیتر آن باشد که بر وی عرضه کنند، آنگاه اگر خاموش بود کفایت بود.
سوم دو گواه عادل بباید که حاضر بود و اولیتر آن بود که جمعی از اهل صلاح حاضر شوند و بر دو اقتصار نکنند. پس اگر دو مرد باشد مستور که فسق ایشان مرد و زن را معلوم نباشد، نکاح درست بود.
چهارم آن که لفظ ایجاب و قبول بگویند ولی و شوی یا وکیل ایشان چنان صریح بود. و لفط نکاح یا تزویج با پارسی آن بگویند. و سنت آن است که ولی گوید پس از آن که خطبه برخوانده باشد، «بسم الله وبالله و الحمدلله، فلان را به نکاح به تو دادم به چندین کابین» و شوی گوید، «بسم الله و الحمدلله، این نکاح بدین کابین پذیرفتم»، و اولیتر آن بود که زن را ببیند پیش از عقد تا چون بپسندد عقد کند به الفت امیدوارتر بود. و باید که قصد و نیت وی از نکاح فرزند باشد و نگاه داشتن چشم و دل از ناشایست و مقصود تمتع و هوا نباشد.
پنجم آن که زن به صفتی بود که وی را نکاح حلال بود. و قریب بیست صفت است که نکاح بدان حرام بود: چه هر زنی که در نکاح دیگری باشد یا در عدت دیگر بود یا مرتد باشد یا بت پرست بود یا زندیق باشد که به قیامت و خدای و رسول ایمان ندارد یا اباحتی باشد که روا دارد زن را با مردان نشستن و نماز ناکردن و گوید که ما را این مسلم است و بدین عقوبت نخواهد بود یا ترسا باشد یا جهود از نسل کسانی که ایشان جهودی و ترسایی پس از فرستادن رسول (ص) ما گرفته باشد، و یا بنده باشد و مرد بر کابین زنی آزاد قادر باشد و یا از زنا ایمن بود بر خویشتن یا در ملک این مرد بود جمله وی یا بعضی از وی یا خویشاوند و محرم مرد بود یا به سبب شیر خوردن بر وی حرام شده باشد یا به مصاهرت حرام شده باشد چنان که پیش از این با فرزند وی نکاح کرده باشد یا با مادر و جده او نکاح کرده باشد و صحبت نیز کرده. یا این زن در نکاح پدر یا در نکاح پسر وی بوده باشد یا مرد چهار زن دیگر دارد و جز وی و وی زن پنجم باشد یا خواهر یا عمه یا خاله وی را به زنی دارد که جمع کردن میان ایشان نشاید. و هر دو زنی که میان ایشان خویشاوندی بود که اگر یکی مرد بودی و یکی زن میان ایشان نکاح نبستی، روا نباشد که مردی میان ایشان جمع کند و یا در نکاح وی بوده باشد و سه طلاق داده باشد یا سه راه خرید و فروخت کرده باشد تا شوی دیگر نکند حلال نشود یا میان ایشان لعان رفته باشد یا این زن یا مرد محرم بود به حج یا به عمره یا این زن یتیم باشد و طفل که نکاح وی نشاید تا بالغ نشود جمله این زنان را نکاح باطل بود. این است شرایط و درستی نکاح.
با انتخاب متن و لمس متن انتخابی میتوانید آن را در لغتنامهٔ دهخدا جستجو کنید.
هوش مصنوعی: در نکاح، پنج شرط اصلی وجود دارد:
1. **ولی**: عقد نکاح بدون ولی صحیح نیست. هر کسی که ولی ندارد، ولیاش سلطان است.
2. **رضای زن**: زن باید رضایت داشته باشد، اما اگر دوشیزه باشد و پدرش او را به عقد درآورد، نیاز به رضایت او نیست. سکوت او نیز کافی است.
3. **گواه عادل**: وجود دو شاهد عادل در این مراسم الزامی است. بهتر است افراد صالح نیز حضور داشته باشند.
4. **لفظ ایجاب و قبول**: ولی و شوهر یا وکیل باید عبارات صریحی برای ایجاب و قبول بیان کنند، مثلاً با گفتن "به نکاح تو دادم" و "پذیرفتم". همچنین، بهتر است زن پیش از عقد دیده شود تا الفت بیشتری ایجاد کند.
5. **شرایط زن**: زن باید دارای ویژگیهایی باشد که نکاح او حلال باشد. این ویژگیها شامل عدم نکاح با افراد دیگر، عدم بودن در عدت، ایمان به خدا و رسول، آزاد بودن و سایر شرایط است. اگر زنی شرایط لازم را نداشته باشد، نکاح باطل است.
این پنج شرط، درستی و صحت عقد نکاح را تضمین میکند.
هوش مصنوعی: اما شرایط ازدواج پنج مورد است:
هوش مصنوعی: اولین نکته این است که بدون وجود ولی، ازدواج صحیح نیست و هر کسی که ولی نداشته باشد، ولی او را سلطان میدانند.
هوش مصنوعی: دومین شرط، رضایت زن است، مگر در مورد دختر جوانی که پدرش او را ازدواج میدهد و نیاز به رضایت او نیست. همچنین بهتر است که خواستگاری به زن پیشنهاد شود و اگر او در این مورد سکوت کند، این کافی خواهد بود.
هوش مصنوعی: برای جاری شدن عقد نکاح، وجود دو شاهد عادل الزامی است و بهتر این است که گروهی از افراد صالح نیز حاضر باشند و تنها به دو شاهد اکتفا نشود. اگر در بین این دو شاهد، دو مرد باشند و فسق آنها به زن و مرد دیگر معلوم نباشد، نکاح صحیح خواهد بود.
هوش مصنوعی: در مرحله چهارم، باید نشان دهند که طرفین نکاح، یعنی مرد و زن یا وکیلهای آنها، به وضوح و صراحت توافقنامه را بیان میکنند. واژههای «نکاح» یا «تزویج» باید به کار رود. طبق سنت، ولی باید پس از خواندن خطبه، بگوید: «به نام خدا و به خدا و سپاس خدا، فلانی را به نکاح به تو دادم به فلان مهریه». سپس مرد نیز باید بگوید: «به نام خدا و سپاس خدا، این نکاح را با این مهریه پذیرفتم». همچنین بهتر است مرد قبل از عقد زن را ببیند تا در صورتی که او را پسندید، عقد را با احساس نزدیکی و الفت بیشتری منعقد کند. نیت و هدف از این نکاح باید فرزندآوری باشد و نه صرفاً ارضای تمایلات بیجا.
هوش مصنوعی: زنان برای ازدواج حلال باید دارای شرایط خاصی باشند و در این زمینه حدود بیست صفت وجود دارد که ازدواج با آنها حرام است. برای مثال، زنانی که در نکاح دیگری هستند، در دوران عدهاند، یا به دینهایی مانند ارتداد یا بتپرستی اعتقاد دارند، نمیتوانند ازدواج کنند. همچنین اگر زنی از اقوام نزدیک مرد باشد یا در حال زنا باشد و یا به نوعی با او ارتباط خویشاوندی نزدیک داشته باشد، ازدواج با او نیز حرام است. به علاوه، اگر مرد دارای چند همسر باشد و زن پنجم باشد یا با زنانی که در روابط خویشاوندی خاصی قرار دارند، هیچگاه نمیتوانند ازدواج کنند. همچنین زنانی که در سن یتیمی هستند و بالغ نشدهاند نیز بدون اجازه نمیتوانند ازدواج کنند. به طور کلی، این موارد شرایطی هستند که باعث میشوند ازدواج با برخی زنان باطل باشد و شناخت این شرایط برای صحت نکاح ضروری است.
پیشنهاد تصاویر مرتبط از منابع اینترنتی
راهنمای نحوهٔ پیشنهاد تصاویر مرتبط از گنجینهٔ گنجور
معرفی ترانههایی که در متن آنها از این شعر استفاده شده است
تا به حال حاشیهای برای این شعر نوشته نشده است. 💬 من حاشیه بگذارم ...
برای حاشیهگذاری باید در گنجور نامنویسی کنید و با نام کاربری خود از طریق آیکون 👤 گوشهٔ پایین سمت چپ صفحات به آن وارد شوید.